Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Παιδιά εργάτες σε φυτείες καπνού

Η πώληση καπνού/ τσιγάρων σε ανήλικους είναι παράνομη. Το να εργάζονται τα παιδιά σε φυτείες καπνού, ωστόσο, είναι νόμιμο. Σύμφωνα με μια εκτεταμένη αναφορά του οργανισμού Human Rights Watch για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα παιδιά που δουλεύουν σε φυτείες καπνού υποφέρουν από ασθένειες και τραυματισμούς σε ανησυχητικά υψηλά ποσοστά. 


Σε αντίθεση με την παιδική εργασία στις βιομηχανίες, η νομοθεσία επιτρέπει την εργασία παιδιών από 12 ετών και πάνω στον αγροτικό τομέα, δίνοντας τη δυνατότητα εκμετάλλευσης των ανήλικων εργαζομένων. 

Τα παιδιά που δουλεύουν στις φυτείες καπνού εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της δηλητηρίασης από καπνό και οι ειδικοί ανησυχούν για τις μακροχρόνιες συνέπειες στη γενικότερη υγεία των παιδιών. 

«Με το τέλος της σχολικής χρονιάς και καθώς τα σχολεία κλείνουν, τα παιδιά αρχίζουν να εργάζονται στις φυτείες καπνού, όπου εκτίθονται στην επικίνδυνη νικοτίνη, χωρίς να καπνίσουν ούτε ένα τσιγάρο» λέει η Margaret Wurth, μια εκ των συγγραφέων της αναφοράς. «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά που εκτίθονται στα δηλητήρια του καπνού αρρωσταίνουν». 

Η ομάδα πήρε συνέντευξη από 141 παιδιά που δούλευαν σε φυτείες καπνού, ηλικίας από 7 έως 17 ετών στη Νότια Καρολίνα, το Κεντάκι, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια, τις 4 Πολιτείες όπου καλλιεργείται το 90 % του καπνού. Περίπου τα ¾ των παιδιών, ανέφεραν ότι αρρώστησαν το διάστημα που δούλευαν, και το ½ περίπου ανέφεραν ότι δούλευαν κοντά σε τρακτέρ που ψέκαζαν με εντομοκτόνα. Οι ενοχλήσεις που ανέφεραν τα παιδιά περιλάμβαναν εμετούς, ναυτία, πονοκεφάλους και ζαλάδες. Αυτά τα συμπτώματα υποδεικνύουν δηλητηρίαση από νικοτίνη. Επιπλέον, τα παιδιά είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν μακροπρόθεσμα, λόγω της έκθεσης στα εντομοκτόνα, σημαντικά προβλήματα υγείας όπως καρκίνο, προβλήματα μάθησης, προβλήματα στην αναπαραγωγική ικανότητα του ατόμου. 

«Νόμιζα ότι ο κόσμος γύριζε γύρω γύρω από το κεφάλι μου και ήθελα να κάνω εμετό» λέει η Celia, 20 ετών που ξεκίνησε να δουλεύει στα καπνά από τα 12 της χρόνια. «Ένιωθα ότι πεθαίνω».

Η Celia ήταν αυτή που παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου τα ευρήματα της έρευνας/αναφοράς στη Ουάσιγκτον. Έκλεισε την ομιλία της ρωτώντας τους παρεβρισκόμενους για ποιο λόγο το να αγοράζει ένας ανήλικος τσιγάρα είναι παράνομο, ενώ το να δουλεύει σε φυτείες καπνού επιτρέπεται. Σύμφωνα με την αναφορά, μερικές από τις δουλειές που κάνουν οι ανήλικοι στις φυτείες καπνού είναι το ξεχορτάριασμα, η αφαίρεση των ανεπιθύμητων φύλλων, η εφαρμογή εντομοκτόνων- φυτοφαρμάκων, το κόψιμο των φυτών με μαχαίρια, το φόρτωμά τους πάνω στις βέργες για να στεγνώσουν τα φύλλα, το μάζεμα των ξερών φύλλων και η ταξινόμησή τους. Κάποια παιδιά αρχίζουν την δουλειά στις 6 το πρωί και δουλεύουν 50- 60 ώρες την εβδομάδα, φτάνοντας στο σημείο της μεγάλης εξάντλησης. 

Η μελέτη αποκάλυψε ότι πολλά παιδιά δουλεύουν στις φυτείες καπνού χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας ή την απαιτούμενη εκπαίδευση. Η προστασία που έχουν – μια λεπτή πλαστική σακούλα και πλαστικά προστατευτικά καλύμματα για τα παπούτσια- αγοράζονται από τα ίδια τα παιδιά. Ένα αγόρι έχασε 2 δάχτυλα από ατύχημα καθώς έκοβε/κλάδευε τα φυτά. «Αν δεν φοράς γάντια, στο τέλος της ημέρας τα χέρια σου θα είναι μαύρα, με ένα στρώμα από πίσσα» λέει ο Erick Garcia, που άρχισε να δουλεύει στις φυτείες από τα 11 του χρόνια. «Δεν υπάρχει κάποιο μέρος για να πλύνεις τα χέρια σου. Άρα αν δεν φοράς γάντια θα φας και την πίσσα όταν έρθει η ώρα του μεσημεριανού φαγητού»/ 

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σχετικά με τις ώρες που μπορεί να εργάζεται ένα παιδί μεγαλύτερο από 12 ετών σε μια φάρμα. ‘Αλλωστε σύμφωνα με την εργατική νομοθεσια των βαρέων και επικίνδυνων επαγγελμάτων δεν περιλαμβάνει κανέναν περιορισμό για τα παιδιά που έρχονται κατά την εργασία τους σε επαφή με καπνό. Κάποιες πολιτείες φυσικά έχουν θέσει τα δικά τους κριτήρια / τις δικές τους προϋποθέσεις σχετικά με την παιδική εργασία. 

Η εταιρεία Philip Morris αντέδρασε στο αποτελέσματα της μελέτης – αναφοράς, ανακοινώνοντας ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες. 

«Η αναφορά αποκαλύπτει εκμετάλλευση των παιδιών, κάτι που δεν επιτρέπεται να συμβαίνει πουθενά» αναφέρει ο Andre Calantzopoulous , εκπρόσωπος της εταιρείας. «Ευχαριστούμε το Human Rights Watch που αποκάλυψε αυτή την κατάσταση». 

Σύμφωνα με κρατικούς εκπροσώπους, η πίεση για την απόκτηση φτηνών εργατικών χεριών στις φυτείες καπνού προέρχεται εν μέρει και από την μείωση της κατανάλωσης τσιγάρων που προκύπτει σαν αποτέλεσμα των αντικαπνιστικών εκστρατειών. 

Μολονότι λαμβάνουν χώρα πολλές εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και της νικοτίνης, το θέμα της παιδικής εργασίας στις φυτείες καπνού δεν έχει γίνει σημείο ενασχόλησης, προβληματισμού και αντιπαράθεσης. 

«Δεν έχει δοθεί ακόμα προσοχή στους κινδύνους στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που καλλιεργούν και μαζεύουν καπνό» αναφέρει ο Jo Becker, συνήγορος στο τμήμα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών στον οργανισμό Human Right Watch. «Πρόκειται για φτωχές περιοχές που δεν υπάρχει κανείς να τους ενημερώνει και να προστατεύει τα δικαιώματά τους».

Η λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα, σύμφωνα με το Human Rights Watch είναι η θέσπιση νομοθεσίας που θα προστατεύει τους ανήλικους εργαζομένους στον τομέα της γεωργίας. Θα πρέπει να εναρμονιστεί η ηλικία και οι ώρες εργασίας στον τομέα της γεωργίας με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις στους άλλους κλάδους εργασίας. Παράλληλα, θα πρέπει να οριστούν σαν ιδιαίτερα επιβλαβείς για παιδιά κάποιες συγκεκριμένες εργασίες/διαδικασίες που πραγματοποιούνται στις φυτείες καπνού. 

Οι διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη αρχίσει και αναμένονται αποτελέσματα. «Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες» διευκρινίζει ο Wurth. «Είναι πολύ ευάλωτα στις τοξίνες επειδή το σώμα και ο εγκέφαλός τους ακόμα αναπτύσσονται». 

Απόδοση στα ελληνικά του άρθρου Kids as Young as 7 Are Getting Nicotine Poisoning Symptoms From Picking Tobacco από την Ιωάννα Αγγέλου, ειδική παιδαγωγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου