«Δεν ξέρουμε αν όλοι οι μαθητές μπορούν να γίνουν καλλιτέχνες, ξέρουμε όμως πως όλοι μπορούν να είναι δημιουργικοί. Αυτή η δημιουργικότητα είναι κάτι σαν τη δύναμη της αγάπης που προσπαθεί να βγει προς τα έξω». Με ένα μότο που εμπνέει δράσεις ουσιαστικές συστήνεται σε όσους δεν το γνωρίζουν, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, επιστημονική ένωση για την προώθηση της έρευνας και της πράξης του εκπαιδευτικού δράματος και των άλλων παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση που ξεκίνησε το 1998.
Δεν τους ήξερα μέχρι την πρόσφατη παρουσίαση ενός από τα προγράμματά τους με τίτλο «Διαφυγές από κάθε εξάρτηση» στην αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν διημερίδα «Το θέατρο ξανα-πάει στο σχολείο» που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Σεπτέμβρη στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας υπό τη διοργάνωση του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου για παιδιά και νέους.
Μια μίνι παράσταση με θέμα μια κοπέλα που εξαφανίζεται από το σπίτι της (η υπόθεση είναι πως ο φίλος της είναι μπλεγμένος με ναρκωτικά) την οποία «παίξαμε» εμείς οι ίδιοι, το κοινό της διημερίδας. Είτε συμμετέχοντας σε ασκήσεις ομαδικές ως ζέσταμα για την κυρίως δράση είτε ως θεατές και αργότερα «ανακριτές» των ηθοποιών οι οποίοι είναι νέα παιδιά που μόλις έχουν τελειώσει το Λύκειο, τέλος ως συντελεστές στην αλλαγή της κατεύθυνσης όταν ξαναπαίχθηκε η παράσταση και μπορούσαμε όπου θέλαμε να φωνάξουμε στοπ και να πάρουμε τη θέση των πρωταγωνιστών δίνοντας ένα διαφορετικό, πιο ικανοποιητικό φινάλε. Ηταν μια έντονη, ιδιαίτερη εμπειρία ενός προγράμματος σε εξέλιξη που παίζεται δωρεάν σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας.
«Η δημιουργικότητα σαν τη δύναμη της αγάπης η οποία δεν διδάσκεται. Εμείς όμως μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε κάτι τέτοιο να συμβεί» λέει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, δίνοντας το φωτεινό παράδειγμα για μια δράση που τώρα περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Οι «Διαφυγές από κάθε εξάρτηση» είναι μόνο ένα από τα προγράμματα του Δικτύου. Μεταξύ τους πολλά εργαστήρια, σεμινάρια, θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες σε σχολεία, συνεργασίες και ανταλλαγές με εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς, λειτουργία του δικτυακού τόπου www.theatroedu.gr, έκδοση βιβλίων, περιοδικού κ.ά.
Ο κύριος σκοπός του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση είναι να συμβάλει ώστε να αποκτήσουν οι παραστατικές τέχνες κεντρική θέση στο σχολείο και παράλληλα να συνεισφέρει στην αναζήτηση προσεγγίσεων και τεχνικών για το θέατρο ως μορφή τέχνης, εργαλείο μάθησης και μέσο κοινωνικής παρέμβασης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι και η συνεργασία του Δικτύου με την ομάδα 4Frontal για την παράσταση για έφηβους «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία της Τζωρτζίνας Κακουδάκη και παρουσιάζεται κάθε Σάββατο (5.15 μ.μ.) στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου