Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Λιγότερο έξυπνα, τα πιο αδύνατα παιδιά

Η αύξηση του σωματικού βάρους και η αύξηση του μεγέθους της κεφαλής κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του μωρού συνδέεται με υψηλότερο IQ σε νεαρή ηλικία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερα από 13.800 παιδιά που γεννήθηκαν τελειόμηνα. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Pediatrics, έδειξαν ότι τα μωρά που παίρνουν το 40% του βάρους της γέννηση τους μέσα στις τέσσερις πρώτες εβδομάδες εξωμήτριας ζωής, είχαν δείκτη νοημοσύνης 1,5 μονάδες υψηλότερο από σε ηλικία έξι ετών, σε σύγκριση με τα μωρά που πήραν μόλις το 15% του βάρους τους. Επίσης τα παιδιά με τη μεγαλύτερη αύξηση στην περίμετρο της κεφαλής είχαν επίσης υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

"Η περίμετρος της κεφαλής είναι ένας δείκτης του όγκου του εγκεφάλου, έτσι ώστε μια μεγαλύτερη αύξηση στην περίμετρο της κεφαλής σε ένα νεογέννητο μωρό σημαίνει και ταχύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, ο Δρ Λίζα Σμίθερς.

Συγκεκριμένα από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι τα παιδιά που κέρδισαν περισσότερο βάρος σημείωσαν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη λεκτικού IQ στην ηλικία των 6. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι νευρικές δομές του εγκεφάλου αναπτύχθηκαν νωρίτερα , γεγονός που δείχνει ότι η ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους κατά την νεογνική περίοδο θα μπορούσε να έχει άμεσο γνωστικό όφελος για το παιδί.

"Γνωρίζουμε ότι πολλές μητέρες έχουν δυσκολία στο να θηλάσουν κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού τους. Εκεί πρέπει να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση για την διαχείριση της σίτισης του μωρού, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης",τόνισε η Δρ. Σμίθερς.

Πηγή: news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου