Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

ΟΞΥΓΟΝΟ: Παιδικές εκδηλώσεις και εργαστήρια για ενήλικες

Εκδηλώσεις και άλλες δράσεις για παιδιά 
Πολλές εκδηλώσεις και δράσεις για παιδιά έχει προγραμματίσει το ΟΞΥΓΟΝΟ για τις προσεχείς ημέρες.

Ελάτε να γνωρίσουμε με τη βοήθεια της εμψυχώτριας Ελένης Γιαννούση μια οικογένεια μαγισσών και να τις βοηθήσουμε στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό με αφορμή το βιβλίο της Μαρίας Αγγελίδου Η τρίτη μάγισσα, ο εμψυχωτής Χρόνης Μαυρομάτης σας περιμένει για να ακούσετε μια πολύ γλυκιά και καθόλου «φάλτσα» ιστορία για την αισιοδοξία, την επιμονή και την υπομονή, με αφορμή το βιβλίο της Ράνιας Μπουμπουρή Ο φάλτσος νάνος, ετοιμαστείτε να συναντήσετε μικρά αλλά φοβερά τέρατα στο …ψυγείο και σκανδαλιάρικα φαντάσματα στη σοφίτα, συμμετέχοντας στο θεατρικό εργαστήρι που θα πραγματοποιήσουν η ηθοποιός και εκπαιδευτικός Ελένη Γιαννούση και η σκηνοθέτρια και ηθοποιός Φωτεινή Βελκοπούλου, ενώ το Σάββατο 30 Μαρτίου, το παιδικό βιβλίο γιορτάζει στο ΟΞΥΓΟΝΟ. Από τις 12:30 το μεσημέρι σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους, να ταξιδέψουμε στον μαγικό κόσμο των παιδικών βιβλίων με πολλές εκδηλώσεις και εργαστήρια. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες

Η ΤΡΙΤΗ ΜΑΓΙΣΣΑ (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) 
Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι. 

Ελάτε να γνωρίσουμε 
με τη βοήθεια της εμψυχώτριας Ελένης Γιαννούση
μια οικογένεια μαγισσών, 
να κρυφακούσουμε τις σκέψεις τους και τα μελλοντικά τους πλάνα, 
να φτιάξουμε μαγικά κοστούμια, να πούμε πολλά ξόρκια, 
να ταξιδέψουμε με υπερσύχρονα σκουπόξυλα 
και να τις βοηθήσουμε στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό…
Ένα εργαστήρι τόσο μαγικό, όσο η σκέψη ενός παιδιού! 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-8 ΕΤΩΝ


Ο ΦΑΛΤΣΟΣ ΝΑΝΟΣ (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)
Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013, στις 12:30 το μεσημέρι. 

Ελάτε να γνωρίσουμε 
με τη βοήθεια του εμψυχωτή Χρόνη Μαυρομάτη 
τον φάλτσο νάνο που ψάχνει, ψάχνει, 
και επιτέλους βρίσκει κάποιους που εκτιμούν 
το τραγούδι του και τη φωνή του. 
Θα ακούσετε μια πολύ γλυκιά και καθόλου «φάλτσα» ιστορία 
για την αισιοδοξία, την υπομονή και την επιμονή! 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-8 ΕΤΩΝ 
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 

Εκπαιδευτικά προγράμματα 

«Ένα βιβλίο στη σκηνή!»: Θεατρικό εργαστήρι για τη δραματοποίηση παιδικών λογοτεχνικών κειμένων 

Παρασκευή, 22 και 29 Μαρτίου, 12 και 19 Απριλίου 2013, 7-8:30 μ.μ. 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με την ηθοποιό και εκπαιδευτικό Ελένη Γιαννούση και τη σκηνοθέτρια και ηθοποιό Φωτεινή Βελκοπούλου 

Ένα αλλιώτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυστηρώς ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 6 ετών, αλλά και για μεγαλύτερα άνω των 9. Η λογοτεχνία συναντά τη θεατρική σκηνή και οι χάρτινοι χαρακτήρες ζωντανεύουν σε μια μικρή παράσταση. Ετοιμαστείτε να συναντήσετε μικρά αλλά φοβερά τέρατα στο …ψυγείο και σκανδαλιάρικα φαντάσματα στη σοφίτα. 

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά) 

Σε όσα παιδιά συμμετάσχουν θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Τέρατα στο ψυγείο, φαντάσματα στη σοφία της Κορνέλια Φούνκε (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ). 

Συνολικό κόστος συμμετοχής και για τις τέσσερις συναντήσεις: 25 ευρώ. Για να είναι έγκυρη η συμμετοχή θα πρέπει, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, να εξοφληθεί το κόστος συμμετοχής έως και την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013. 

Για να παρακολουθήσετε κάποια από τις παραπάνω εκδηλώσεις ή δράσεις, πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στο e-mail info@oxygono-metaixmio.gr (σημειώνοντας τη δράση, την εκδήλωση ή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο επιθυμείτε να συμμετάσχει το παιδί σας, το ονοματεπώνυμο και την ηλικία του παιδιού, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του κηδεμόνα: ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο και e-mail). 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ 
ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 

«Η θεατρική τέχνη και το παραμύθι» 

Η Μελίνα Χατζηγεωργίου, δασκάλα Δράματος / θεάτρου, θα υποδείξει τρόπους αξιοποίησης της θεατρικής τέχνης μέσα από τη διερεύνηση εννοιών και αξιών που αναδύονται από τα παραμύθια.

Διάρκεια: 12 διδακτικές ώρες 

Υπεύθυνη εργαστηρίου - Διδασκαλία: Μελίνα Χατζηγεωργίου, δασκάλα Δράματος/θεάτρου 

Αντικείμενο: Η αξιοποίηση της θεατρικής τέχνης στη διερεύνηση εννοιών και αξιών που αναδύονται από τα παραμύθια. 

Αναλυτικά: Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μέθοδο και διάφορες τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος (Drama in Education – Ε.Δ.), το οποίο αποτελεί μια μορφή θεατρικής τέχνης με καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα. Στόχος είναι να δώσουν οι συμμετέχοντες τη δυνατότητα στα παιδιά να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο τα παραμύθια, να διερευνήσουν τις ιδέες και τις αξίες που ενυπάρχουν σε αυτά, να εκφράσουν προτάσεις και πιθανές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες. Συγχρόνως, στόχος είναι να μπορέσουν τα παιδιά να εκφραστούν μέσα από την τέχνη του θεάτρου, να παίξουν, να χαρούν και να δημιουργήσουν ομαδικά. 

Τα παραμύθια αποτελούν σημαντική πηγή γνώσης για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Η συμβολική γλώσσα του παραμυθιού επιτρέπει στα παιδιά να διερευνήσουν έννοιες και αξίες που τους αφορούν, μέσα από μια αναλογία. 

Το παραμύθι μπορεί επίσης να δώσει δυνατότητες διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης και η μέθοδος του Ε.Δ. να αξιοποιηθεί ως μέσο διδασκαλίας αφού προωθεί τη βιωματική, ενεργητική, συνεργατική μάθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. 

Στο σεμινάριο η θεωρία διαπλέκεται με την πράξη. Κλείνοντας, οι συμμετέχοντες καλούνται να σχεδιάσουν οι ίδιοι δραστηριότητες Ε.Δ. με βάση ένα παραμύθι της επιλογής τους. 

Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο της Άβρας Αυδή και της Μελίνας Χατζηγεωργίου Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ). 

Μέρα και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη, 18.00-20.00 

Τα μαθήματα θα γίνουν την Πέμπτη 11, 18 και 25 Απριλίου και την Πέμπτη 16, 23 και 30 Μαΐου 2013. 

Κόστος: 120 ευρώ / 100 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας και για όσους εγγραφούν σε περισσότερα από ένα σεμινάρια του ΟΞΥΓΟΝΟΥ. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις. 

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013 

Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: «Η θεατρική τέχνη και το παραμύθι» Εργαστήριο για νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης). 

Η Μελίνα Χατζηγεωργίου είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό Δράμα. Έχει εργαστεί ως δασκάλα Δράματος/θεάτρου σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για το Δράμα που οργανώθηκαν από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και άλλους φορείς. Διδάσκει τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Θέατρο στο σχολείο» στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Συνέγραψε με την Άβρα Αυδή το βιβλίο Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2007). 

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στον φιλόξενο χώρο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη) 
Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες. 
Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Πηγή: newsletter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου