Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Tracon project: Συνειδητή καταναλωτική συμπεριφορά για όλους

Ένα ενδιαφέρον διακρατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται από το 2011 με σκοπό την εκπαίδευση καθηγητών, μαθητών και γονέων, ώστε να γίνουν έξυπνοι και συνειδητοί καταναλωτές.

Το Tracon project είναι ένα διακρατικό πρόγραμμα εννέα εταίρων από 5 χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία, Ιταλία), το οποίο άρχισε τη δράση του το Νοέμβριο του 2011 έως και το τέλος Οκτωβρίου του 2013 - μάλιστα οι εργασίες του ολοκληρώνονται με ένα διήμερο συνέδριο στις 21-22 Οκτωβρίου 2013 χρηματοδοτούμενο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δια βίου μάθησης.

«Ο στόχος του είναι να εκπαιδεύσει τους δασκάλους, ώστε να παρέχουν στους μαθητές τους γνώσεις και δεξιότητες για να τους βοηθήσουν να γίνουν συνειδητοί καταναλωτές προϊόντων διατροφής, ενέργειας και άλλων φυσικών πόρων» αναφέρει στο «Βήμα» η κυρία Αντωνία-Λήδα Ματάλα, υπεύθυνη του προγράμματος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας της διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, συμπληρώνοντας πως «άμεσα απευθύνεται σε δασκάλους και μαθητές δημοτικού και γυμνασίου και έμμεσα και σε άλλους φορείς που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και την αγωγή του καταναλωτή».

Στις δραστηριότητες που έγιναν στη διάρκεια ενός τριμήνου κατά την σχολική χρονιά 2012-13, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η κατασκευή αντικειμένων από ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασιών και η κατασκευή αφισών από τους μαθητές. «Έγιναν επίσης θεατρικά δρώμενα και ομαδικά παιχνίδια. Τα θέματα που ενδιέφεραν περισσότερο τους μαθητές ήταν: η ανακύκλωση, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η κατανόηση των ετικετών τροφίμων, οι διαφημίσεις τροφίμων και τα «τεχνάσματα» προσέλκυσης που χρησιμοποιούν, η αξία των διατροφικών συστάσεων και τέλος, η προέλευση των τροφίμων που καταναλώνουν» αναφέρει η κυρία Ματάλα. «Μέσα από τις βιωματικές ασκήσεις, οι μαθητές είχαν μια ευκαιρία να αναπτύξουν τη δημιουργική τους σκέψη, τη φαντασία και την ομαδική δουλειά» συμπληρώνει.

Πρόκειται για μια προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης, την ίδια μάλιστα στιγμή που τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και συμπεριφορά των καταναλωτών δεν είναι συχνά μέσα στα σχολικά προγράμματα της Ευρώπης. Το πρόγραμμα «tracon project» έχει ως στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη θετικής καταναλωτικής συμπεριφοράς στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Να υποστηρίξει την αρχική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των δασκάλων, να αναπτύξει καινοτόμο διδακτικό υλικό βασισμένο σε εφαρμογές της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και στις παραδοσιακές μεθοδολογίες διδασκαλίας (περιεχόμενο, υπηρεσίες, παιδαγωγική και πρακτικές), να βοηθήσει τους δασκάλους να αλληλεπιδράσουν αποτελεσματικά με το οικείο περιβάλλον των μαθητών και να προωθήσει συνεργασίες μεταξύ δασκάλων και μαθητών από διάφορες χώρες και να αυξήσει την έκθεση των παιδιών, των γονέων και των δασκάλων στις Ευρωπαϊκές πολιτικές.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν στο πρόγραμμα το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Νέο Ινστιτούτο Καταναλωτών (Νέο ΙΝΚΑ), η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΕΤΕ), ο ιδιωτικός οργανισμό DIAN (Δραστηριότητες Εκπαίδευσης και Διαχείρισης) και το International School of Athens (ISA).


Όπως αναφέρει η κυρία Ματάλα «Εκτός από τα σχολεία εταίρους, στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως φίλοι και άλλα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, με μικρότερης έκτασης δραστηριότητες, όπως το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, 22ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, Γυμνάσιο Παντέλης, 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων, η Ελληνογαλλική Σχολή Αθηνών «Άγιος Παύλος», τα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία» (Ρόδος) και το γυμνάσιο των «Εκπαιδευτηρίων Καντάς» στον Αγ. Στέφανο».

Τελικό συνέδριο με παρουσίαση δραστηριοτήτων

Οι εργασίες του προγράμματος ολοκληρώνονται με ένα διήμερο συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2013, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πριν από το τελικό συνέδριο, κάθε ένα από τα σχολεία - εταίρους του προγράμματος θα οργανώσει μια τελική εκδήλωση στη χώρα του, παρουσιάζοντας δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση του καταναλωτή, παροτρύνοντας με αυτό τον τρόπο και άλλα σχολεία, παιδιά και γονείς να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Tracon.

«Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει δύο ομιλίες σχετικές με το πρόγραμμα και τους νέους καταναλωτές αλλά και παρουσιάσεις των σχολείων-εταίρων σχετικά με την πιλοτική εκπαίδευση των δασκάλων και την εφαρμογή στους μαθητές. Επίσης, θα παρουσιασθεί έκθεση των δραστηριοτήτων από σχολεία-φίλους του προγράμματος καθώς και εκπαιδευτικού υλικού από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στις συναντήσεις των εταίρων του προγράμματος» καταλήγει η κυρία Ματάλα.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου