Σύμφωνα με την έρευνα, ο πολιτιστικός χαρακτήρας της Ε.Ε εξασθενεί, καθώς έχει μειωθεί ο αριθμός των Ευρωπαίων που ασχολούνται με τον πολιτισμό, ως καλλιτέχνες ή θεατές. Εξαιρετικά προβληματική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου μόνο το 5% των ερωτηθέντων αναφέρει «υψηλή» ή «πολύ υψηλή» συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες (μ.ο. Ε.Ε 18%). Το 63% των Ελλήνων δηλώνει πολύ χαμηλή ή μηδαμινή συμμετοχή σε οποιαδήποτε πολιτιστική δραστηριότητα (μ.ο. Ε.Ε 34%). Μόλις το 50% των Ελλήνων δηλώνει ότι διάβασε έστω και ένα βιβλίο τους τελευταίους 12 μήνες (μ.ο. Ε.Ε. 68%), το 22% των Ελλήνων δηλώνει ότι επισκέφθηκε έστω ένα πολιτιστικό μνημείο (μ.ο ΕΕ 52%) και μόλις το 16% πήγε σε μουσείο ή γκαλερί (μ.ο ΕΕ 32%)
Πανευρωπαϊκά, μόνο το 38% των ερωτηθέντων συμμετείχε ενεργά σε μια πολιτιστική δραστηριότητα, όπως το τραγούδι, το χορό ή τη φωτογραφία, κατά το προηγούμενο έτος. Σε ό, τι αφορά την «παθητική» συμμετοχή, ο αριθμός των Ευρωπαίων που χαρακτηρίζουν την πολιτιστική τους ζωή από δραστήρια έως πολύ δραστήρια μειώθηκε στο 18%, σε σύγκριση με το 21%, το 2007. Η μείωση της συμμετοχής αφορά όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες πλην του κινηματογράφου, όπου όμως στην Ελλάδα παρουσιάζεται μείωση όσων υποστηρίζουν ότι πηγαίνουν. Οι κύριοι λόγοι που προβάλλονται για τη μη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα είναι η έλλειψη χρόνου (το 44% δίνει αυτή την εξήγηση για το ότι δεν διάβασε βιβλία), έλλειψη ενδιαφέροντος (το 50% δίνει αυτήν την εξήγηση για το ότι δεν είδε μπαλέτο, χορό ή όπερα), έλλειψη χρημάτων (το 25% δίνει αυτήν την εξήγηση για το ότι δεν πήγε σε συναυλίες), έλλειψη επιλογής (10% κατά μέσο όρο).
Στο μεταξύ, ο Έλληνας Νικόλαος Μανιάτης είναι μεταξύ των νικητών στα πρώτα βραβεία«@diversity», τα οποία τελούν υπό την αιγίδα της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για νεοπαγή θεσμό που επιβραβεύει εξαιρετικά παραδείγματα καινοτομίας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, με σκοπό την προώθηση του πολιτισμού. Τα βραβεία @diversity καλύπτουν τέσσερις κατηγορίες: «δημιουργία πολιτισμού» «διάδοση του πολιτισμού», «πρόσβαση στον πολιτισμό», και «πολιτισμός από νέους». Ο κ. Μανιάτης (http://www.museotechniki.com/ ) βραβεύθηκε στην κατηγορία «διάδοση του πολιτισμού» για το πρόγραμμα «museofabber.com - Access to printable museum collections», το οποίο, σύμφωνα με την Επιτροπή, «θα αυξήσει την ικανότητα των μουσείων να παρέχουν πρόσβαση σε πηγές μουσειακού υλικού σε παγκόσμιο επίπεδο με τη δημιουργία μια διαδικτυακής πλατφόρμας που θα διευκολύνει τη διαχείριση ψηφιακών τρισδιάστατων αρχείων και τη διανομή τρισδιάστατων τυπωμένων αντιγράφων μουσειακών εκθεμάτων».
Ανάμεσα στους βραβευθέντες, στην κατηγορία «πρόσβαση στον πολιτισμό» είναι και ο Αλέξανδρος Μιχαλακόπουλος, συνδημιουργός του γερμανικού περιοδικού Deaf Magazine. Πρόκειται για περιοδικό ποικίλης ύλης (lifestyle) σχετικό με την κουλτούρα της γερμανικής νοηματικής γλώσσας, που συνδυάζει αναλογικά και ψηφιακά μέσα και διασυνδέει τον γραπτό λόγο απευθείας με τη νοηματική γλώσσα. Με τον συνδυασμό γραπτής και νοηματικής γλώσσας με οπτικό περιεχόμενο, συμβάλλει στην παράκαμψη των εμποδίων στην επικοινωνία, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου