Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Αναπηρικό αμαξίδιο κινούμενο με τη σκέψη

Η Toyota παρουσίασε ένα αναπηρικό αμαξίδιο κινούμενο με τη σκέψη, το οποίο όμως έχει πολύ γρηγορότερη απόκριση σε σχέση με προηγούμενες απόπειρες που είχαν γίνει στο παρελθόν και χρειάζονταν αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι να αναγνωρίσουν την κάθε εντολή.

Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο Riken και άλλα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα πειραματικό σύστημα που μπορεί να κατευθύνει ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια αναγνωρίζοντας νοητικές εντολές, με τις οποίες αντιλαμβάνεται μέσα σε 125 χιλιοστά του δευτερολέπτου το που θέλει να πάει ο χρήστης.

Το σύστημα αυτό αποτελείται, ουσιαστικά από ένα καπέλο με ηλεκτρόδια συνδεδεμένο σε έναν φορητό ηλεκτροεγκεφαλογράφο που φοράει όποιος κάθεται στο αμαξίδιο αυτό, το οποίο μεταφέρει τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου που στη συνέχεια αναλύονται από ειδικό λογισμικό.

Μέχρι σήμερα το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα στον κάτοχό του να κινηθεί ευθεία μπροστά και να στρίβει, αλλά υπάρχει ακόμη δυσκολία στο φρενάρισμα, αφού για να σταματήσει ο χρήστης πρέπει να ανασηκώνει το ένα του μάγουλο, κίνηση που αναγνωρίζεται από έναν ανιχνευτή που φοριέται στο πρόσωπο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στην Ιαπωνία αρκετές ακόμα είναι οι εταιρείες που αναπτύσσουν προηγμένα συστήματα, προκειμένου να βοηθήσουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα αλλά και τους ηλικιωμένους, καθώς ο πληθυσμός της χώρας γερνάει.
Συγκεκριμένα η Honda επέδειξε ένα παρόμοιο σύστημα, νωρίτερα φέτος, που επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει από απόσταση τις κινήσεις του διάσημου ανθρωποειδούς ρομπότ Asimo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου