Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Μαθήματα ζωής από νεαρούς σκιέρ με αναπηρία

Το αγωνιστικό σκι απαιτεί πολλά περισσότερα προσόντα, πέρα από τα φυσικά. Δεν αρκεί να έχεις απλά γερά πόδια και χέρια και δυνατή όραση. Πάνω από όλα, απαιτείται ισχυρή θέληση για να γίνεις πρωταθλητής.

Το πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκι, για άτομα με ειδικές ανάγκες κάτω των 18, διεξήχθη στην ισπανική πλευρά των Πυρηναίων, με τη συμμετοχή 17 σκιέρ από 5 χώρες. Η εκπομπή Generation Y συνάντησε τους έφηβους «πρωταθλητές της ζωής» στο χιονοδρομικό κέντρο «Μολινά».

Στον αγώνα πήραν μέρος νεαροί Ιταλοί, Γερμανοί, Ολλανδοί, Σλοβένοι και Ισπανοί σκιέρ, χωρισμένοι σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες συμμετεχόντων: Οι αθλητές που αγωνίζονται όρθιοι, αυτοί που αγωνίζονται καθιστοί, πάνω σε ειδικά αμαξίδια και οι αθλητές με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Νεαρότερος όλων είναι ο 10χρονος Ταντέι, ο οποίος είναι τυφλός. Ο μικρός σκιέρ χρειάζεται την βοήθεια της προπονήτριάς του, Ντραγκάνα, για να αγωνιστεί. Η Σλοβένα πρώην πρωταθλήτρια της κολύμβησης, εξηγεί στην κάμερα του Euronews τον ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας, που χρησιμοποιεί, για να καθοδηγεί τον Ταντέι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η ιστορία του Γκάμπριελ. Ο 22χρονος αθλητής, που έχει χάσει το 95 % της όρασής του στο ένα μάτι, έχει συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Βανκούβερ, με τα χρώματα της Ισπανίας.

Η διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σκι για νεαρούς αθλητές με αναπηρία, είναι δαπανηρή, λόγω του υψηλού κόστους του απαιτούμενου εξοπλισμού. Απαιτείται συνέχιση της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ευαισθητοποίηση από τους ιδιοκτήτες των χιονοδρομικών κέντρων, προκειμένου να καλύφθουν οι ανάγκες προσβασιμότητας των αθλητών.

Ο αγώνας στις πλαγιές των Πυρηναίων ήταν ο πρώτος της σειράς του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μέχρι το Μάρτιο του 2014, οι νεαροί σκιέρ θα συναντηθούν ξανά άλλες τέσσερεις φορές, σε διαφορετικές πίστες και χώρες. Οι πρωταθλητές του μέλλοντος μετρούν αντίστροφα για το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού Εσείς απλά συγκρατήστε τα ονόματά τους. 

Πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου