Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Οκτάχρονος έζησε δύο μήνες μέσα από ένα ρομπότ

Για δύο μήνες ο 8χρονος Γκρέιντι Χόφμαν ζούσε τη ζωή του μέσω ενός ρομπότ. Την Ανοιξη του 2012 ο Γκρέιντι υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών και μετά από αυτό θα έπρεπε να παραμείνει για δύο μήνες σε ένα αποστειρωμένο και απομονωμένο δωμάτιο του νοσοκομείου. Και η απομόνωση ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να βιώσει…

Δεν θα μπορούσε για δύο μήνες να παίξει με τα δύο του αδέλφια, να πάει σχολείο, να καθίσει στο τραπέζι με την οικογένειά του και γενικά να αποκοπεί από όλους και από όλα. 

Οι γονείς τους και οι φίλοι του όμως σκέφτηκαν κάτι πρωτότυπο για να τον βοηθήσουν να μην χάσει ούτε λεπτό από την καθημερινότητά του: νοίκιασαν ένα ρομπότ τηλεπαρουσίας, όπως ονομάζεται, από τη Σίλικον Βάλεϊ του Σαν Φρανσίσκο, στη Καλιφόρνια. 

Το ρομπότ το «βάφτισαν» ΓκρέιντΜποτ και ήταν τα μάτια και τα αυτιά του Γκρέιντι στον εξωτερικό κόσμο για δύο μήνες. 

«Ημουν πολύ χαρούμενος, πάρα πολύ χαρούμενος, διότι αισθανόμουν ότι βρισκόμουν στο σπίτι μου», λέει ο ίδιος σε ντοκιμαντέρ του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου BBC.

Οι κάμερες και οι οθόνες έγιναν τα μάτια του Γκρέιντι, τα ακουστικά και ηχεία τα αυτιά του. «Το άτομο που συνδέεται με το ρομπότ βλέπει και ακούει ότι παίρνει η κάμερα και το μικρόφωνο του ρομπότ», εξηγεί ο Τιμ Λένιαν από την εταιρεία κατασκευής ρομπότ τηλεπαρουσίας Anybots. 

Έτσι, ο εξάχρονος οδηγούσε το ρομπότ στο τραπέζι για φαγητό με την οικογένειά του όταν έτρωγε κι αυτός στο νοσοκομείο, πήγαινε το ρομπότ στο σχολείο, έπαιζε με τα αδέρφια και τους φίλους του και γενικά εκτελούσε τις περισσότερες δραστηριότητες. 

«Όταν κάνεις μία επέμβαση όπως είναι η μεταμόσχευση και πρέπει να παραμείνεις στο κρεβάτι για αρκετό καιρό, είναι οδυνηρό να χάνεις και τις δραστηριότητές σου και να μην παρακολουθείς τουλάχιστον τι κάνουν οι άνθρωποι που αγαπάς», εξηγεί η μητέρα του Εϊμι Χόφμαν. 

Παρόμοια ή τα ίδια ρομπότ χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, για τηλεδιασκέψεις, ή γενικότερα όταν κάποιος δεν μπορεί να παρευρεθεί κάπου ή το κόστος μετάβασης είναι μικρότερο από το ενοίκιο του ρομπότ.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου