Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Κυψέλες μάθησης για εφήβους

«Hive» σημαίνει «κυψέλη». Και αν κάποιος βρισκόταν στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων το πρώτο Σάββατο του Μαρτίου, θα βίωνε μια τέτοια πολύβουη κυψέλη, η οποία έσφυζε από δημιουργικότητα σε κάθε γωνιά της.

Ηταν το πρώτο Hive Athens Pop Up Event για εφήβους 13-18 ετών. Εκείνη την ημέρα, 160 μαθητές από 67 διαφορετικά σχολεία παρακολούθησαν 9 εργαστήρια βιωματικής μάθησης, υπό την καθοδήγηση 30 εμψυχωτών και υπό την ενθουσιώδη επίβλεψη 40 εθελοντών. Αν όμως αφήναμε τους αριθμούς στην άκρη έστω και για λίγο, θα βλέπαμε ένα απόλυτα λειτουργικό χάος δημιουργίας, όπου η βιωματική μάθηση, οι νέες τεχνολογίες, η τέχνη και η συνεργατικότητα γίνονταν αβίαστα ένα, χάρη στη φαντασία και τον ενθουσιασμό παιδιών και... εμψυχωτών.

Οσο οι ώρες περνούσαν και τα εργαστήρια διαδέχονταν το ένα το άλλο, τόσο γέμιζε ο τοίχος με τα post-it των μαθητών γεμάτα ενθουσιασμό για τις εμπειρίες τους. «Ηταν μοναδική εμπειρία για εμένα», μας λέει ο Γιώργος και προσθέτει: «Μπήκα σε μια διαδικασία να συνεργαστώ με άτομα που δεν ήξερα και στο τέλος της ημέρας είχαμε φτιάξει δικές μας ιστοσελίδες, δικά μας παιχνίδια και ρεπορτάζ και είπαμε, αν μπορούμε, να ξαναβρεθούμε».

Οι μαθητές δημιούργησαν ομάδες και συνεργάστηκαν σχεδιάζοντας τα δικά τους comics και animation. Στη συνέχεια έμαθαν να στήνουν τις δικές τους ιστοσελίδες, να μιξάρουν video, αλλά και να σχεδιάζουν τα δικά τους παιχνίδια δρόμου. Παράλληλα, άλλες ομάδες προετοίμαζαν τα δικά τους τηλεοπτικά ρεπορτάζ, προγραμμάτισαν ρομπότ και κυκλώματα με ενθουσιασμό. Τα εργαστήρια σχεδίασαν και πραγματοποίησαν εντελώς δωρεάν 30 εμψυχωτές, ανάμεσά τους μουσικοί, game designers, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, animators, μηχανικοί ρομποτικής, σκιτσογράφοι, αφηγητές από ομάδες και οργανισμούς μάθησης.

Τι είναι

Το Hive Learning Network ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη από το Ιδρυμα Mozilla. Τέτοια δίκτυα λειτουργούν επιτυχώς και στο Σικάγο, ενώ έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για δημιουργία δικτύων σε Λονδίνο, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Σαν Φρανσίσκο, Τορόντο και Τόκιο. Απαρτίζεται από φορείς, όπως το Museum of Modern Art (ΜοΜΑ), το Museum of the Moving Image, το Cooper-Hewitt National Design Museum, το American Museum of Natural History, το Tribeca Film Institute, αλλά και μικρότερες ομάδες που παρέχουν εξωσχολικά προγράμματα άτυπης μάθησης. Το Hive Athens (www.hiveathens.org) χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αποτελεί δράση του Future Library, υποστηρίζεται από το Ιδρυμα Mozilla και βασικός του στόχος είναι να δημιουργήσει αντίστοιχο δίκτυο στην Αθήνα και να βοηθήσει τα μέλη του να αναπτύξουν βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα με δημιουργική χρήση ψηφιακών μέσων.

Φορείς ελπίδας

Γιατί όμως το Hive, έπειτα από τόσες εντυπωσιακές μεγαλουπόλεις, να έρθει τώρα στην Αθήνα, σε μια εποχή δύσκολη για τους μεγάλους, αλλά κυρίως για τους μικρότερους σε ηλικία πολίτες της; Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Hive, Θεμιστοκλή Γκιών και Ελένια Σαλούτση, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγκαλιάσουμε την έμπνευση για μάθηση και να βοηθήσουμε τους νέους να αναπτύξουν τις ικανότητές τους.

Το ερώτημα είναι αν η άτυπη βιωματική μάθηση, πέρα από δημιουργική και συναρπαστική, αποτελεί απάντηση στις πραγματικές ανάγκες των νέων. Ο Θ. Γκιώνης απαντά πως «η κατεύθυνση στην οποία ωθούμε εδώ και χρόνια τους νέους με τα εξαντλητικά αναλυτικά προγράμματα στην τυπική εκπαίδευση δεν ικανοποιεί πλέον ούτε την παλαιότερη υπόσχεση για "εγγυημένη" κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών τους. Το συνηθισμένο μοτίβο είναι φροντιστήρια, διάβασμα, αποστήθιση, εξετάσεις και πάλι από την αρχή και όταν οι νέοι πηγαίνουν στην πρώτη συνέντευξη για δουλειά, μαθαίνουν με έκπληξη ότι χρειάζεται να συνεργάζονται, να επικοινωνούν αποτελεσματικά, να ηγούνται, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να διαχειρίζονται την αβεβαιότητα, το χρόνο τους ή ένα έργο»...

«Επιπλέον», επισημαίνει, «οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες, που τα δύο τρίτα των επαγγελμάτων που θα κληθούν να εξασκήσουν οι σημερινοί νέοι δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί. Αυτό που χρειάζεται είναι -μέσα από τις σπουδές- να μάθουν πώς να... μαθαίνουν, να χτίζουν την προσωπική τους "εργαλειοθήκη" δεξιοτήτων.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Να βοηθήσουμε γονείς και νέους να δουν με λίγο πιο κριτική σκέψη τις προτεραιότητες της εκπαίδευσής τους».

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗ msaridaki@gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου