Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Θύματα της οικονομικής κρίσης τα παιδιά και οι χρονίως πάσχοντες

Οικονομία στο φαγητό, τη ΔΕΗ και τη θέρμανση αναγκάζεται να κάνει ένας στους τέσσερις χρονίως πάσχοντες ώστε να εξασφαλίσει τα χρήματα για τα φάρμακα του.

Επιπλέον, πέντε στους δέκα Ελληνες ανησυχούν για το εάν θα μπορέσουν να καλύψουν το κόστος των φαρμάκων που χρειάζονται στα επόμενα δύο χρόνια, με την οικονομική ανασφάλεια να έχει μετατραπεί σε νούμερο ένα ασθένεια στη χώρα μας.

«Θύματα» της οικονομικής κρίσης όμως είναι και τα παιδιά: το 7,6% των γονέων που συμμετείχαν σε σχετική μελέτη απάντησαν ότι τα παιδιά τους δεν έχουν πλέον ασφάλιση με αποτέλεσμα να μην έχουν πλέον και δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Τα παραπάνω ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας Hellas Health V - διενεργήθηκε από το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής - ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν το δυναμικό της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στη δημιουργία του εθελοντικού προγράμματος ιατρικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας «Σύμμαχοι Υγείας».

Οπως επισήμανε σε σχετική εκδήλωση ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής που έχει αναλάβει το σχεδιασμό του προγράμματος καθηγητής Γιάννης Τούντας, «πρωταρχικός σκοπός του προγράμματος είναι να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες για ιατρική και ψυχολογική φροντίδα ατόμων που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας ή πρόνοιας ή δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν την οικονομική συμμετοχή τους σε αυτές».

Και συνέχισε: «Θέλουμε να γίνουμε οι δικοί τους Σύμμαχοι Υγείας στην προσπάθειά τους για ιατρική, οδοντιατρική, φαρμακευτική και ψυχολογική φροντίδα».

Η Επιστημονική Επιτροπή σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας θα καταγράψει ως «συμμάχους υγείας» τους καθηγητές Ιατρικής, τους επιστημονικούς συνεργάτες, καθώς και τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, οι υπεύθυνοι του προγράμματος κάνουν έκκληση συνεργασίας σε όποιον επιθυμεί να συμμετάσχει εθελοντικά, συνδράμοντας στην ανθρωπιστική αυτή προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί η συνεργασία και η παροχή υποστήριξης προς κάθε ανάλογη πρωτοβουλία, όπως π.χ. αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα www.symmaxoiygeias ή στα τηλέφωνα 210 74 82 015, 210 74 87 564 και 210 77 59 962.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου