Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

«Ξένοι»: Μια παράσταση - σχόλιο στο ρατσισμό

«Να ήξερε τουλάχιστον τη γλώσσα, σκέφτεται, και θα έδειχνε σε όλους αυτούς που δεν αξιώνουν να του ρίξουν ούτε ένα βλέμμα το πόσο αξίζει».

Το 2006 ο Γκαζμέντ Καπλάνι έγραφε στο «Μικρό ημερολόγιο συνόρων» για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του ‘90 μια παρέα Αλβανών μεταναστών. Επτά χρόνια αργότερα, το κείμενο ανεβάζει στο θεατρικό σανίδι μια άλλη παρέα ανθρώπων που βιώνει τον γλωσσικό ρατσισμό: το Θέατρο Κωφών Ελλάδας.

Πρόκειται για την παράσταση «Ξένοι», που το Θέατρο Κωφών Ελλάδας ανεβάζει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις εγκαταστάσεις του (Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου).

«Ο μετανάστης είναι ένα ον περικυκλωμένο από σύνορα. Τα συμβατικά σύνορα, εκείνα που χωρίζουν τις χώρες μεταξύ τους, δεν είναι γι’ αυτόν παρά το μεγάλο ορατό σύνορο. Υπάρχουν όμως χιλιάδες άλλα, αόρατα σύνορα, που τον καρτερούν κάθε στιγμή, κάθε μέρα, σχεδόν σε κάθε του κίνηση, σχεδόν σε κάθε του επιθυμία και φιλοδοξία. Η γλώσσα: ιδού το πρώτο αόρατο σύνορο» γράφει ο Γκαζμέντ Καπλάνι στο βιβλίο του.

Το εμπόδιο της γλώσσας περιγράφουν επί σκηνής και οι έξι ηθοποιοί, μέλη του Θεάτρου Κωφών, ως άλλοι γλωσσικά αποκλεισμένοι στην πατρίδα τους.

«Το θέμα της παράστασης αφορά στην έννοια της αποδοχής, ώστε οι κωφοί να παρουσιάσουν και να κατανοήσουν τις γλωσσικές μειονότητες, καθώς και οι ίδιοι αποτελούν μια γλωσσική μειονότητα», εξηγεί στο ΑΠΕ –ΜΠΕ η Σοφία Ρομπόλη, διερμηνέας στην παράσταση.

«Οι κωφοί ζουν στη χώρα, πληρώνουν φόρους, αλλά δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και στον πολιτισμό, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε δραματική σχολή γιατί πρέπει να είναι “ημεδαποί και αρτιμελείς”, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα», συμπληρώνει η ίδια.

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδας με περισσότερα από 50 μέλη ηλικίας από 26 έως 42 ετών, συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας (ιδρύθηκε από την ηθοποιό, σκηνοθέτρια και χορογράφο, Νέλλη Καρρά), στη διάρκεια των οποίων έχει παρουσιάσει πλήθος παραστάσεων από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο.

«Ο ρόλος του Θεάτρου είναι διττός. Στόχος του είναι να έχει εκπαιδευτικό ρόλο για την κοινότητα των κωφών, εκπαιδεύοντάς τους να βλέπουν θέατρο, αλλά και διδάσκοντάς τους σημαντικά ιστορικά και κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, επιχειρεί να εκπαιδεύσει την κοινότητα των ακουόντων δείχνοντάς τους ότι η νοηματική γλώσσα είναι μια ολοκληρωμένη γλώσσα και όχι απλά μια σειρά νοημάτων», εξηγεί η κ. Ρομπόλη.

Η παράσταση «Ξένοι» δίδεται στη νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη απόδοση στην ομιλούμενη από ακούοντες ηθοποιούς. «Στόχος μας είναι η παράσταση να απευθύνεται σε μεικτό κοινό, γιατί μας ενδιαφέρει η ενσωμάτωση των κωφών στο κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό και ο θίασος αποτελείται και από κωφούς και από ακούοντες ηθοποιούς», τονίζει η κ. Ρομπόλη. Παρά το σημαντικό κοινωνικό ρόλο που επιτελεί το Θέατρο, βιώνει επί σειρά ετών σημαντικά οικονομικά προβλήματα που δημιουργούν τον κίνδυνο ακόμα και αναστολής της λειτουργίας του. 

«Το υπουργείο Πολιτισμού μας επιχορήγησε, επί Μελίνας Μερκούρη, και έκτοτε δεν έχουμε καμία πηγή εσόδων, με εξαίρεση κάποιες έκτακτες ενισχύσεις. Οι συνεργάτες του κάνουμε εθελοντική δουλειά, ωστόσο δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τα πάγια έξοδα του θεάτρου», υπογραμμίζει η διερμηνέας του θεάτρου, προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί από το δήμο Αθηναίων να τους παράσχει δωρεάν στέγη σε κάποιο από τα εγκαταλειμμένα κτίρια, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. «Μεταθέσαμε την ημερομηνία της πρεμιέρας μας, γιατί υπήρχε κίνδυνος να μας κόψουν το ρεύμα για χρέος δύο μηνών», λέει.

Η παράσταση «Ξένοι», που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 9.15 μμ, μέχρι τις 28 Απριλίου. Το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ (γενική είσοδος) και 8 ευρώ (μειωμένο) και τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση της λειτουργίας και των δράσεων του Θεάτρου Κωφών.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Βασίλης Βηλαράς, τη διερμηνεία η Σοφία Ρομπόλη και τους φωτισμούς η Ανδριάνα Δακανάλη. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Βούλα Βερδελή. Παίζουν οι: Απόστολος Γιαννόπουλος, Σοφία Ζιάβρα, Πάνος Κατσής, Σταύρος Λένα, Μάρθα Μπάμπη και Βίκυ Πανταζή. Ακούγονται οι Βασίλης Βηλαράς, Χριστίνα Ροκαδάκη και Δημήτρης Χατζηπέτρου.

Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν και βαρήκοοι που δεν γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα, μέσα από κείμενο που διανέμεται, αλλά και τυφλοί, με τη βοήθεια κειμένου σε γραφή Μπράιγ.

Πηγή: ΑΠΕ via zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου