Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Πότε «ωριμάζουν» τα έμβρυα

Τα μωρά μαθαίνουν να προσμένουν το χάδι και τον θηλασμό ήδη από όταν βρίσκονται σε εμβρυϊκό στάδιο. Όπως αποκαλύπτουν εντυπωσιακές τρισδιάστατες εικόνες που μελέτησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντάραμ στη Βρετανία, τα έμβρυα αγγίζουν το πρόσωπο και το κεφάλι τους ενόσω βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους, γεγονός που υποδεικνύει τη σωματική και την ψυχολογική τους ανάπτυξη.

Μελετώντας τρισδιάστατες απεικονίσεις, οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι τα έμβρυα ήταν σε θέση να «προβλέψουν» τις κινήσεις των χεριών τους με κατεύθυνση προς το στόμα τους, κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα αυτά, υποστηρίζουν, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ειδικούς να κατανοήσουν καλύτερα τα μωρά, και ιδιαίτερα τα πρόωρα μωρά, το πόσο έτοιμα είναι δηλαδή να αλληλεπιδρούν σε κοινωνικό επίπεδο όπως επίσης και την ικανότητά τους να ηρεμούν τον εαυτό τους, πιπιλίζοντας τον αντίχειρα ή άλλα τους δάκτυλα.

Κινήσεις... ωριμότητας

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν, κατά τους ειδικούς, να χρησιμοποιηθούν και ως δείκτες για το πόσο έτοιμα είναι τα μωρά για να τραφούν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προσμονή των βρεφών θα μπορούσε να αποτελεί δείκτη-«κλειδί» γύρω από την φυσιολογική τους ανάπτυξη. Για παράδειγμα, η προσμονή του αγγίγματος και η εκούσια κίνηση του ανοίγματος του στόματος με σκοπό τον θηλασμό θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι το μωρό μπορεί με ασφάλεια να αφήσει το ιδανικό περιβάλλον της μήτρας της μητέρας.

«Η αυξημένη κινητικότητα των χεριών του βρέφους και το άγγιγμα του κάτω μέρους του προσώπου και του στόματός του, θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη της απαραίτητης και φυσιολογικής εγκεφαλικής ανάπτυξης του μωρού για διαδικασίες όπως η κοινωνική αλληλεπίδραση, η εξεύρεση ανακούφισης και η διατροφή» εξηγεί από την πλευρά της η επικεφαλής της μελέτης δρ Νάντια Ράισλαντ.

Τα νέα ευρήματα ακολουθούν προηγούμενη διαπίστωση της ίδιας ερευνητικής ομάδας, σχετικά με τις γκριμάτσες που κάνουν τα έμβρυα στη μήτρα. Κάτι τέτοιο, είχαν τονίσει τότε, θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα μωρά κάνουν «πρόβα» των εκφράσεων του προσώπου τους προτού έρθουν στον κόσμο, με στόχο την αποτελεσματική επικοινωνία με τους γύρω τους.

H μελέτη

Στο πλαίσιο της τελευταίας μελέτης τους, οι βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπερηχογραφήματα τεσσάρων διαστάσεων – τρισδιάστατες απεικονίσεις σε πραγματικό χρόνο – συνολικά οκτώ κοριτσιών και επτά αγοριών, που λαμβάνονταν μια φορά τον μήνα, από την 24η έως την 36η εβδομάδα κύησης.

Aγόρια και κορίτσια φάνηκε να έχουν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αρχικά, οι ειδικοί είδαν ότι τα μωρά άγγιζαν το πάνω μέρος και τα πλάγια της κεφαλής τους, ενώ στην πορεία, άρχιζαν να αγγίζουν τα κάτω και πιο ευαίσθητα σημεία του προσώπου τους και του στόματός τους.

Μέχρι την 36η εβδομάδα, τα περισσότερα έμβρυα είχαν αρχίσει να ανοίγουν το στόμα προτού καν το χέρι τους φτάσει εκεί, γεγονός που οι ερευνητές μετέφρασαν, ως προσμονή της αφής.

Όπως εξηγούν, με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «DevelopmentalPsychobiology», τα υγιή έμβρυα εμφάνιζαν αυξημένη ευαισθησία στην περιοχή γύρω από το στόμα τους, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει και αυξημένη αίσθηση των κινήσεων του στόματος.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου