Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Μία πρωτοποριακή ομάδα βοηθά άτομα με αναπηρία να χαρούν το ποδήλατο

«Η εμπειρία ήταν συναρπαστική. Ενιωθα σαν να πετάω», λέει στα «ΝΕΑ» ο 42χρονος Αγγελος Ασλάνογλου, ο οποίος έχει πρόβλημα όρασης, περιγράφοντας τη δεύτερη φορά στη ζωή του που έκανε πετάλι για αρκετά χιλιόμετρα. Πριν από λίγες ημέρες ανέβηκε σε ένα διπλό ποδήλατο (το λεγόμενο «tandem bike» που έχει διπλά πετάλια και σέλα) και συμμετείχε στον ποδηλατικό γύρο Καλλιθέας. Μπροστά, οδηγός ήταν η εθελόντρια Φλωρίνα Αουρα Ντραγκίτσι που έκανε πετάλι. Πίσω ο Αγγελος. Εκανε και εκείνος πετάλι. Ετσι, παρέα στο ίδιο ποδήλατο διήνυσαν - όπως και οι υπόλοιποι ποδηλάτες - 6 χιλιόμετρα στους δρόμους της πόλης.

Τη δυνατότητα στον Αγγελο να κάνει ποδήλατο - όχι ως απλός συνεπιβάτης αλλά συμμετέχοντας ενεργά στην κίνηση των δύο τροχών - την έδωσε η ποδηλατική ομάδα Tandem bike· αποτελεί τμήμα του Σωματείου Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής Ατόμων με Αναπηρία Παναγία Ευαγγελίστρια.

Το πρωτοποριακό γκρουπ ξεκίνησε τη δράση του τον περασμένο Σεπτέμβριο στέλνοντας μήνυμα πως όλοι μπορούν να κάνουν ποδήλατο, ανεξαρτήτως της σωματικής ή νοητικής αναπηρίας τους. Αρκεί να έχουν τη στήριξη των συνανθρώπων τους. Από τότε, μέλη και εθελοντές βοηθούν άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους πετάλι να βιώσουν την ποδηλατική εμπειρία.

Οι άνθρωποι της ποδηλατικής ομάδας εκμεταλλεύονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα ποδήλατα tandem. Στο μπροστινό μέρος ποδηλατεί ένας άνθρωπος από τον σύλλογο ή ένας εθελοντής χωρίς αναπηρία. Στο πίσω ένας άνθρωπος με αναπηρία. Χειρίζεται και εκείνος δικό του τιμόνι και κάνει επίσης πετάλι. «Ολοι μαζί για μια ζωή ποδήλατο» όπως είναι το μότο της ομάδας.

«Οι γονείς των παιδιών με αναπηρία που συμμετέχουν στις βόλτες μας με τα διπλά ποδήλατα ενθουσιάζονται. Τα παιδιά με νοητική αναπηρία κοινωνικοποιούνται. Αναπτύσσουν δυνατότητες που δεν είχαν πριν. Το πετάλι βοηθάει παιδιά με νευρολογικές κινήσεις να αυτοματοποιούν κάποιες κινήσεις. Μαθαίνουν ισορροπία. Είναι μια βιωματική μάθηση», λέει στα «ΝΕΑ» ο Παναγιώτης Στεφανίδης, γυμναστής με ειδικότητα στην ειδική αγωγή (έχει μεταπτυχιακό στην ποιότητα ζωής γονέων παιδιών με αναπηρία), μέλος του Σωματείου.

Οσο για τον χειρισμό του διπλού ποδηλάτου, ο γυμναστής διευκρινίζει ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις. «Αν κάποιος έχει κάνει ποδήλατο τού βγαίνει εντελώς φυσικά ο χειρισμός του διπλού». Η ομάδα δίνει το «παρών» σε ποδηλατοβόλτες και ποδηλατικές εκδηλώσεις και προς το παρόν διαθέτει 3 διπλά ποδήλατα.

Ποδηλατοβόλτα στήριξης. Το Σάββατο διοργανώνεται ποδηλατοβόλτα από την Πλατεία Συντάγματος στις 6 μ.μ. με προορισμό την έδρα της ομάδας, στην οδό Ταινάρου 10 στη Δάφνη, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινόχρηστη βιβλιοθήκη. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να φέρουν στο Σύνταγμα λογοτεχνικά και εκπαιδευτικά βιβλία (σε καλή κατάσταση), περιοδικά, χάρτινη ύλη προς ανακύκλωση.
Πληροφορίες: Οσοι θέλουν να βοηθήσουν εθελοντικά τον σύλλογο μπορούν να επικοινωνήσουν με το Σωματείο στο τηλ. 210-8222.949 ή να μπουν στο προφίλ της ομάδας στο facebook «Tandem bike».

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου