Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Πρόσωπο: Roy Frank ''R.J'' Mitte

Ο Roy Frank ''R.J'' Mitte (γεν. στις 21-8-1992) είναι Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός για το ρόλο του ως Walter ''Flynn'' White στην αμερικάνικη σειρά ''Βreaking bad". Ο χαρακτήρας που υποδύεται στη σειρά έχει εγκεφαλική παράλυση? μέτριου βαθμού ενώ ο ίδιος ο ηθοποιός έχει στην πραγματικότητα ήπια εγκεφαλική παράλυση. Ο Mitte γεννήθηκε στη Λουιζιάνα και μετακόμισε με την οικογένειά του στο Λος Άντζελες το 2006, όπου και άρχισε ιδιαίτερα μαθήματα με τον μάνατζερ ταλέντων, Α. Witt, o oποίος έχει επίσης μια μορφή εγκεφαλικής παράλυσης. Οι δυο τους άρχισαν να ψάχνουν ρόλους όπου η αναπηρία του θα χρησίμευε για να ενημερωθούν οι θεατές επάνω σε θέματα αναπηρίας. Έτσι πέρασε οντισιόν για το Breaking Bad και πήρε το ρόλο. 

Ο Mitte είναι εκπρόσωπος του φορέα ''Ένταξη στις τέχνες και στα ΜΜΕ καλλιτεχνών με αναπηρία", ο οποίος δίνει εργασία σε καλλιτέχνες με αναπηρίες. Ενδιαφέρεται να περάσει από την ηθοποιία στη σκηνοθεσία και ήδη δουλεύει προς αυτό το σκοπό.

Παρόλο που ο χαρακτήρας που υποδύεται στη σειρά έχει βαρύτερη αναπηρία, κι ο ίδιος ο ηθοποιός στην πραγματική του ζωή συνεχίζει τη φυσιοθεραπεία και την εργοθεραπεία προκειμένου να ξεπεράσει τα θέματα που του δημιουργεί η εγκεφαλική παράλυση.

Η σειρά στην οποία πρωταγωνιστεί παίχτηκε από το 2008 έως το 2013 στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Είναι δραματική αστυνομική σειρά. Ο Mitte υποδύεται το γιο του βασικού πρωταγωνιστή, ο οποίος έχει εγκεφαλική παράλυση, περπατά με μπαστούνια και έχει πρόβλημα στην ομιλία. Η σειρά έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές, θεωρείται μια από τις καλύτερες δραματικές σειρές όλων των εποχών, έχει κερδίσει πολλά τηλεοπτικά βραβεία και έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες.
Ακολουθεί ένα άρθρο από την αγγλική εφημερίδα Daily Μail, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο και αναφέρεται στο νεαρό ηθοποιό.

Οι σχεδόν υστερικές κραυγές που υποδέχτηκαν το νεαρό ηθοποιό RJ Mitte, στη φετινή απονομή των χρυσών σφαιρών, ταίριαζαν σε έφηβο καρδιοκατακτητή. Ο εντυπωσιακά όμορφος εικοσάχρονος νεαρός δεν μπορεί παρά να νιώθει κολακευμένος, έχοντας ενσαρκώσει σταθερά τα τελευταία 5 χρόνια ένα χαρακτήρα της περίφημης αμερικάνικης δραματικής σειράς ''Breaking bad". Η γεμάτη χρώμα και πολλές φορές σπαραξικάρδια απεικόνιση ενός νεαρού ανάπηρου άνδρα, του Walt jr. που παλεύει με την ασθένεια του πατέρα του και τα δικά του κινητικά προβλήματα, του έχει αποφέρει πλήθος εγκωμιαστικών κριτικών.

Ωστόσο, αυτό που ξεχωρίζει τον RJ, είναι ότι έχει την ίδια αναπηρία, όπως ο χαρακτήρας που υποδύεται στην οθόνη: εγκεφαλική παράλυση.

Η νευρολογική αυτή κατάσταση συνήθως συμβαίνει πριν ή κατά τη διάρκεια της γέννας, λόγω έλλειψης κανονικής ροής αίματος προς τον εγκέφαλο και κατά συνέπεια κακής οξυγόνωσης του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι μέρη του εγκεφάλου καταστρέφονται ή δεν αναπτύσσονται. Η βλάβη οδηγεί σε προβλήματα σχετικά με την ανάπτυξη των μυών, το μυικό τόνο και τον έλεγχο της κίνησης. Διαβάστε περισσότερα για την Εγκεφαλική Παράλυση, στον Οδηγό διαταραχών του NOESI.gr εδώ.

Στη σειρά, ο Walt jr. περπατά με μπαστούνια. Αλλά ενώ ο RJ πέρασε την παιδική του ηλικία μέσα σε νάρθηκες (η εγκεφαλική παράλυση δημιουργεί συστολή των μυών και εμποδίζει τα άκρα να είναι χαλαρά και ίσια, οπότε τοποθετούνται νάρθηκες για να κρατούν τους μύες στη θέση τους, όσο γίνεται), η αγάπη του για τα σπορ και την άσκηση τον βοήθησε να περπατά σήμερα χωρίς βοήθημα.

Το ένα τρίτο των ατόμων με εγκεφαλική παράλυση έχουν δυσκολία στην ομιλία, αλλά κι εδώ τα προβλήματα του Walt Jr. είναι βαρύτερα από του RJ.

O δημιουργός της σειράς βάσισε χαλαρά το χαρακτήρα σ' έναν παλιό του φίλο από το κολλέγιο με πιο σοβαρή μορφή εγκεφαλικής παράλυσης. Στην αρχή έκανε οντισιόν με μη ανάπηρους ηθοποιούς. Μετά από 5 οντισιόν, ο RJ πήρε το ρόλο.


''Έπρεπε να τον πείσω, γιατί στην αρχή πίστευε ότι δεν ήμουν ανάπηρος'', 

λέει ο Mitte, εξηγώντας πώς έπρεπε να γυρίσει πίσω στην παιδική του ηλικία, τότε που περπατούσε με μπαστούνια.

"Το να παίξω αυτό το ρόλο μου άνοιξε τα μάτια σχετικά με το τι έχω καταφέρει να γίνω. Μέχρι τότε πίστευα πώς όλα αυτά που έκανα ήταν συνηθισμένα."

Τώρα κάνει πολλή άσκηση και παίρνει και φάρμακα για να χαλαρώνει τους μύες του. Η προσέγγιση αυτή δουλεύει.


"Δεν θυμάμαι πότε πήγα τελευταία φορά στο γιατρό για την εγκεφαλική παράλυση", λέει.¨" Τον περισσότερο καιρό την ελέγχω"

Ο RJ υιοθετήθηκε όταν ήταν λίγων εβδομάδων. Τότε δεν φαινόταν τίποτα, όταν όμως έγινε 3 ετών, άρχισαν να φαίνονται τα σημάδια της αναπηρίας.


"Η ελαστικότητα των ποδιών μου ήταν πολύ άσχημη. Όταν ξεκίνησα να περπατάω, περπατούσα στις μύτες των ποδιών, όπως συμβαίνει συνήθως στα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, για το λόγο ότι έχουν χαλαρούς τένοντες."


"Είχε πολύ άκαμπτα δάχτυλα",θυμάται η μητέρα του. Τον πήγα για τεστ για νοητική αναπηρία, αλλά πήγε παρα πολύ καλά σε όλα τα τεστ. Τα περισσότερα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση είναι πολύ έξυπνα - αλλά αυτό δεν γίνεται πιστευτό λόγω της κινητικής τους αναπηρίας"

Τελικά τους δόθηκε η διάγνωση, αλλά βρήκαν νέα δυσκολία. Δεν επιτρεπόταν να έρθουν σε επαφή με τη μητέρα για να ενημερωθούν για το ιατρικό ιστορικό, λόγω των όρων της υιοθεσίας. Τελικά, μετά από πολλή γραφειοκρατία, έμαθαν ότι ο τοκετός διήρκεσε πολλές ώρες και οδήγησε σε επείγουσα καισαρική. Όταν γεννήθηκε, ο RJ δεν ανέπνεε και χρειάστηκε να τον επαναφέρουν στη ζωή. Αυτό άφησε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη. Όταν δόθηκε η διάγνωση, οι γιατροί προσπάθησαν να ισιώσουν τα πόδια του για να μην περπατά στις μύτες.


"Μου έβαζαν γύψο, σε μια δυο εβδομάδες τον έβγαζαν, τα τέντωναν λίγο και ξανά γύψο. Αυτό γινόταν έξι μήνες και πονούσα πολύ."

Η μητέρα του τον έστειλε σε λογοθεραπεία και δοκίμασε κάθε άσκηση που θα βελτίωνε τον οπτικοκινητικό συντονισμό του. "Με έβαζε να διπλώνω 30-40 πετσέτες. Μετά τις χαλούσε και πάλι από την αρχή''. Δεν τον πειράζει. "Χωρίς αυτές τις ασκήσεις δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα".

Παρ'όλα αυτά ο RJ επιμένει ''Δεν ένιωσα ποτέ διαφορετικός. Το να βάζω τους νάρθηκες ήταν μέρος της προετοιμασίας της κάθε μέρας''.

Η μητέρα του επέμενε πολύ να πάει σε κανονικό σχολείο και αφιέρωσε τον εαυτό της στο να τον βοηθήσει. "Όταν έμαθα ότι είχε εγκεφαλική παράλυση, έκατσα κι έκλαιγα", λέει. "Ήμουν μόνη μητέρα, μιας και με τον άντρα μου είχαμε χωρίσει λίγο μετά την υιοθεσία. Πώς θα το κάνω; σκεφτόμουν. Τηλεφώνησα στη θεία μου που είναι γιατρός. "Σήμερα κάτσε και κλάψε, μου είπε. " Αύριο σήκω και ψάξε τα πάντα για την εγκεφαλική παράλυση. Θα τον μεγαλώσεις όσο πιο φυσιολογικά μπορείς. Και ποτέ μην τον κάνεις να πιστέψει ότι δεν μπορεί να πετύχει αυτά που θέλει". Αυτό έκανα.

Το να παρακολουθεί το κανονικό σχολείο ήταν δίκοπο μαχαίρι. Τα περισσότερα παιδιά τον αγαπούσαν, αλλά πολλές φορές ερχόταν σπίτι κλαμμένος.Μια σκηνή στον πρώτο κύκλο τηςσειράς δείχνει τον πατέρα (πρωταγωνιστή), ο οποίος είναι καθηγητής λυκείου, να τα βάζει με εφήβους που βασανίζουν το γιο του(bullying). Αυτή η σκηνή είναι κάτι που έχει ζήσει ο RJ. "Ήμουν πρώτος στόχος για τους νταήδες" παραδέχεται. Σε κάποια επίθεσή τους κατέληξε με σπασμένο χέρι.

Κάθε λίγα χρόνια, όλο και κάποιος γιατρός του πρότεινε χειρουργείο, κάτι που συμβαίνει στο 1/3 των παιδιών με εγκεφαλική παράλυση. Χειρουργεία για να χαλαρώσουν οι τένοντες, να ευθυγραμμιστούν τα πόδια και η σπονδυλική στήλη, να απελευθερωθεί η κίνηση.
Ένας γιατρός, ειδικός στην εγκεφαλική παράλυση, λέει: " Τα χειρουργεία βοηθούν περίπου τους μισούς ασθενείς. Βέβαια η κατάσταση μπορεί να χειροτερεύσει ξανά με τα χρόνια. Τα μπότοξ, ενέσεις που χαλαρώνουν τους μύες, πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε λίγους μήνες. Μία μέθοδος είναι αδιαμφισβήτητα ωφέλιμη: η τακτική άσκηση. Αυτή βελτιώνει τα συμπτώματα σε όλες τις περιπτώσεις.

Για την περίπτωση του RJ οι γιατροί πρότειναν κόψιμο του αχίλλειου τένοντα. Αντί γι'αυτό, εκείνος έπεσε με τα μούτρα στα σπορ και μάλιστα στο ποδόσφαιρο.

''Μπορούσα να τρέξω. Στα 14 είπα στους γιατρούς ότι δεν χρειάζομαι πλέον τους νάρθηκες."
Το 2006 μετακόμισαν στο Λος Άντζελες. Ο μάνατζερ ταλέντων A. Witt, που έχει και ο ίδιος εγκεφαλική παράλυση, τον ώθησε να πάρει μαθήματα υποκριτικής.

Η μητέρα του θυμάται: ''Σκεφτόμουν ότι η ηθοποιία δεν είναι γι'αυτόν. Να πηγαίνει από οντισιόν σε οντισιόν και να τον απορρίπτουν'' Τελικά τον άφησε να δοκιμάσει και αυτός πήρε το ρόλο στο Breaking Bad.

Έχει πλήθος θαυμαστριών ανάμεσα στα εκατομμύρια ανθρώπων που παρακολουθούν τη σειρά.

Η ολοένα αυξανόμενη φήμη του τον οδήγησε στον ακτιβισμό. Είναι εκπρόσωπος της ''US united cerebral palsy'' και αγωνίζεται για την ένταξη των ηθοποιών με αναπηρία και για την απεικόνιση της αναπηρίας μέσα από την ΜΜΕ και τις ταινίες.

Μη ανάπηροι ηθοποιοί έχουν κερδίσει φήμη για τέτοιους ρόλους (όπως ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις στο ''αριστερό μου πόδι'') αλλά λίγοι είναι οι ανάπηροι ηθοποιοί που εργάζονται. Ο RJ καταλαβαίνει τι σημαίνει να συμμετέχει σε μια σειρά που παρακολουθούν τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

''Πολλοί άνθρωποι είναι ανάπηροι, αλλά όλοι είμαστε ικανοί να κάνουμε πράγματα με το δικό μας τρόπο. Δεν θυμάμαι πόσοι γιατροί μου είπαν ''Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό''. Το μόνο που πετύχαιναν ήταν να με κάνουν πιο αποφασισμένο. Η αναπηρία μου με έχει κάνει αυτό που είμαι σήμερα."

"Το Χόλυγουντ δεν πρέπει να φοβάται ηθοποιούς σαν και μένα. Η διαφορετικότητα μπορεί μόνο καλύτερη να κάνει την ιστορία."

Πηγή: NOESI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου