Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Υπέρ της ευθανασίας σε παιδιά με ανίατες ασθένειες και ασθενείς με άνοια οι Βέλγοι

Τρεις στους τέσσερις Βέλγους τάσσονται υπέρ της επέκτασης του δικαιώματος στην ευθανασία τόσο στους ανηλίκους όσο και στους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια τύπου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο νόμος του 2002 που επιτρέπει την ευθανασία υπό ορισμένες προϋποθέσεις εφαρμόζεται σήμερα μόνο σε πρόσωπα άνω των 18 ετών με ακέραιες διανοητικές ικανότητες. Το 2012 έγιναν στο Βέλγιο 1.432 ευθανασίες, δηλαδή ο αριθμός τους έφθασε το 2% του συνολικού αριθμού των θανάτων.

Την Δευτέρα ένας 44χρονος διαφυλικός υποβλήθηκε σε ευθανασία μετά από μια αποτυχημένη επέμβαση αλλαγής φύλου, καθώς υπέφερε από "αφόρητο" ψυχικό πόνο. Οι 52 από τις περσινές ευθανασίες σε ανηλίκους έγιναν γιατί οι πάσχοντες αντιμετώπιζαν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Το κοινοβούλιο του Βελγίου εξετάζει την πιθανότητα να επεκτείνει το δικαίωμα στην ευθανασία και σε παιδιά με πλήρη αντίληψη τα οποία πάσχουν από σοβαρές, ανίατες ασθένειες καθώς και σε ανθρώπους με άνοια. Τα περισσότερα κόμματα συμφωνούν με την τροποποίηση αυτή η οποία ωστόσο έχει μπλοκάρει λόγω των αντιρρήσεων που προβάλουν κυρίως οι χριστιανοδημοκράτες και τα κεντρώα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού. Δεν είναι βέβαιο ότι ο νόμος θα ψηφιστεί πριν λήξει η θητεία του κοινοβουλίου, την επόμενη άνοιξη.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Dedicated σε δείγμα 2.714 Βέλγων δημοσιεύεται στην εφημερίδα La Libre Belgique και δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της χώρας διάκειται ευνοϊκά σε μια τέτοια εξέλιξη. Όσον αφορά τα παιδιά, το ερώτημα που τέθηκε στη δημοσκόπηση είναι διαφορετικό από το προτεινόμενο άρθρο του νομοσχεδίου καθώς αφορά τους ανηλίκους που "δεν είναι πλέον σε θέση να δώσουν τη συγκατάθεσή τους" επειδή, για παράδειγμα, βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση.

Το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι "σίγουρα υπέρ" και το 36% "μάλλον υπέρ" αυτής της εξέλιξης. Μόνο το 8% τάχθηκε "μάλλον κατά" και το 6% "σίγουρα κατά" του δικαιώματος των ανηλίκων στην ευθανασία.

Εξάλλου, το 69% είπε ότι συμφωνεί να δοθεί το δικαίωμα αυτό σε ενηλίκους που πάσχουν από άνοια και δεν είναι πλέον σε θέση να ζητήσουν να τους γίνει ευθανασία.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου