Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Σε λειτουργία σύντομα ο Ξενώνας γυναικών θυμάτων βίας

Η δημιουργία του Ξενώνα εκφράζει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής για την εφαρμογή μιας ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής

Φιλοξενώντας 20 γυναίκες και τα παιδιά τους, με σύγχρονη, λειτουργική δομή και εξειδικευμένο προσωπικό πρόκειται να λειτουργήσει τις επόμενες εβδομάδες στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε χθες σε ειδική εκδήλωση στο Δημαρχείο.

Η δημιουργία του Ξενώνα εκφράζει τη βούληση της Δημοτικής Αρχής για την εφαρμογή μιας ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής, εκτός από τις παραδοσιακές δομές, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Επιπλέον υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής και ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων καθώς και την ιδιωτική εταιρία (Όμιλος FOURLIS-ΙΚΕΑ) για τη συμβολή της στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφτηκαν αρκετά περιστατικά που επανέφεραν με το πιο έντονο και απεχθή τρόπο στο προσκήνιο της δημοσιότητας τη μάστιγα της βίας κατά των γυναικών, σημείωσε στο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Βάσω Κόλλια και πρόσθεσε: 

«Η βία κατά των γυναικών συνιστά την πιο αποκρουστική, συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί απειλή για τις γυναίκες και προσβάλλει την κοινωνία μας, το αξιακό μας σύστημα και τον πολιτισμό μας. Αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη τόσο την οικονομική, όσο και την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική. Αποτελεί ντροπή για τη δημοκρατία μας και μελανό σημείο για την παιδεία μας. Εντέλει αποτελεί πραγματικά προσβολή στην ευρωπαϊκή μας ταυτότητα».

«Θα ήταν ιδανικό να μην προέκυπτε η ανάγκη της δημιουργίας τέτοιων δομών. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι πολλές γυναίκες κακοποιούνται με διάφορους τρόπους, είτε δεχόμενες σωματική, είτε ψυχολογική βία, είτε πέφτοντας θύματα εκμετάλλευσης» ανέφερε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα παρουσιάζοντας -μέσω της προβολής οπτικού υλικού- τη δομή του Ξενώνα Φιλοξενίας. Επιπλέον πρόσθεσε: «Είναι, προφανές ότι οι φορείς, οι Δήμοι, οι οργανώσεις, η Πολιτεία, η Ελλάδα, η Ευρώπη, οι κοινωνίες, εντοπίζοντας και αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, καλούμαστε όχι μόνον να σταθούμε αλληλέγγυοι στην κακοποιημένη γυναίκα, αλλά πριν απ’ αυτό να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να κακοποιηθεί μια γυναίκα».

Ακόμη σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα έχει αναρτηθεί ο πίνακας των επιτυχόντων της προκήρυξης, που θα αποτελούν το προσωπικό του Ξενώνα (ψυχολόγος, ψυχολόγος με εξειδίκευση στα παιδιά, κοινωνικός λειτουργός, υπάλληλος Γενικών Καθηκόντων και Φύλακας, ενώ αναμένεται έγκριση από το ΑΣΕΠ για την προκήρυξη μίας θέσης ΠΕ Διοικητικού).

Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και ανέφερε ότι στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων θα επιδιωχθεί συνεργασία του Δήμου με τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για τα θέματα νομικής στήριξης καθώς επίσης θα αντιμετωπιστούν τα θέματα ιατρικής φροντίδας που τυχόν θα προκύψουν.

Στη βία κατά των γυναικών, στις αιτίες, στις διαστάσεις και στις πολιτικές αντιμετώπισης της αναφέρθηκε στην εισήγηση της η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος της ομάδας εργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα πολιτικής ισότητας των φύλλων, Μαρία Στρατηγάκη. Ακολούθησαν σύντομες παρεμβάσεις από τα μέλη της ομάδας εργασίας την καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, Σάσα Λαδά και τη δικηγόρο, Αθηνά Γούλιαρου. Καθώς επίσης, σύντομη παρέμβαση έγινε από την εντεταλμένη σύμβουλο του Δήμου Θεσσαλονίκης σε θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας Άννα Αγγελίδου-Πολυχρονιάδου και από εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων.

Το υποέργο «Ξενώνας φιλοξενίας πλήρους και μικρής διάρκειας διαμονής γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους» της Πράξης με τίτλο «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας» συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013 ΕΣΠΑ» Άξονας Προτεραιότητας 08 της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών.

Πηγή: voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου