«Η κόρη μου; Είναι πανέξυπνη, φιλομαθής και ανεξάρτητη», δηλώνει μητέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ο γιος μου είναι ήρεμος και γελαστός, ένα ευτυχισμένο παιδί», λέει Ιταλίδα μαμά. Η διαφορετική ιεράρχηση -η ευφυΐα προηγείται στις ΗΠΑ, η ψυχολογία στην Ιταλία- σημαίνει ότι οι γονείς βλέπουν διαφορετικά τα παιδιά τους από χώρα σε χώρα;
Ναι, απαντά μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες.
Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί γονείς, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τον όρο «θετικός-ή» στην πλειονότητά τους για να περιγράψουν τα παιδιά τους, ενώ οι Ολλανδοί και οι Σουηδοί τα βλέπουν «ευτυχισμένα», σε αντίθεση με τους Αμερικανούς και τους Αυστραλούς που πιστεύουν ότι μεγαλώνουν μικρούς Αϊνστάιν γεμάτους δίψα για τη γνώση.
Η έρευνα που επιχειρεί να διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα στην εθνο-πολιτισμική ταυτότητα και την εικόνα που έχουν οι γονείς για τα παιδιά τους πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Οι ερευνητές του αμερικανικού εκπαιδευτικού ιδρύματος διαπίστωσαν διαφορές αλλά και ομοιότητες στην οπτική των ενηλίκων.
«Η εμμονή των Αμερικανών για τις γνωστικές δεξιότητες των παιδιών τους από τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας η οποία μεταφράζεται σε έναν αγώνα εξεύρεσης του καλύτερου σχολείου, τους κάνει να εστιάζουν περισσότερο στο δείκτη ευφυΐας και λιγότερο στο συναισθηματικό κόσμο των παιδιών», επισημαίνει στο αμερικανικό περιοδικό Ατλάντικ η επικεφαλής της έρευνας Σάρα Χάρκνες.
Στο πεδίο της ευφυΐας οι Ευρωπαίοι γονείς εμφανίζονται αρκετά πιο χαλαροί. Αυτό που φαίνεται να τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι η συναισθηματική ισορροπία των παιδιών.
Ο λόγος, πάντως, δεν είναι μόνο πολιτισμικής φύσης. Όπως υπενθυμίζουν οι ειδικοί, η νομοθεσία για τις γονικές άδειες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές, δίνει περισσότερο χρόνο στους γονείς να αφιερωθούν στα παιδιά τους και να δημιουργήσουν γι' αυτά ένα περιβάλλον ηρεμίας και αγάπης.
Αντίθετα, στις Ηνωμένες Πολιτείες η μητρότητα δεν απολαμβάνει ανάλογα προνόμια και οι εργαζόμενες μητέρες επιστρέφουν συνήθως στη δουλειά τους μόλις λίγες βδομάδες μετά τον τοκετό. Η κατάσταση αυτή αναγκάζει τους γονείς στις ΗΠΑ να βιάζονται να κάνουν τα παιδιά τους ανεξάρτητα και προσαρμοστικά, ώστε να μπορούν να τα εμπιστευτούν στους παιδικούς σταθμούς όσο πιο νωρίς γίνεται.
Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, είναι ότι, πέρα από την απόσταση, το πολιτισμικό υπόβαθρο και τις συνθήκες, ο τρόπος που βλέπουν οι γονείς τα παιδιά τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης είναι περισσότερο ένα μίγμα φιλοδοξιών, ονείρων, προβολών του γονέα στο παιδί και λιγότερο μιας καθαρής ματιάς και αντικειμενικής αξιολόγησης.
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου