Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ανέμελες εκρήξεις πολύχρωμης παιδικότητας

Αγαπημένοι ήρωες των παιδικών μας χρόνων παίζουν στην παιδική χαρά του ζωγραφικού καμβά, προτάσσοντας ως αντίδοτο στην έντονη θλίψη του παραλόγου και της ματαιότητας της εποχής μας την αγνή ευτυχία και την ανεμελιά, με την ελπίδα να ξυπνήσουν το παιδί που κρύβουμε μέσα μας.

Προτείνοντας τους νέους του κόσμους ως προορισμούς απόδρασης, αφού σύμφωνα με ένα ινδιάνικο ρητό «το παιδί είναι ο γονιός του ανθρώπου», ο ζωγράφος Μπενουά Παρέ παρουσιάζει τη νέα του έκθεση, με τίτλο «Comix mania!», που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, το Σάββατο 2 Μαρτίου στη 1 μετά το μεσημέρι, και θα διαρκέσει έως τις 23 Μαρτίου.

Θεωρώντας τα κόμικς υψηλής αξίας σύγχρονη τέχνη, ο Μπενουά Παρέ δανείζεται την τεχνική τους για να δημιουργήσει ένα ευρηματικό εικαστικό σύμπαν εκρηκτικών χρωμάτων και χαράς, με πρωταγωνιστές τον Τεν Τεν, την Μπέτυ Μπουπ, τον Σπάιντερμαν, τη Γουόντερ Γούμαν, τον Κάπτεν Αμέρικα, τον Ταρζάν, τον Σκρουτζ, τη Μίνυ, τα τρία γουρουνάκια.

Οι ιστορίες τους αναπλάθονται, καθώς οι ήρωες γνωρίζονται και δημιουργούν νέες σχέσεις μεταξύ τους σε καινούριους κόσμους, κάνοντας συμβολικούς συνειρμούς, καθώς ο Πίτερ Παν πετάει πάνω από τη σύγχρονη Ελλάδα, αναζητώντας τη δική του χώρα του «ποτέ».

Υπενθυμίζοντας στον άνθρωπο την αληθινή του φύση

Θεωρώντας τα κόμικς υψηλής αξίας σύγχρονη τέχνη, ο Μπενουά Παρέ δανείζεται την τεχνική τους για να δημιουργήσει ένα ευρηματικό εικαστικό σύμπαν εκρηκτικών χρωμάτων και χαράς.Γεννημένος στο Παρίσι, ο Μπενουά Παρέ ζει μόνιμα στην Ελλάδα από το 1986, και δημιουργεί συγχωνεύοντας με τον μετα-μοντερνισμό του στοιχεία από τις δυο του πατρίδες. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με διαφήμιση, γραφιστική, σκηνικά θεάτρου, τοιχογραφίες, βυζαντινή τέχνη, πορτραίτα, εικονογράφηση βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων και με το internet.

Ο καλλιτέχνης λέει πως η μεγαλύτερή του επιθυμία όταν δουλεύει, είναι να μπορέσει να επιτύχει να μεταδώσει μέσα από τους πίνακές του την ενέργεια που νιώθει όταν τους δημιουργεί: μια δονούμενη ενέργεια. Και πιστεύει ότι: «Ο ρόλος της τέχνης, όπως το δείχνει και ιστορικά η θέση του εικαστικού καλλιτέχνη στην κοινωνία, είναι να παρέχει πρόσβαση στην αρκάνα της δημιουργίας. Και αυτό, γιατί ο άνθρωπος αποτελεί από μόνος του ένα δίκτυο σχημάτων εν τη γενέσει, διαχρονικών σημαδιών, μαγνητικών δεσμών σε συνεχή αλληλεπίδραση με το σύνολό του. Ο καλλιτέχνης είναι εδώ, μόνο για να υπενθυμίσει στον άνθρωπο την αληθινή του φύση».

Παιδικό εργαστήρι

Ο καλλιτέχνης λέει πως η μεγαλύτερή του επιθυμία όταν δουλεύει, είναι να μπορέσει να επιτύχει να μεταδώσει μέσα από τους πίνακές του την ενέργεια που νιώθει όταν τους δημιουργεί.Τα Σάββατα 9 και 16 Μαρτίου, από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι, ο Μπενουά Παρέ θα βρίσκεται στην γκαλερί, για να πραγματοποιήσει παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής.

Πληροφορίες

Αίθουσα Τέχνης Kapopoulos Fine Arts, Κηφισίας 37 Α΄ και Σπύρου Λούη – Μαρούσι (εντός του Golden Hall), τηλ.: 210 6833048. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινές: 10.00 - 21.00, Σάββατο: 10.00 - 20.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου