Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Δύο με τέσσερις μήνες αναμονή για εξέταση πιστοποίησης αναπηρίας

Δύο έως 4 μήνες χρειάζεται να περιμένει κάποιος με προβλήματα αναπηρίας για να εξετασθεί από γιατρούς των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) Αττικής, ενώ οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των αναπήρων και των ασφαλισμένων, όπως τονίστηκε στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), σχετικά με την πιστοποίηση της αναπηρίας.

«Η πιστοποίηση αναπηρίας εκθέτει το ΙΚΑ και τιμωρεί τους ανάπηρους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος εξέφρασε τη δυσθυμία του επειδή η αναπηρία ως έννοια έχει «αμφισβητηθεί και διαπομπεύεται». Πρόσθεσε τέλος, ότι οι ανάπηροι πρέπει να έχουν τη βεβαιότητα για την ιατρική κρίση και δεν θα πρέπει να εμπλέκεται το ποσοστό της αναπηρίας με την παροχή επιδομάτων. Το ποσοστό πρέπει να είναι αντικειμενικό και δεν πρέπει να εμπλέκονται πολιτικές «κουρέματος», υποστήριξε.

Στην υποστελέχωση των ΚΕΠΑ αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι με το υπάρχον προσωπικό του το ΙΚΑ δεν μπορεί να αντέξει το βάρος των ΚΕΠΑ.

Η διευθύντρια των ΚΕΠΑ, Ελένη Νιαρχάκου, μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για την ομαλή λειτουργία των Κέντρων, σημειώνοντας ότι, όταν ξεκίνησαν τα ΚΕΠΑ, γίνονταν ελάχιστες επιτροπές, συγκεκριμένα 9 έως 10 το μήνα. Σήμερα, είπε, γίνονται 1.000 έως 1.100 επιτροπές μηνιαίως, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 1.200 γιατροί. Γίνονται προσπάθειες, πρόσθεσε, να ενταχθούν κι άλλοι γιατροί, ιδίως άνεργοι που έχουν ανάγκη την αμοιβή, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη αυξήθηκε από 800 σε 1.400 ευρώ.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο να συκοφαντούνται όλοι οι ανάπηροι και οι γιατροί των ΚΕΠΑ, ως απατεώνες και η έλλειψη ελεγκτικού μηχανισμού από την Πολιτεία να προκαλεί την κατακραυγή της κοινής γνώμης.

Τόσο ο ΙΣΑ και όσο και η ΕΣΑμεΑ συμφώνησαν να υπάρξει κοινή δράση για τα δίκαια αιτήματα των αναπήρων.

Πηγή: ΑΠΕ via Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου