Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Ο «δεκάλος» για την στοματική υγεία παιδιών και εφήβων

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν γιά να διαφυλάξουν τη στοματική υγεία των παιδιών τους, ειδικά τη σημερινή εποχή που η πληροφόρηση είναι πολύπλευρη και η οδοντιατρική επιστήμη έχει εξελιχθεί πολύ.

Πότε πρέπει να αρχίζει το βούρτσισμα των δοντιών; Αμέσως μετά την εμφάνιση του πρώτου δοντιού του μωρού οι γονείς πρέπει να το καθαρίζουν με μια βρεγμένη γάζα. Σταδιακά με την εμφάνιση και των υπολοίπων δοντιών πρέπει να χρησιμοποιούν μια μικρή, μαλακή οδοντόβουρτσα και ελάχιστη ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας (η περιεκτικότητα του φθορίου εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού), τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και σίγουρα πριν τον βραδινό ύπνο.

Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον παιδοδοντίατρο; Η πρώτη επίσκεψη είναι καλό να γίνει με την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια.

Δεν θα φοβηθεί το παιδί στο οδοντιατρείο; Όχι γιατί ο παιδοδοντίατρος χρησιμοποιώντας ψυχολογικές τεχνικές και ειδικό λεξιλόγιο μπορεί να εδραιώσει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία του παιδιού .Επίσης το προσωπικό του ιατρείου γνωρίζει τον κατάλληλο τρόπο προσέγγισής του και ο χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να αποτελεί φιλικό περιβάλλον γι'αυτό.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να έχει καλά δόντια; α) προσεγμένη διατροφή έτσι ώστε να αποφεύγει τη κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών ιδιαίτερα ανάμεσα στα γεύματα,. β) βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα, γ) εξαμηνιαίος προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος .

Τι περιλαμβάνει η πρόληψη στο οδοντιατρείο; Κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή οντότητα με τις δικές του ιδιαιτερότητες. Για το λόγο αυτό πολλές φορές τα προληπτικά προγράμματα εξατομικεύονται. Σαν γενικός κανόνας συστήνεται α) η εξαμηνιαία φθορίωση. Το φθόριο είναι εδώ και εξήντα χρόνια το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης πού έχουμε κατά της τερηδόνας. Η φθορίωση των δοντιών ξεκινά να γίνεται συνήθως από την ηλικία των 3 ετών Η σωστή χρήση του φθορίου είναι απολύτως ασφαλής (WHO 2006) .β) προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών. Ένα λεπτόρευστο υλικό τοποθετείται στις βαθειές αύλακες ,συνήθως των μονίμων γομφίων (αλλά και σε όποια δόντια έχουν βαθειές αύλακες και εγκοπές),έτσι ώστε να μην εγκλωβίζονται μικρόβια και τροφές και δημιουργούνται τερηδόνες. γ) τέλος ο εξαμηνιαίος οδοντιατρικός έλεγχος και η ενημέρωση των γονέων για τη στοματική υγεία του παιδιού αποτελούν κύριο μέρος του προληπτικού προγράμματος.

Γιατί είναι σημαντικά τα παιδικά δόντια; Τα νεογιλά (παιδικά) δόντια είναι σημαντικά όχι μόνο γιατί βοηθούν το παιδί να τρώει και να μιλάει αλλά και γιατί αποτελούν τον οδηγό για την ανατολή των μονίμων δοντιών. Εχει αποδειχθεί ότι το υγιές παιδικό στόμα αποτελεί τη βάση για το υγιές στόμα του ενήλικα. Τα χαλασμένα παιδικά δοντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα και όταν ανατέλλουν τα μόνιμα δόντια, επηρεάζονται άμεσα.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τα δόντια του παιδιού μου όταν αθλείται; Σήμερα τα περισσότερα παιδιά ειδικά στην εφηβεία αθλούνται και πρέπει να φορούν προστατευτικούς νάρθηκες. Οι παιδοδοντίατροι μπορούν να κατασκευάσουν τέτοιους νάρθηκες οι οποίοι ταιριάζουν ακριβώς στα δόντια κάθε παιδιού. Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμοι προκατασκευασμένοι, οι οποίοι όμως δεν έχουν την εφαρμογή ούτε προστατεύουν τόσο καλά όσο οι ατομικοί. παιδιά αλλάζουν δόντια, είναι καλλίτερα να χρησιμοποιούν του εμπορίου για πρακτικούς και οικονομικούς λόγους. Όταν ολοκληρωθεί η μόνιμη οδοντοφυία θα πρέπει να κατασκευαστεί από τον παιδοδοντίατρο ένας ατομικός νάρθηκας.

Τι πρέπει να κάνω αν το παιδι μου κτυπήσει τα δόντια του; Παιδιά και έφηβοι σε κάθε ηλικία έχουν ατυχήματα και αρκετές φορές τραυματίζονται στα ούλα και στα δόντια. Τραύμα στα παιδικά δόντια μπορεί να επηρεάσει την υγεία των μονίμων δοντιών που αναπτύσσονται μέσα στη γνάθο. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδοδοντίατρο πού παρακολουθεί το παιδί το συντομότερο δυνατό. Σε περίπτωση που ένα μόνιμο δόντι φύγει από τη θέση του, εάν ο γονέας μπορεί, πρέπει να το βάλει πρόχειρα στη θέση του η αλλιώς μέσα σε γάλα και να επισκεφθεί έναν παιδοδοντίατρο αμέσως. Σ'αυτές τις περιπτώσεις έχει σημασία να τοποθετηθεί στη θέση του από τον ειδικό πολύ σύντομα.

Γιατί πρέπει το παιδί μου να παρακολουθείται από ειδικό παιδοδοντίατρο; Παιδοδοντίατρος είναι ο οδοντίατρος που έχει μετεκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένα προγράμματα ειδίκευσης στη παιδοδοντιατρική. Η εκπαίδευση αυτή εξασφαλίζει μοναδική γνώση και εμπειρία για τη προαγωγή της στοματικής υγείας των παιδιών, των εφήβων και των ειδικών ασθενών.

Πως μπορώ να ενημερώνομαι από το διαδίκτυο για τη στοματική υγεία του παιδιού μου; Τη σημερινή εποχή το διαδίκτυο αποτελεί τη πιο σημαντική πηγή πληροφόρησης. Όμως δυστυχώς δεν είναι πάντα έγκυρη, σωστή και τεκμηριωμένη αυτή η πληροφόρηση. Ο επίσημος επιστημονικός φορέας της παιδοδοντιατρικής στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία.

Αγγελικη Βλάχου DDS, MDSc
Οδοντίατρος-Παιδοδοντίατρος
Ειδ. στη Παιδοντιατρική
Παν.Leeds U.K
Μέλος ΔΣ Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου