Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

«Παιδί στρατιώτης» προσέφυγε κατά της Unicef

Στη δικαιοσύνη κατά της Unicef προσέφυγε νεαρός από τη Λιβερία, απαιτώντας αποζημίωση 25 εκατ. δολαρίων επειδή η οργάνωση τον παρουσίασε σε ταινία μικρού μήκους ως 13χρονο παιδί στρατιώτη που σκοτώνει και ακρωτηριάζει τα θύματά του. Στην προσφυγή αναφέρεται ότι ενώ τον έπεισαν να χρησιμοποιήσει το πραγματικό του όνομα και ισχυρίστηκαν ότι η ταινία θα προβάλλονταν σε περιορισμένο αριθμό δωρητών, τελικά προβλήθηκε παγκοσμίως στιγματίζοντας ανεξίτηλα τον ίδιο και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Ο Μάικ Τζέιμς, ο οποίος είναι σήμερα 28 ετών, δηλώνει ότι ο ίδιος και άλλοι που έπαιξαν στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ "Παιδί στρατιώτης", που κυκλοφόρησε το 1997, "στιγματίστηκαν ως αντάρτες, δολοφόνοι, κανίβαλοι, ναρκομανείς και εκδιδόμενοι", όπως αναφέρεται στην προσφυγή.

Ο Τζέιμς δηλώνει ότι πήρε 300 δολάρια από μια ομάδα Δανών, που είχε στείλει η Unicef για να γυρίσει την ταινία, η οποία θα μεταδιδόταν σε περιορισμένο κοινό, αλλά τελικά προβλήθηκε ευρύτερα στον κόσμο.

Η εκπροσώπηση της Unicef στη Λιβερία "βοήθησε και συνεργάστηκε με την ομάδα των Δανών στην 'στρατολόγηση' νεαρών που θα έπαιζαν στην ταινία από τα σχολεία και τα ορφανοτροφεία" της Λιβερίας, διευκρινίζει ο Μάικ Τζέιμς στην προσφυγή του. Ο παραγωγός τους διαβεβαίωσε ότι την ταινία θα έβλεπαν μόνο πιθανοί δωρητές. Ωστόσο αντίγραφά της διανεμήθηκαν στην Αφρική και σε άλλα μέρη του κόσμου, προβλήθηκαν σε κινηματογραφικές αίθουσες, σε βιντεολέσχες και στην τηλεόραση, δήλωσε ο δικηγόρος του, Σάιρενους Σίφας.

"Ο στιγματισμός αυτός έχει αποδειχθεί πολύ πιο επιζήμιος για τον Μάικ Τζέιμς καθώς όχι μόνον παρουσιάζεται να 'σκοτώνει' τον ίδιο του τον αδελφό στην ταινία, αλλά οι παραγωγοί τον έπεισαν να χρησιμοποιήσει και το πραγματικό του όνομα και όχι ένα ψευδώνυμο", προστίθεται στην προσφυγή.

Ο νεαρός προσέφυγε ενώπιον του Δικαστηρίου της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), δικαστική αρχή που διευθετεί διαφορές ανάμεσα στις χώρες μέλη του ECOWAS, αλλά αναλαμβάνει και υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το διάρκειας τεσσάρων λεπτών φιλμ πωλείται έναντι 100 ή 200 δολαρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Unicef, με την οποία δεν κατέστη δυνατή σήμερα η επικοινωνία ώστε κάποιος αξιωματούχος της να σχολιάσει τις κατηγορίες.

Ο Μάικ Τζέιμς, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό πρακτορείο στις ΗΠΑ, όπου ζει πλέον, δήλωσε ότι συγκλονίστηκε όταν έμαθε ότι το αντίγραφο από το φιλμ πωλείται έναντι 200 δολαρίων. "Δεν έλαβα ένα λεπτό από τα εκατομμύρια (δολάρια) που συγκέντρωσε η Unicef από την πώληση αυτού του φιλμ, το οποίο κατέστρεψε τη ζωή μου", είπε.

Περίπου 250.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από το 1989 ως το 2003 στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβερία, κατά τη διάρκεια του οποίου πολλά παιδιά στρατολογήθηκαν από πολιτοφυλακές.

Πηγή: ΑΠΕ via Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου