Διαβάστε 12 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε ισχυρές κι ευτυχισμένες οικογένειες με ΔΕΠ.
- Εκπαιδεύστε την οικογένεια
Πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν αν όλα τα άτομα της οικογένειας γνωρίζουν για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και καταλαβαίνουν ακριβώς τι συμβαίνει. Ακούστε τις ερωτήσεις τους και φροντίστε να δώσετε σε όλες απαντήσεις. Ακόμα και των ατόμων που δεν ανήκουν στον άμεσο, στενό οικογενειακό κύκλο, αλλά στην ευρύτερη οικογένεια. Όσα περισσότερα ξέρουν, τόσο μεγαλύτερη βοήθεια μπορούν να προσφέρουν.
- Ξεκαθαρίστε ότι η ΔΕΠ δεν είναι λάθος κανενός.
Δεν είναι λάθος του μπαμπά ή της μαμάς, ούτε του αδερφού, ούτε της αδερφής, ούτε κάποιου προσώπου της οικογένειας που έχει και εκείνο ΔΕΠ. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Η άποψη ότι η ΔΕΠ είναι απλώς μια δικαιολογία για ανεύθυνη συμπεριφορά ή για τεμπελιά θα κάνει κακό στην προσπάθεια αντιμετώπισης των δυσκολιών.
- Δείτε το σαν θέμα όλης της οικογένειας.
Σε αντίθεση με κάποια ιατρικά προβλήματα, η ΔΕΠ επηρεάζει όλα τα άτομα σε μια οικογένεια, καθημερινά, σε μεγάλο βαθμό. Αφήστε κάθε μέλος της οικογένειας να γίνει μέρος της λύσης, αφού άλλωστε εμπλέκεται στο πρόβλημα.
- Φροντίστε να υπάρχει πάντα μια ισορροπία όσο αφορά την προσοχή μέσα στην οικογένεια. Η προσοχή μπορεί να είναι αρνητική, αλλά το παιδί με ΔΕΠ συχνά παίρνει μεγαλύτερο μερίδιο από όσο του ανήκει. Και όταν ένα παιδί έχει ΔΕΠ συνήθως οι άλλοι απολαμβάνουν λιγότερη προσοχή. Αυτή η έλλειψη ισορροπίας δημιουργεί δυσαρέσκεια μεταξύ των αδερφών, καθώς στερούνται αυτό που χρειάζονται. Τα αδέρφια χρειάζονται μια ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες, τους φόβους τους, τη δυσαρέσκειά τους. Πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να θυμώσουν με όσα συμβαίνουν.
- Δώστε σε όλους την ευκαιρία να ακουστούν.
Η ΔΕΠ επηρεάζει όλα τα άτομα σε μια οικογένεια, κάποια «σιωπηλά». Αφήστε αυτούς που βρίσκονται στη σιωπή να μιλήσουν.
- Μετατρέψτε τα αρνητικά σε θετικά.
Μάθετε σε όλους να θέτουν στόχους και να μην εστιάζουν στα αρνητικά αποτελέσματα. Χειροκροτήστε και ενθαρρύνετε τις επιτυχίες. Το πιο δύσκολο πραγματικά είναι να μπορέσει η οικογένεια να δει τα πράγματα με θετικό τρόπο, με αισιοδοξία. Αν όμως τα καταφέρει, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι φανταστικά. Ένας καλός ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.
- Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τις προσδοκίες σας. Όλα τα μέλη μιας οικογένειας πρέπει να ξέρουν τι ακριβώς περιμένετε από αυτά, ποιοι είναι οι κανόνες, ποιες είναι οι συνέπειες.
- Εντοπίστε τις προβληματικές περιοχές και ψάξτε να βρείτε λύσεις. Τυπικά προβλήματα εμφανίζονται όταν τα παιδιά πρέπει να διαβάσουν, το πρωί, την ώρα που πρέπει να πάνε για ύπνο, την ώρα των γευμάτων, σε μεταβατικές χρονικές περιόδους (πχ όταν αφήνουν το σπίτι για να πάνε κάπου), στις διακοπές. Μόλις εντοπιστούν αυτές οι δυσκολίες, μπορούν να αντιμετωπιστούν με πιο εποικοδομητικό και αποτελεσματικό τρόπο. Προσπαθήστε να βρείτε όλοι μαζί μια λύση. Συζητήστε το. Προσεγγίστε το πρόβλημα σαν ομάδα!
- Κάντε συμμαχία με τον σύντροφό σας.
Η συνέπεια μετράει πολύ. Επομένως προσπαθήστε να είστε ενωμένοιμε τον σύντροφό σας. Έτσι δεν θα είναι εύκολο να σας χειριστεί το παιδί.
- Πάρτε ανατροφοδότηση από κάποιο εξωτερική πηγή.
Μερικές φορές δεν πιστεύουμε κάτι που μας λέει κάποιο μέλος της οικογένειάς μας, αλλά είμαστε πρόθυμοι να πιστέψουμε το ίδιο ακριβώς πράγμα όταν προέρχεται από τα χείλη κάποιου «σοφού» ατόμου (δασκάλου, παιδιάρου, θεραπευτή, άλλου γονέα) που είναι εξωτερικός παρατηρητής.
- Ποτέ μην ανησυχείτε μόνοι σας.
Βρείτε άτομα που μπορούν να σας υποστηρίξουν. Απο τον παιδίατρο ή τον οικογενειακό σας γιατρό μέχρι έναν θεραπευτή, κάποια ομάδα υποστήριξης, φίλους, συγγενείς, δασκάλους, όλους όσους μπορούν να σας προσφέρουν υποστήριξη. Η υποστήριξη από ομάδες ατόμων με παρόμοιες δυσκολίες μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να λύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε.
- Διατηρήστε το χιούμορ και την ελπίδα σας.
Μερικές φορές το κλειδί στην επιτυχία είναι η επιμονή και το χιούμορ. Πάρτε τηλέφωνο κάποιον που ακούει προσεκτικά τα «άσχημα νέα», αλλά επίσης θα σας ανεβάσει και το ηθικό. Να θυμάστε πάντα τις θετικές πλευρές της ΔΕΠ. Ενέργεια, δημιουργικότητα, διαίσθηση, καλή καρδιά. Μην ξεχνάτε ότι πολλά άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής τα πάνε πολύ καλά στη ζωή τους.
Απόδοση του άρθρου "12 Ways to Build Strong ADD Families" του Edward Hallowell, M.D.
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου