Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

«Προσφέρω ένα Γεύμα»

Του Άρη Δαβαράκη στο protagon

Πολύ δύσκολες μέρες περνάμε, τόσο δύσκολες που ούτε να τις φανταστούμε δεν θα μπορούσαμε λίγα χρόνια πριν. Η κατηφόρα που μας πήρε είναι τόσο μεγάλη που έχει οδηγήσει εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην ανεργία και εκατοντάδες χιλιάδες στην πλήρη ανέχεια, στην πραγματική φτώχεια, στην πείνα. Όσο και να προσπαθούμε οι πιο αισιόδοξοι να δούμε φως στο τούνελ, να δούμε την ανάκαμψη και την επαναφορά της κοινωνίας μας σε μια ομαλότητα ανθρώπινη, είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε μια ανάσα αισιοδοξίας. Βέβαια όλοι ξέρουμε πως οι δυσκολίες, προσωπικές ή κοινωνικές, δεν είναι μόνιμες. Περνάμε τους σκοτεινούς μας κύκλους και επανερχόμαστε κάποια στιγμή σε μια πιο φωτεινή τροχιά – αλλά χρειάζεται πολλή υπομονή και δύναμη μέχρι να καταφέρουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Στο μεταξύ χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη, την συμπαράσταση των συνανθρώπων μας, την δραστηριοποίηση εκείνων που μπορούν να προσφέρουν.

Διαβάζω και βλέπω στην τηλεόραση τις τόσες και τόσες προσπάθειες της Εκκλησίας, των Δήμων και άλλων φορέων να διοργανώσουν συσσίτια ή να μαζέψουν τρόφιμα που μετά θα μοιράσουν σε όσους δεν έχουν φαγητό να ταΐσουν τα παιδιά τους και τους γέρους τους, που δεν μπορούνε να βάλουνε μια κατσαρόλα στη φωτιά γιατί τους λείπουν όλα – ακόμα και λίγο ρύζι ή μακαρόνια, τα όσπρια ή το λαδάκι, το γάλα, το ψωμί ακόμα. Πολλοί προσπαθούν επώνυμα και ανώνυμα. Ανάμεσα τους και μια οργάνωση πολύ δραστήρια και ευαισθητοποιημένη που χρηματοδοτείται από ιδιώτες και μόνο, ανθρώπους που είναι εύποροι και δεν έχουν ανάγκη από τίποτα, αλλά δόξα τω Θεώ «νοιάζονται» - και αυτό έχει μεγάλη σημασία, δείχνει πως η κοινωνία μας έχει ακόμα κύτταρα υγιή που αντιδρούν σαν αντισώματα και κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους τη δύσκολη στιγμή για να βοηθήσουν. Η Εκκλησία και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν υποχρέωση να δράσουν. Οι ιδιώτες το κάνουν από εσωτερική ανάγκη και αυτό σημαίνει πολλά.

Το «Μαζί για το Παιδί» λοιπόν, μπροστά στο τσουνάμι της ανέχειας και της φτώχειας που μας κατέκλυσε μετά τις αποφάσεις του Καστελόριζου, δημιούργησε την υπηρεσία «Προσφέρω γιατί νοιάζομαι» και το Πρόγραμμα «Προσφέρω ένα γεύμα», με σκοπό την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε φορείς παιδικής προστασίας. Όσο δυναμική όμως και να είναι η προσπάθεια του «Μαζί για το Παιδί» (που δρα φιλανθρωπικά σε πολλά επίπεδα χρόνια τώρα) χρειάζεται και τη δική μας συμβολή και «μας καλεί να συμμετάσχουμε στη δράση «Προσφέρω ένα Γεύμα» ενδυναμώνοντας έτσι την προσπάθεια και πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη της.

Έχοντας αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας με φορείς παιδικής προστασίας η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» μας καλεί να αναλάβουμε τησίτιση μιας οικογένειας, προσφέροντας της μια φορά την εβδομάδα, φρέσκα τρόφιμα για να ετοιμάσει ένα γεύμα για τα μέλη της. Με τη συμβολή μας αυτή θα βοηθήσουμε μιαν οικογένεια, εξασφαλίζοντας και την αξιοπρέπεια της, δίνοντας της την δυνατότητα να μαγειρέψει στο σπίτι χωρίς να χρειαστεί να στηθεί στις ουρές των συσσιτίων για ένα πλαστικό κουτάκι με τον επιούσιο.

Τα δίκτυα αλληλοβοήθειας που έχουν αναπτυχθεί έχουν ήδη καταφέρει να παρέχουν στους συμπολίτες μας που πένονται, καθορισμένες ποσότητες τροφίμων μακράς Διαρκείας - σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μιλάμε εδώ αποκλειστικά για τρόφιμα μακράς διάρκειας αφού όπως είπαμε, «σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι να προσφέρουμε στους ανθρώπους αυτούς πέραν των τροφίμων μακράς διαρκείας, τη δυνατότητα να παρασκευάζουν, ένα γεύμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, μακριά από τα αδιάκριτα συμπονετικά βλέμματα των γύρω γειτόνων και αγνώστων που τόσο μπορεί να μας πληγώσουν κάποιες φορές, ακόμα και άθελά τους.

Η διαδικασία είναι απλή και σας παροτρύνω να μπείτε αύριο κιόλας στον «κόπο»: Δηλώνετε συμμετοχή στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί» η οποία αναλαμβάνει να παραλαβαίνει από όπου σας εξυπηρετεί τα φρέσκα τρόφιμα που θέλετε να προσφέρετε.
Για να δηλώσετε συμμετοχή τηλεφωνείστε στο 210 74 82690 ή στείλτε ένα μέηλ δηλώνοντας «παρών» στην ηλεκτρονική διεύθυνσηsocialservice@mazigiatopaidi.gr, γράφοντας ονοματεπώνυμο, διεύθυνση απ’ όπου επιθυμείτε να παραλαμβάνονται τα τρόφιμα, στοιχεία επικοινωνίας και το διάστημα –ημέρες, εβδομάδες, μήνες - για το οποίο επιθυμείτε ή έχετε την δυνατότητα να προσφέρετε το, πραγματικά τόσο πολύτιμο, αυτό γεύμα.

Info: Υπηρεσία «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι»
Αγ. Θωμά 14 Αθήνα 11527, Τηλ.: 2107482690 Fax : 2107482664

Λίγα λόγια για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»
Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1996 και βοηθά περισσότερα από 10.000 παιδιά κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια ένωση 10 μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία των παιδιών. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ενδο-οικογενειακή βία, χρόνιες ασθένειες, διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες και την ασθένεια ή το θάνατο κάποιου μέλους της οικογενείας τους. Η Ένωση παρέχει ψυχολογική ηθική και οικονομική υποστήριξη και ενημερώνει το κοινό για θέματα σχετικά με τα παιδιά.

Η «Γραμμή 115 25 Μαζί για το Παιδί», είναι δωρεάν γραμμή βοήθειας, στελεχωμένη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, που παρέχει συμβουλές και ατομικά ραντεβού, σε παιδιά, νέους και γονείς, και από το Μάρτιο του 2012, λειτουργεί την υπηρεσία «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι», συγκεντρώνοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την κάλυψη βασικών αναγκών περισσότερων από 100 φορέων παιδικής προστασίας στην Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου