Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Έρευνα συνδέει τους παιδικούς κολικούς με την ημικρανία

Παιδιά που εμφανίζουν κολικούς μπορεί ενδεχομένως να είναι περισσότερο πιθανό να έχουν ημικρανίες όταν μεγαλώσουν, αναφέρει νέα έρευνα στο περιοδικό 'JAMA.'

Στην ευρωπαϊκή έρευνα, παιδιά με ημικρανίες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αναφέρει κολικούς. Σύμφωνα με την American Academy of Family Physicians, ένα παιδί διαγιγνώσκεται με κολικό αν το κλάμα διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, τουλάχιστον 3 μέρες την εβδομάδα, για περισσότερο από 3 εβδομάδες.

Ερευνητές εξέτασαν 208 παιδιά 6 έως 18 ετών που εισήχθησαν στα επείγοντα σε 3 νοσοκομεία της Ευρώπης και διαγνώστηκαν με ημικρανία μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2012. Συγκρίθηκαν με 471 παιδιά που εισήχθησαν για τραυματισμό την ίδια περίοδο.

Ζητήθηκε από τους γονείς να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο σχετικά με το ιστορικό παιδικών κολικών του παιδιού.

Δεύτερη έρευνα εξέτασε 120 παιδιά που είχαν πονοκέφαλο τάσης για να διαπιστώσει τι είδος πονοκεφάλου συνδεόταν με τους κολικούς.

Περίπου 72,6 % των παιδιών με ημικρανία είχαν κολικό ως παιδιά σε σύγκριση με ποσοστό 26,5% που δεν είχαν την πάθηση. Γενικά, παιδιά που είχαν κολικό είχαν 6,6 φορές περισσότερες πιθανότητες για ημικρανία σε σχέση με όσα δεν είχαν κολικούς.

Παιδιά που εμφάνιζαν ημικρανία χωρίς αύρα ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν κολικούς σε σχέση με αυτά που εμφάνιζαν ημικρανία με αύρα και οι πονοκέφαλο τάσης δεν φάνηκε να συνδέονται με τους κολικούς.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η σχέση μεταξύ παιδικού κολικού και ημικρανίας ενδεχομένως βασίζεται σε παθογενετικό μηχανισμό συνήθη στην ημικρανία χωρίς αύρα και με αύρα. Ανακάλυψαν ότι μεταξύ των χαρακτηριστικών της ημικρανίας μόνο ο παλμικός πόνος ήταν περισσότερο συχνός στα παιδιά με ιστορικό παιδικού κολικού σε σχέση με παιδιά με ημικρανία χωρίς κολικό.

Ο Andrew Charles, του UCLA School of Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα μπορεί να ρίξουν φως στα αίτια των κολικών. Υπέθεταν για καιρό οι επιστήμονες ότι ο κολικός είναι γαστρεντερικό φαινόμενο αλλά αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητα αληθές, εξήγησε. Η έρευνα δείχνει την πιθανότητα ότι μπορεί να αποτελεί περισσότερο θέμα εγκεφάλου παρά εντέρου, ενδεχομένως.

Η Dr. Phyllis Zee, του Northwestern University in Chicago, δήλωσε ότι πρόκειται για ισχυρή σχέση. Πρόσθεσε ότι οι κολικοί και οι ημικρανίες μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα με τον κύκλο του ύπνου και την παραγωγή της μελατονίνης που επηρεάζει το εσωτερικό ρολόι και φέρνει τον ύπνο. Αν είναι έτσι, οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης των παιδιών. Μην έχετε πολύ φως τη νύχτα. Προσπαθήστε να λάβετε περισσότερο φως την ημέρα. Βγάλτε το παιδί έξω την ημέρα και τη νύχτα να έχετε περιβάλλον ύπνου πιο σκοτεινό, δήλωσε.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου