Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Ο αυτισμός της Susan Boyle

Την 52χρονη σήμερα Susan Boyle τη γνωρίσαμε το 2009 από τη συμμετοχή της στο show “Britain’s got talent” όπου έκανε την έκπληξη με την υπέροχη φωνή της. Η γυναίκα με τα χαρακτηριστικά που μόνο star δεν θυμίζουν, πριν από λίγες ώρες, έκανε την αποκάλυψη ότι πάσχει από το σύνδρομο Άσπεργκερ. Πρόκειται για μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού με τη διαφορά της σχετικής γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης σε σχέση με τις άλλες μορφές αυτισμού.

Όπως η ίδια αναφέρει, η διάγνωση ήρθε ως ανακούφιση καθώς για χρόνια πίστευε πως έχει εγκεφαλική βλάβη. Ένα χρόνο πριν, προσέγγισε έναν ειδικό που διέγνωσε το σύνδρομο. Κατά τα παιδικά της χρόνια η ασυνήθιστη συμπεριφορά της, γινόταν αφορμή για πειράγματα από τα άλλα παιδιά. Σήμερα η Susan περιμένει καλύτερη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντί της, καθώς οι ίδιοι θα μπορούν να κατανοήσουν ποια είναι και γιατί κάνει ό,τι κάνει.

Η δημοσιοποίηση της διάγνωσης είναι μια τολμηρή πράξη αλλά και μια πράξη ουσίας καθώς θα δώσει ελπίδα σε πολλές οικογένειες που μεγαλώνουν «διαφορετικά» παιδιά. Όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις της, η ορθή διάγνωση την απενοχοποίησε από το βάρος μιας μόνιμης οργανικής εγκεφαλικής βλάβης. Η σημασία της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης είναι καταλυτικής σημασίας. Πιστεύω πως στην πραγματικότητα ξαναγεννά ένα παιδί με αυτισμό. Η αφετηρία της ζωής του είναι αυτή η διάγνωση αλλά και η μετά παρέμβαση από ειδικούς που θα φροντίσουν τη θεραπεία του, την ειδική του μόρφωση αλλά και θα στηρίξουν την οικογένεια ενημερώνοντάς την για το τι συμβαίνει και πώς πρέπει να «χειριστεί» και ν’ αγκαλιάσει αυτό της το μέλος. Στο σημείο αυτό χωράει νομίζω μια δεύτερη αναφορά -μετά από αυτήν του Ψυχίατρου Ψυχαναλυτή κ. Αθανάσιου Αλεξανδρίδη- στην ουσιαστική δράση του κέντρου για τη θεραπεία αυτιστικών και ψυχωτικών παιδιών «Περιβολάκι» που χρειάζεται την υποστήριξή μας. 

Η Susan Boyle τα κατάφερε πολύ καλά. Τη θαυμάζουμε για ό,τι είναι. Τη θυμόμαστε για το “I dreamed a dream”. Όπως ακριβώς μπορεί να γίνει με κάθε αυτιστικό παιδί αν το επιτρέψουμε.

Πηγή: protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου