Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Αγωνία για το μέλλον των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Την αγωνία τους για τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης του θεσμού των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στα οποία φιλοξενούνται σήμερα συνολικά 9.400 παιδιά και άτομα με αναπηρία, εκφράζουν ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Μάλιστα στη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, ζητήθηκε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στο οποίο εντάσσονται τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μαζί με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τα ΚΔΑΠ είναι μονάδες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 5-12 ετών, που σκοπό έχουν τη φιλοξενία παιδιών εκτός σχολικού ωραρίου προκειμένου να μπορούν οι εργαζόμενες και άνεργες μητέρες να τα εμπιστεύονται -ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο- χωρίς να αναγκάζονται να πληρώσουν ιδιωτικό σταθμό ή άνθρωπο για να φροντίσει το παιδί τους. Επίσης, το εξειδικευμένο προσωπικό των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ προσφέρει φροντίδα σε παιδιά και νέους με αναπηρία, παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στις οικογένειές τους.

Σήμερα, τα 230 υφιστάμενα ΚΔΑΠ και 55 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 9.400 παιδιά και τις οικογένειές τους. Ήδη από τη φετινή χρονιά τα χρήματα που αναλογούν ως χρηματοδότηση στο κάθε παιδί -η συμμετοχή του οποίου σε ΚΔΑΠ εγκρίνεται ύστερα από αίτηση της μητέρας βάσει κοινωνικών κριτηρίων- μειώθηκαν από 2.800 σε 1.400 ευρώ. Για τη σεζόν 2013-2014 το ποσό αυτό παραμένει, ενώ για τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μειώνεται από τις 7.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΚΔΑΠ κ.Ιωάννης Παπαχατζής, ήδη τη φετινή χρονιά ορισμένα κέντρα δεν κατάφεραν να καλύψουν τα έξοδά τους και έκλεισαν, όπως στον Κορυδαλλό και στην Αγία Βαρβάρα. Την ίδια στιγμή η μείωση των εγκρίσεων για συμμετοχή παιδιών στο πρόγραμμα -από τις συνολικά 16.500 αιτήσεις εγκρίθηκαν μόνο 9.400, αν και η δυναμικότητα ανέρχεται στις 14.000- μείωσε και την επιδότηση των δομών μέσω ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να απειλούνται με οριστικό κλείσιμο. Σε αντίστοιχη ανασφάλεια βρίσκονται και οι 1.400 εργαζόμενοι των δομών, οι οποίοι είναι ως επί το πλείστον ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων, «τα τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας από γονείς που θεώρησαν πως υποτιμάται η έννοια της ανάγκης τους είναι δεκάδες». Πολλές από αυτές επισήμαναν ότι «η γυναίκα δεν εργάζεται μόνο τις πρωινές ώρες, αλλά όπως έχουν τα πράγματα, είναι αναγκασμένη πολλές φορές να δουλεύει μέχρι αργά το βράδυ, αδυνατώντας να πληρώσει κάποιο ιδιωτικό κέντρο φύλαξης και φροντίδας ή κάποιον άνθρωπο για να κρατήσει το παιδί της», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Μια βιώσιμη λύση για εμάς θα ήταν η ένταξη των δομών στην κρατική χρηματοδότηση η οποία θα δίδεται πιθανώς μέσω των δήμων στους οποίους υπαγόμαστε» επισημαίνει ο κ. Παπαχατζής. Η προσπάθεια που καταβάλλεται για την ένταξη της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στο ΣΕΣ 2014-2020 αν και αποτελεί μια λύση δεν γλιτώνει τις δομές από την αγωνία της έλλειψης χρηματοδότησης που τις «ταλαιπωρεί» από τη δημιουργία τους ακόμα.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου