Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Μια αλλιώτικη Κυριακή, μια Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο

Oι δράσεις της Parallaxi και του «Θεσσαλονίκη αλλιώς» συνεχίζονται το Σεπτέμβριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, τρία χρόνια μετά την πετυχημένη μας πρώτη δράση με αφορμή αυτή την ημέρα.


Η Parallaxi σε συνεργασία με την Ένωση για τα δικαιώματα των Πεζών και το Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και με τη βοήθεια μερικών από τους σημαντικότερους φορείς της πόλης, (ΣΑΣΘ, ΟΑΣΘ, ΔΕΘ, ΟΛΘ, ΚΘΒΕ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Κρατικό Ωδείο, ΧΑΝΘ, ΚΜΣΤ, Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και ομάδες, σχολές, οργανώσεις και επιχειρήσεις κ.α.), οργανώνει ένα project που σκοπό έχει να αναδείξει εναλλακτικές προτάσεις για τη λειτουργία του κέντρου της πόλης.

Επιδίωξη μας είναι να ζήσουμε όλοι οι Θεσσαλονικείς «Μία Αλλιώτικη Μέρα, Μία Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» με το κέντρο της πόλης, στο τετράγωνο που περικλείεται από την οδό Εθνικής Αμύνης μέχρι και τη Βενιζέλου και από την Εγνατία μέχρι τη Λ. Νίκης, να μετατρέπεται σε έναν ατελείωτο πεζόδρομο, να γεμίζει εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, πολιτιστικές δράσεις και περιπατητές.


Ένας απέραντος παιδότοπος για παιδιά με αναβίωση παιχνιδιών, εκπαιδευτικά προγράμματα από μουσεία της πόλης, δράσεις με ποδήλατα, πατίνια, τρενάκι, μαθήματα γιόγκα, σάμπα, ζούμπα, ξιφασκίας στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, θερινό σινεμά στην πλατεία Αριστοτέλους, βόλευ και πινγκ πονγκ στο δρόμο, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, θεματικούς περιπάτους με ξεναγό στα κτίρια του κέντρου, μουσικές παρελάσεις από μπάντες που θα διασχίζουν την πόλη, έκθεση φωτογραφίας με την ιστορία των συγκοινωνιών, μετατρέπουν το κέντρο της πόλης για οκτώ ώρες σε μια όαση.

Αφήστε τα αυτοκίνητα σας στο σπίτι και ελάτε. Με τα πόδια, το ποδήλατο ή το λεωφορείο. Μαζί με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη για μια μέρα. Το πλήρες πρόγραμμα της δράσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Για όσους αποφασίσουν να κατέβουν στο κέντρο με αυτοκίνητο, πράγμα που δεν συνιστούμε, έχουμε εξασφαλίσει δωρεάν στάθμευση σε 4 από τα μεγαλύτερα πάρκινγκ της πόλης.
Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το βράδυ, το Ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης όπως δεν το έχετε ξαναδεί. Εμείς με τα πόδια. Εσείς;

*Η εικόνα και το βίντεο είναι από την ''Αλλιώτικη μέρα'' που οργάνωσε η Parallaxi με το Θεσσαλονίκη Αλλιώς, στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 στο κέντρο της πόλης και παρακολούθησαν 35.000 άνθρωποι. 

Πηγή: Parallaxi 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου