Πάντοτε αναρωτιόμουν για ποιον λόγο στις ελληνικές πόλεις δεν βλέπουμε να κυκλοφορούν άτομα με αναπηρία. Είναι ελάχιστες οι φορές που είδα τυφλό να περπατάει στους δρόμους της Αθήνας ή ανάπηρο με το καροτσάκι του να κάνει τη βόλτα του. Στο εξωτερικό θα τους συναντήσεις να κυκλοφορούν με την ευκολία που κυκλοφορείς και εσύ, ο αρτιμελής. Μήπως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ΑμεΑ; Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αλλά είναι τέτοια η σχέση της κοινωνίας μας με το «διαφορετικό», που ο ανάπηρος πρέπει να παλέψει όχι μόνο με τις δυσκολίες που του προκαλεί η αναπηρία του, αλλά και με την ανικανότητα των φορέων και τη γενικότερη έλλειψη παιδείας της ελληνικής κοινωνίας.
Οι άνθρωποι με αναπηρία, όμως, δεν το βάζουν κάτω και παλεύουν καθημερινά μέσα σε αυτές τις συνθήκες για να διεκδικήσουν την ισότητα μέσα στην κοινωνία των «αρτιμελών». Εκπαιδεύονται, μορφώνονται και προσπαθούν να ζουν τις ζωές τους κανονικά, σαν να περπατούν, τι και αν αυτό το κάνουν οι ρόδες τους, σαν να ακούν, τι και αν αυτό το κάνουν τα μάτια τους, και σαν να βλέπουν, τι και αν αυτό το κάνουν οι… σκύλοι τους.
Αυτοί οι τελευταίοι, μάλιστα, είναι η αφορμή για τη φιλανθρωπική εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στο ελληνικό κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» από την καλλιτεχνική ομάδα Πολύμνια. Λυρικοί καλλιτέχνες, χορευτές, μουσικοί και εικαστικοί, θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για αυτή τη βραδιά, που σκοπό έχει την ανάδειξη της αναγκαιότητας εκπαίδευσης σκύλων-οδηγών. «Μία φορά τον χρόνο η καλλιτεχνική ομάδα Πολύμνια διοργανώνει εκδήλωση για φιλανθρωπικό σκοπό και φέτος αυτό θα γίνει για το ελληνικό κέντρο ‘Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας’», μας ενημερώνει ο καλλιτεχνικός επιμελητής της εκδήλωσης Κώστας Παπαϊωάννου.
«Η εκπαίδευση τέτοιων σκύλων», συνεχίζει ο ίδιος, «είναι η λύση για να μπορούν οι τυφλοί συνάνθρωποί μας να μετακινούνται χωρίς φόβο. Ομως αυτή η εκπαίδευσή τους, εκτός από εξόχως σημαντική, είναι και αρκετά ακριβή». Οι σκύλοι-οδηγοί είναι αφοσιωμένοι στον στόχο τους. Ενα άτομο με τύφλωση που συνοδεύεται από έναν τέτοιο σκύλο μπορεί εύκολα να περάσει μέσα από τον κόσμο, να εντοπίσει μια διάβαση ή μια πόρτα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει να ξεφύγει από την πορεία του, να χτυπήσει επάνω σε κάποιο εμπόδιο, να τραυματιστεί από τα αυτοκίνητα, να πέσει επάνω σε έναν άνθρωπο, στο έδαφος ή από τις σκάλες. Μάλιστα, ο τυφλός δένεται με το σκυλί που τον βοηθά και νιώθει απεριόριστη αγάπη. Γνωρίζει πως με τη βοήθειά του δεν κινδυνεύει όταν βγει στον δρόμο και έτσι αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση. «Είναι τόσο σημαντική η εκπαίδευση τέτοιων σκύλων για τους τυφλούς συνανθρώπους μας, που εύχομαι να φτάσουμε στο σημείο όλοι τους να μπορούν να έχουν τον σκύλο-οδηγό τους», καταλήγει ο Κώστας Παπαϊωάννου.
Στη συναυλία, που θα διαθέσει τα έσοδά της σε αυτόν τον σκοπό, θα ακουστούν έργα κλασικής μουσικής, μελωδίες και τραγούδια των Franz Lehar, Luigi Arditi, Vittorio Monti, Johannes Brahms, Johan Strauss, Θεόφραστου Σακελλαρίδη και Νίκου Χατζηαποστόλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος (Αθηνάς 17 & Δοϊράνης, Καλλιθέα) τη Δευτέρα 1η Απριλίου στις 7 μμ. και οι πρωταγωνιστές της ακούν στα ονόματα Angel, Μelita, Donna (τα τρία πρώτα εκπαιδευόμενα Labrador) και Φοίβος, Ιρμα και Βικτώρια (τα κουτάβια). Σε λίγο καιρό μπορεί να τους πετύχουμε εκεί έξω να καθοδηγούν και να προστατεύουν τα αφεντικά τους από τις παγίδες που μπορεί να κρύβει για αυτούς μια απλή βόλτα στην πόλη.
Πηγή: metropolispress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου