Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μαλάλα Γιουσαφζάι

Η αυτοβιογραφία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, της νεαρής Πακιστανής που δέχθηκε δολοφονική επίθεση από Ταλιμπάν για τη δράση της υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών στη χώρα της, κυκλοφόρησε την Τρίτη στα αγγλικά σε όλο τον κόσμο και την Τετάρτη στα γαλλικά.

Στο βιβλίο περιγράφεται η ζωή της υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σαβάτ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Η αυτοβιογραφία της Μαλάλα, την οποία έγραψε μαζί με τη Βρετανίδα δημοσιογράφο Κριστίνα Λαμ, έχει τίτλο: «Εγώ, η Μαλάλα: Μάχομαι για την εκπαίδευση και αντιστέκομαι στους Ταλιμπάν».

Η 16χρονη Πακιστανή διηγείται τον τρόμο που ένιωσε όταν δύο ένοπλοι άνδρες ανέβηκαν στο σχολικό λεωφορείο στο οποίο επέβαινε στις 9 Οκτωβρίου 2012 και την πυροβόλησαν στο κεφάλι. «Οι φίλοι μου λένε ότι πυροβόλησαν τρεις φορές, τη μία μετά την άλλη», γράφει η Μαλάλα.

«Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο τα μακριά μαλλιά μου και τα γόνατα της Μονίμπα (μιας συμμαθήτριάς της) ήταν καλυμμένα με αίμα», συνεχίζει.

Η μαθήτρια επισημαίνει ότι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της τους μήνες πριν την επίθεση. «Τη νύχτα περίμενα μέχρι να κοιμηθούν όλοι. Στη συνέχεια έλεγχα όλες τις πόρτες και τα παράθυρα».

Αναφέρεται στις δημόσιες μαστιγώσεις, την απαγόρευση της τηλεόρασης, του χορού και της μουσικής, καθώς και στην απόφαση της οικογένειάς της να φύγει από την περιοχή το 2009, όπως και χιλιάδες άλλοι άνθρωποι καθώς μαίνονταν οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και του πακιστανικού στρατού.

Ακόμα αναφέρεται συχνά στην πρώην πρωθυπουργό του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, την οποία θεωρεί ηρωίδα και δεν κρύβει ότι σκοπεύει να επιστρέψει κάποια μέρα στη χώρα της για να ασχοληθεί με την πολιτική, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν. «Γλίτωσα για έναν λόγο, να χρησιμοποιήσω τη ζωή μου για να βοηθήσω τους ανθρώπους», λέει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου