Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Unicef: Ευρωπαίοι, επενδύστε στα παιδιά

Έκκληση στην Ευρώπη να δράσει άμεσα και να προωθήσει μέτρα που οδηγούν στη μείωση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, απηύθυνε η Unicef.

«Η επένδυση στα παιδιά είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης», υπογραμμίζει η Unicef με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο. Τους υπενθυμίζει ότι αυτή τη στιγμή ένα στα τέσσερα παιδιά ζουν σε φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση – πάνω από 25 εκατομμύρια παιδιά. Περίπου το 13% των παιδιών αφήνουν το σχολείο χωρίς δίπλωμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περίπου το 11% των παιδιών ζουν σε νοικοκυριά ανέργων.

«Σε μια εποχή που οι μακροοικονομικές προτεραιότητες εξακολουθούν να καθοδηγούν κυρίως τη συζήτηση, είναι επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η επένδυση σε πολιτικές κοινωνικής ένταξης και στην αποτελεσματικότητά τους και να δοθεί έμφαση σε μέτρα που θα μπορούσαν να αμβλύνουν κοινωνικές ανισότητες για τα παιδιά και τις οικογένειες», τονίζει η Unicef.

Σημειώνει ότι τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με στρατηγικό τρόπο από τα κράτη μέλη για την παροχή πολύ αναγκαίων πόρων για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και για την ενίσχυση υπηρεσιών προς το παιδί και την οικογένεια και ολοκληρωμένων στρατηγικών.

Υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή των μέτρων για την εξάλειψη της παιδικής φτώχειας εξαρτάται κυρίως από τις πολιτικές επιλογές των κρατών μελών: «Αυτό απαιτεί από τις κυβερνήσεις να εξετάσουν ολιστικά τι χρειάζονται τα παιδιά για να μεγαλώσουν και να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους. Σημαίνει να εξασφαλίσουν ότι οι οικογένειες έχουν πρόσβαση σε επαρκείς πόρους, ότι οι υπηρεσίες για τα παιδιά είναι υψηλής ποιότητας, προσβάσιμες και οικονομικά προσιτές για όλους και ότι τα παιδιά έχουν λόγο στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους».

Πηγή: matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου