Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Η κάμερα με τα μυστικά

Το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης  διοργανώνει φέτος το καλοκαίρι ένα κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά 8 έως 12 ετών με τίτλο  «Η κάμερα με τα μυστικά» και προσκαλεί τους μικρούς σινεφίλ να ανακαλύψουν τη μαγεία του κινηματογράφου.

Το εργαστήρι, που θα ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουλίου, οργανώνεται σε τέσσερις ενότητες: Η Εποχή των Εικόνων (18 & 20 Ιουνίου), Οι Λέξεις το ‘ Σκασαν (25 & 27 Ιουνίου), Το Εργαστήρι του Δρ. Σαλιγκάρι (02 & 04 Ιουλίου) και Μπομπίνας Α.Ε. (09 & 11 Ιουλίου). 

Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από παιχνίδια φαντασίας και δημιουργικότητας, τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και να πειραματιστούν με την κινούμενη εικόνα και τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου αλλά και να δουλέψουν ως μέλη ενός κινηματογραφικού συνεργείου με αποστολή τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. 

Χώρος: Μουσείο Κινηματογράφου- Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι) 
Πληροφορίες: Μαρία Παπασωτήρη, υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (τηλ. 2310-508398, email: papasotiri@cinemuseum.gr) 
Διάρκεια εργαστηρίου: 18/6 – 11/7/2013 
Ημέρες και ώρες εργαστηρίου: Τρίτη & Πέμπτη 18:00 – 20.00 
Συνολικό Κόστος Συμμετοχής: 50€/άτομο 

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για τις ενότητες του κινηματογραφικού εργαστηρίου: 

Η Εποχή των Εικόνων (18 & 20 Ιουνίου 2013) 
Πως η εικόνα απέκτησε κίνηση; Με αφετηρία το συγκεκριμένο ερώτημα, οι μικροί μας φίλοι συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού και εξερευνούν τους χώρους του μουσείου με σκοπό την αναζήτηση «κρυμμένων» κινηματογραφικών αντικειμένων. Επιστρέφοντας στο παρελθόν, αναλαμβάνουν χρέη εφευρέτη και κατασκευάζουν τα πρώιμα οπτικά τεχνάσματα – θαυματοτρόπιο, ζωοτρόπιο, πραξινοσκόπιο – που οδήγησαν στη γέννηση του κινηματογράφου. 

Οι Λέξεις Το ‘Σκασαν (25 & 27 Ιουνίου 2013) 
Τα παιδιά ανακαλύπτουν έννοιες όπως η γωνία λήψης, το πλάνο, το φως και διερευνούν την συμβολή αυτών στην έκφραση των ιδεών και των συναισθημάτων μιας κινηματογραφικής ιστορίας. Παράλληλα, έρχονται αντιμέτωπα με την πρώτη τους κινηματογραφική πρόκληση: μια φωτογραφική μηχανή και η τεχνική της στιγμιαίας απεικόνισης (καρέ – καρέ) δίνει στους μικρούς μας φίλους την ευκαιρία να αναπαραστήσουν αλλά και να εμπνευστούν την πρώτη τους μικρούς μήκους κινούμενη ιστορία. 

Το Εργαστήρι του Δρ. Σαλιγκάρι (02 & 04 Ιουλίου 2013) 
Οι επίδοξοι κινηματογραφιστές πιάνουν δουλειά! Ασχολούνται αρχικά με το στήσιμο του κινηματογραφικού τους συνεργείου και στη συνέχεια με την προπαρασκευή της μελλοντικής κινηματογραφικής τους παραγωγής. 
• Απόδοση αρμοδιοτήτων: σκηνοθέτες, ηθοποιοί, σκηνογράφοι κ.α. 
• Συγγραφή σεναρίου 
• Ντεκουπάζ (χωρισμός πλάνων) 
• Δημιουργία story board (εικονογραφημένο σενάριο) 
• Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων 

Μπομπίνας Α.Ε. (09 & 11 Ιουλίου 2013) 
Όλοι στις θέσεις μας και… ΦΩΤΑ, ΚΑΜΕΡΑ, 3 2 1 ΠΑΜΕ! Η μεγάλη κινηματογραφική στιγμή! Τα παιδιά σκηνοθετούν, κινηματογραφούν, «κόβουν» και τελικά δημιουργούν την πρώτη τους ταινία. 

Πηγή: ipolistonkosmo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου