Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Πρόσωπο: Πάτρικ Άγουα

Θα μπορούσε να κοιμάται ήσυχος τα βράδια. Δούλευε σε μία εταιρία κολοσσό. Στον τραπεζικό λογαριασμό του είχε εκατομμύρια. Και κυρίως, είχε κάνει πολλά βήματα προόδου από τότε που άφησε πίσω του την Γκάνα και έφτασε στις ΗΠΑ. Κι όμως, ο Πάτρικ Άγουα, αφού άλλαξε τη δική του ζωή, ονειρευόταν να κάνει το ίδιο και με τις ζωές των συμπατριωτών του. Και τα παράτησε όλα για να γυρίσει πίσω!

Ο Άγουα παραιτήθηκε από την Microsoft και τα εκατομμύρια που του εξασφάλιζε η θέση του και επέστρεψε στην Γκάνα. Κάτι που δίσταζε να αποφασίσει, μέχρι τη στιγμή που διάβασε κάποια λόγια του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε. «Να αρχίζεις ό,τι μπορείς να κάνεις ή ονειρεύεσαι πως θα ήθελες να κάνεις. Η τόλμη χαρίζει ευφυΐα, μαγεία και δύναμη».

Αυτό που ήθελε να ξεκινήσει ήταν η δημιουργία ενός Πανεπιστημίου στην πατρίδα του, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκπαίδευση της νέας γενιάς ηγετών της χώρας. Αντλώντας έμπνευση από τα λόγια του Γερμανού ποιητή, μετακόμισε με την οικογένειά του στην Γκάνα. Επένδυσε όλα του τα χρήματα στο όνειρό του και με τη βοήθεια άλλων δωρεών ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Ασέσι.

«Η Αφρική έχει ανάγκη από μία αναγέννηση», λέει ο Άγουα εξηγώντας στο CNN το γιατί πήρε ένα τόσο μεγάλο ρίσκο. «Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει. Και θεωρώ ότι άνθρωποι σαν εμένα, που είχαν το προνόμιο μίας καλής εκπαίδευσης, πρέπει να είναι μέρος της λύσης. Έπρεπε να δραστηριοποιηθώ στην προσπάθεια για αλλαγή ώστε σε 30-50 χρόνια ο κόσμος να είναι ένα διαφορετικό μέρος για όλους τους Αφρικανούς».

Απέχοντας μία ώρα από την πρωτεύουσα, την Άκρα, το Ασέσι - «ξεκίνημα» σημαίνει το συμβολικό του όνομα – είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στην Γκάνα που συνδυάζει σπουδές στην τεχνολογία και τις τέχνες. Οι εγκαταστάσεις του μπορούν να φιλοξενήσουν περισσότερους από 500 ανθρώπους, πράγμα που συνιστά μεγάλη εξέλιξη από το 2002, όταν άνοιξε, όπου υπήρχαν μόνο μερικά νοικιασμένα κτίρια για τους 30 φοιτητές του.

«Σε αυτή τη χώρα μόνο το 5% των παιδιών πηγαίνει στο Κολέγιο. Πολύ μικρό ποσοστό, το οποίο στο μέλλον θα κληθεί να ορίσει την τύχη της χώρας. Θα δικάζει, θα σχεδιάζει δρόμους, κτίρια και νοσοκομεία. Οπότε όταν κοιτάζω τους φοιτητές, βλέπω μπροστά. Βλέπω πώς αυτοί οι 20χρονοι στα 50 τους θα είναι οι ηγέτες της χώρας. Κι αν τους εκπαιδεύσουμε σωστά, τότε θα έχει γίνει μία σημαντική αλλαγή», εξηγεί ο Άγουα.

Η απόφαση βέβαια δεν ήταν εύκολη. Ο Άγουα μεγάλωσε στην Άκρα και έφυγε από την Γκάνα το 1985 για να κυνηγήσει τα δικά του όνειρα στις ΗΠΑ. Βρήκε δουλειά στην Microsoft, είχε νευραλγικό πόστο στη σχεδίαση λογισμικού και κέρδιζε εκατομμύρια. Παραδέχεται πως το να υποβάλει την παραίτησή του στην εταιρία ήταν η πιο δύσκολη απόφαση. Κάτι που δεν θα κατάφερνε χωρίς την υποστήριξη της συζύγου του όπως λέει.

«Δεν θα σας πω ψέμματα. Ήταν δύσκολο. Αλλά όταν ανέφερα στη γυναίκα μου την ιδέα μου, αμέσως συμφώνησε. Αυτή η προθυμία της ήταν πολύ ενθαρρυντική για τη συνέχεια». Αποφασισμένος να δώσει τις καλύτερες ευκαιρίες στους νέους της Γκάνα, επέστρεψε και ο ίδιος στο θρανίο, για να πάρει Master στο Berkeley, ένα από τα κορυφαία Πανεπιστήμια.

Σήμερα, δέκα χρόνια μετά από εκείνη την απόφαση που φάνταζε παράτολμη, το Πανεπιστήμιο Ασέσι δίνει πτυχία στη διοίκηση επιχειρήσεων, την πληροφορική, ενώ υπάρχουν μελλοντικά σχέδια για τμήματα μηχανικών και οικονομικών. Τα δίδακτρα κοστίζουν 9.000 δολάρια το χρόνο, περιλαμβάνουν στέγαση, σίτιση, ενώ πολλοί φοιτητές σπουδάζουν με υποτροφία και γίνονται οι πρώτοι στην οικογένειά τους που πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο.

«Αν επιστρέψετε σε 30 χρόνια, τα πανεπιστήμια θα συναγωνίζονται για το ποιος έχει τους καλύτερους και εξυπνότερους φοιτητές. Ελπίζω πως θα συναγωνίζονται και στο ποιο θα έχει τους πιο ηθικούς φοιτητές. Κι αν συμβεί αυτό, τότε θα αλλάξει η ήπειρος», καταλήγει ο Άγουα.

Πηγή: iefimerida 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου