Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ραγδαία αύξηση ανήλικων καπνιστών... ξεπέρασαν τους 200.000

Ο αριθμός των νεαρών καπνιστών αυξάνεται συνεχώς, με περισσότερους από 200.000 νέους να αποκτούν αυτήν τη συνήθεια μέσα σε ένα χρόνο, όπως προειδοποιεί η φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UΚ.

Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρά σε ηλικία για να αγοράσουν νόμιμα προϊόντα καπνού, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας μεταξύ 11 και 15 που επιλέγουν να καπνίζουν έχει αυξηθεί σε 50.000,σε μόλις ένα χρόνο.

Ο αριθμός αντιστοιχεί σε 567 παιδιά που καπνίζουν κάθε μέρα, η φιλανθρωπία, δήλωσε.

Περίπου 207.000 παιδιά άρχισαν να καπνίζουν το 2011, παρατηρείται δηλαδή μια απότομη αύξηση από τα 157.000 το 2010, Cancer Research UK, δήλωσε.

Η Σάρα Γούλναφ, εκτελεστική διευθυντής της πολιτικής και της πληροφόρησης στο Cancer Research UK, προειδοποίησε ότι οι περισσότεροι καπνιστές ξεκινούν τη συνήθεια αυτή στην παιδική ηλικία.

Σχεδόν ένας στους τρεις ανήλικους (27%) ,κάτω των 16 ετών έχει δοκιμάσει το κάπνισμα τουλάχιστον μία φορά, ανακάλυψε η μελέτη από την φιλανθρωπική οργάνωση.

Κάλεσαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί πως όλα τα τσιγάρα θα πωλούνται σε απλές τυποποιημένες συσκευασίες.

Τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια διαβούλευση σχετικά με τα σχέδια για την εισαγωγή υποχρεωτικής τυποποιημένης συσκευασίας των προϊόντων καπνού.

Ακτιβιστές για την υγεία έχουν υποστηρίξει την πρόταση, αλλά οι αντίπαλοί τους ισχυρίστηκαν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του λαθρεμπορίου και απώλεια θέσεων εργασίας.

Πληροφορίες που προκύπτουν από τη διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, εξακολουθεί να αναλύεται από τους υπαλλήλους της υγείας.

Σύμφωνα με την Σάρα Γούλναφ: "Με ένα τόσο μεγάλο αριθμό των νέων να αρχίζουν το κάπνισμα κάθε χρόνο, απαιτείται επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται στην υγεία από τον καπνό.

"Η αντικατάσταση των λείων με έντονα χρώματα πακέτων, που προσελκύουν τα παιδιά με μια τυπική εμφάνιση και η πρόσθεση προειδοποιητικών για την υγεία επιγραφών στα πακέτα, είναι ένα ζωτικό μέρος των προσπαθειών για την προστασία της υγείας.

«Η μείωση της ελκυστικότητας των τσιγάρων με απλές, τυποποιημένες συσκευασίες θα δώσει σε εκατομμύρια παιδιά έναν λόγο λιγότερο για να αρχίσουν το κάπνισμα.

"Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς δράσης για να αποθαρρύνουν τους νέους από την έναρξη.

"Το κάπνισμα σκοτώνει και είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον 14 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Η τυποποιημένη συσκευασία θα είναι δημοφιλής στο κοινό και θα συμβάλει στην προστασία των παιδιών.

«Καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει τη δέσμευσή της για την υγεία και την εισαγωγή απλών, τυποποιημένων συσκευασιών, το συντομότερο δυνατό."

Τον Δεκέμβριο, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο για να βάλει όλα τα προϊόντα καπνού σε τυποποιημένες συσκευασίες.

Τα πακέτα τσιγάρων και άλλων προϊόντων τους πωλούνται όλα σε ένα τυποποιημένο χρώμα, με μόνο το εμπορικό σήμα και τα γραφικά προειδοποιήσεις ορατά.

Πηγή:Τhe Telegraph via  Σκάι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου