Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Νέα μέθοδος θα κινεί με τη βοήθεια του φωτός μύες που έχουν παραλύσει

Μια σημαντική εξέλιξη που πραγματοποίησαν ερευνητές στη Βρετανία δίνει ελπίδα για τα άτομα με παράλυση, αφού ανέπτυξαν μια μέθοδο που βοηθά τους μύες που έχουν παγώσει να κινηθούν ξανά.

Τη μέθοδο ανέπτυξαν επιστήμονες από το University College London και το King's College London με τη χρήση βλαστοκυττάρων σε συνδυασμό με φως. Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η έρευνα ξεκίνησε με τη χρήση εμβρυονικών βλαστοκυττάρων, που έχουν την ιδιότητα να μετατρέπονται σε οποιονδήποτε ιστό του ανθρώπινου οργανισμού και που όταν οι επιστήμονες τους εισήγαγαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο, απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science, το γονίδιο αυτό μετέτρεψε τα βλαστοκύτταρα σε κινητικούς νευρώνες, τους οποίους στη συνέχεια οι ερευνητές εμφύτευσαν σε ποντίκια, στον οργανισμό των οποίων αναπτύχθηκαν και συνδέθηκαν με τους μύες που είχαν παραλύσει.

Μάλιστα, κάθε φορά που οι επιστήμονες έριχναν φως πάνω στους συγκεκριμένους μύες, εκείνοι παρουσίαζαν μια μικρή κίνηση.

Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, η ανάπτυξη της νέας μεθόδου βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια, ωστόσο θα προσαρμοστεί έτσι ώστε να κινεί τους μύες του ανθρώπινου οργανισμού που έχουν παραλύσει.

Μάλιστα, οι επιστήμονες σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια καινούργια έρευνα, με σκοπό την ανάπτυξη ενός εμφυτεύματος που θα ρίχνει στους μύες το φως που τους είναι απαραίτητο για να αρχίσουν να κινούνται ξανά!

Στην έκθεσή τους διευκρινίζουν ωστόσο ότι όλα αυτά θα αργήσουν αρκετά να γίνουν πραγματικότητα, αφού οι κλινικές δοκιμές ίσως ξεκινήσουν σε πέντε χρόνια, αλλά όταν συμβεί θα ωφεληθούν πολύ τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του κινητικού νευρώνα, η οποία προκαλεί σταδιακή παράλυση των μυών, τόσο αυτών που ελέγχουν την κίνηση, όσο και εκείνων που ελέγχουν την κατάποση και την αναπνοή.

Επίσης, θα βοηθήσει τα άτομα με παράλυση που προκλήθηκε από ατυχήματα (αυτοκινητιστικά κτλ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου