Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ακόμα και αν καθυστερούν αρκετά, τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό αποκτούν προφορικό λόγο

Τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό που έχουν σοβαρή γλωσσική καθυστέρηση, αποκτούν τελικά προφορικό λόγο, σύμφωνα με τους ερευνητές. 

Περίπου το 70 % των παιδιών με αναπτυξιακή διαταραχή που δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν φράσεις με νόημα στην ηλικία των 4 ετών, τελικά αποκτούν προφορικό λόγο (τυπικό ή σε επίπεδο φράσεων) στην ηλικία των 8 ετών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δείγμα 535 παιδιών με αυτισμό που δεν είχαν αναπτύξει προφορικό λόγο στην ηλικία των 4 ετών. 

Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επαρκή γλωσσική ικανότητα είναι αυτά που έχουν υψηλή μη λεκτική νοημοσύνη και συμμετέχουν σε κοινωνικές καταστάσεις. Μάλιστα, παιδιά με νοημοσύνη του μέσου όρου αναμένεται να αποκτήσουν γλώσσα 6 μήνες νωρίτερα από τα παιδιά με χαμηλή νοημοσύνη. 

"Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα δώσουν δύναμη στους γονείς παιδιών με αυτισμό και σημαντική γλωσσική καθυστέρηση. Είναι σημαντικό να μάθουν ότι με την κατάλληλη παρέμβαση το παιδί μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στον γλωσσικό τομέα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Στα παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης η εξέλιξη θα είναι πιο αργή" αναφέρει η Ericka Wodka, νευροψυχολόγος στο Kennedy Krieger Center και επικεφαλής της έρευνας. 

Σημ από εμάς: Αν δεν υπάρχουν ορατά αποτελέσματα αμέσως, μην απελπίζεστε και μην τα παρατάτε!

Πηγή: disabilityscoop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου