Μια μεγάλη έκθεση στη Θεσσαλονίκη εξιστορεί και προβάλλει τη δημιουργία και τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου πελάγους στη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων χρόνων. Μια έκθεση 850 τετραγωνικών μέτρων, που δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα πώς διαμορφώθηκε το Αιγαίο, πώς προέκυψαν τα εντυπωσιακά τοπία, τι υπήρχε πριν από τη δημιουργία του, ποιες φυσικές δυνάμεις διαμόρφωσαν το σημερινό ανάγλυφο του Αρχιπελάγους και ποιες μορφές της ζωής, της χλωρίδας, της πανίδας και του ανθρώπου εμφανίστηκαν στη μακρά διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων.
Στο ΝΟΗΣΙΣ – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας μπορεί να δει κανείς αυθεντικά εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εντυπωσιακές αναπαραστάσεις και διαδραστικές παρουσιάσεις ήχου και εικόνας. Highlight της έκθεσης, ένας γιγάντιος απολιθωμένος κορμός, μήκους 12 μέτρων, ενός πλατύφυλλου καρποφόρου δένδρου, πιθανώς βαλανιδιάς, που βρέθηκε στην περιοχή της Ερεσσού της Λέσβου και χρονολογείται πριν 18,5 εκατομμύρια χρόνια. Εντυπωσιακοί είναι επίσης οι απολιθωμένοι κορμοί από σεκόιες (ένα πανύψηλο δέντρο που σήμερα ενδημεί στο Όρεγκον και την Καλιφόρνια των ΗΠΑ), που υπήρχε πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στη Λέσβο, πέτρινα απομεινάρια από δέντρα φοίνικα, κανέλας και κουνιχάνια (κωνοφόρο δέντρο που ευδοκιμεί σήμερα σε υποτροπικά κλίματα και μαρτυρά το υποτροπικό κλίμα της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου πριν από 18,5 εκατομμύρια χρόνια).
Δύο κομμάτια «πέτρας» από ηφαιστειακή στάχτη με πολλά απολιθωμένα φύλλα δέντρων διηγούνται ιστορίες ζωής από την έκρηξη των ηφαιστείων στο Αιγαίο. Εξίσου σημαντικά είναι τα απολιθωμένα εκθέματα ζώων, ψαριών και πρώιμων μορφών του ανθρώπου που έζησαν κατά το απώτερο παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου. Όπως το κρανίο αντιλόπης από τη Σάμο, η κοντόλαιμη καμηλοπάρδαλη από τη Χίο, το κρανίο ύαινας και ο νάνος ελέφαντας από την Τήλο. Στην έκθεση φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, αμμωνίτες, ένα είδος οστράκων από τη Χίο με ηλικία 245 εκατομμυρίων χρόνων!
Στην κεντρική αίθουσα προβάλλεται μια δεκάλεπτη οπτικοακουστική παραγωγή για τη δημιουργία του Αιγαίου από την αχλύ του γεωιστορικού χρόνου ως τη σημερινή μορφή του. Οι τεκτονικές αλλαγές, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, η αέναη πάλη του νερού και της φωτιάς και η απολίθωση ήταν οι γενεσιουργές διαδικασίες που διαμόρφωσαν το κάλλος του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου και τον απαράμιλλο πολιτισμό του.
Η έκθεση «Αιγαίον, η γέννηση ενός Αρχιπελάγους» απευθύνεται στο ευρύ κοινό και έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί ξεναγήσεις σχολείων από έμπειρους μουσειοπαιδαγωγούς. Θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα και σε πόλεις του εξωτερικού. Την οργάνωση υπογράφουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη σύμπραξη του Μουσείου Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, και τη συνεργασία των πανεπιστημίων Αιγαίου και Κρήτης. Την επιστημονική εποπτεία έχει ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος, ενώ την επιμέλεια και τη μουσειολογική και μουσειογραφική παρουσίαση η εταιρία Tetragon.
Πηγή: AthensVoice
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου