Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Στη μέγκενη της κρίσης τα Ειδικά Σχολεία

Την ίδια ώρα που οι αιτήσεις προς τα δημόσια Ειδικά Σχολεία αυξάνονται καθώς οι γονείς που έως τώρα επέλεγαν ιδιωτικό σχολείο (ή ιδιωτικές υπηρεσίες φροντίδας) δεν αντέχουν πλέον το κόστος, το υπ. Παιδείας είναι υποχρεωμένο να περιορίσει τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών. Για το επόμενο σχολικό έτος θα διατεθούν συνολικά 830 πιστώσεις για Ειδικό Προσωπικό, αριθμός που κρίνεται ιδιαίτερα μικρός για τις ανάγκες. Μάλιστα, για το θέμα έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα (στη 1 μ.μ.) στο υπ. Παιδείας.

«Το δικαίωμα στην Ειδική Αγωγή δεν διεκδικείται αλλά παρέχεται από την Πολιτεία αυτονόητα ως αναφαίρετο», ανέφερε στην «Κ» ο κ. Ν. Λαδάς, εκπροσωπώντας το Δίκτυο Ειδικών Σχολείων, το οποίο έχουν συστήσει γονείς και εκπαιδευτικοί, συνεργαζόμενοι για πρώτη φορά σε έναν επίσημο φορέα. Ηδη, βάση του νέου νόμου 4115/13 θα δημιουργηθούν Κέντρα Υποστήριξης που θα εξυπηρετούν μία ενότητα σχολείων, όλων των βαθμίδων. Επιπλέον, σε κάθε σχολείο γενικής παιδείας θα δημιουργηθεί Διαγνωστική Επιτροπή για την αξιολόγηση και υποστήριξη των μαθητών που έχουν ανάγκη. Σε αυτή την περίπτωση ο μαθητής ή θα έχει έναν «δάσκαλο παράλληλης στήριξης» ή θα ενταχθεί σε συγκεκριμένο Τμήμα. Σύμφωνα με τον κ. Λαδά, αυτό δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει καθώς ο δάσκαλος παράλληλης στήριξης θα έχει και επιπλέον αρμοδιότητες (ίσως και σε γειτονικό σχολείο).

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για τα σχολεία Ειδικής Αγωγής αυξάνεται. Το τρέχον έτος υπεβλήθησαν 5.500 αιτήσεις παιδιών για δάσκαλο παράλληλης στήριξης, εγκρίθηκαν οι 2.500 και καλύφθηκαν οι 1.450. Ηδη, το Δίκτυο έχει ξεκινήσει «χαρτογράφηση» των παιδιών, και θα αναζητηθούν άνεργοι γονείς, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, σε πολλές εκ των οποίων κρύβονται πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου