Αλματα κάνει ο τομέας της επιστήμης που ασχολείται με τα εμφυτεύματα για την αντιμετώπιση της τύφλωσης. Μετά την άδεια από τον αμερικανικό ΕΟΦ που έλαβε πριν από μία εβδομάδα το πρώτο βιονικό σύστημα όρασης, χθες ανακοινώθηκαν τα ιδιαίτερα ευοίωνα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές εμφυτεύσιμου μικροτσίπ. Μάλιστα, στη μελέτη συμμετείχε ο παραολυμπιονίκης Τιμ Ρέντις.
Ο «χρυσός» πρωταθλητής της κολύμβησης αποφάσισε να συμμετέχει όχι σε κάποιο άλλο άθλημα αλλά στις κλινικές δοκιμές για το πρώτο εμφυτεύσιμο μικροτσίπ 3 χιλιοστών. Ο 55χρονος που έχει κερδίσει περισσότερα από 40 μετάλλια, άρχισε να χάνει την όρασή του σε ηλικία 31 ετών λόγω εκφυλιστικής ασθένειας των ματιών που ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σε επτά χρόνια είχε χάσει τελείως το φως του.
Μετά τη 10ωρη επέμβαση για την τοποθέτηση του μικροτσίπ, ο Τιμ είδε για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια τα αγαπημένα του πρόσωπα και άλλαξε τελείως η καθημερινότητά του. Ο Ρέντις ήταν ένας από τους 9 που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Πανεπιστημιακού Οφθαλμιατρικού Νοσοκομείου στο Τίμπινγκεν της Γερμανίας και ένας από τους 5 που κατάφεραν να ξαναδούν, καθώς οι λοιποί 4 που συμμετείχαν στη μελέτη δεν είχαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με την ανάλυση της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B», το νέο τσιπ έχει διαστάσεις 3Χ3 χιλιοστά και περιλαμβάνει στο κύκλωμά του 1.500 φωτοευαίσθητα εικονοστοιχεία, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συλλαμβάνουν το φως που πέφτει στην ωχρά κηλίδα, το πιο ευαίσθητο σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.
Το εμφύτευμα τοποθετείται κάτω από την επιφάνεια του αμφιβληστροειδούς (στο πίσω μέρος του βολβού του ματιού) και αντικαθιστά λειτουργικά τα κύτταρα της περιοχής που έχουν υποστεί εκφύλιση. Ακολούθως, ανιχνεύει τις ακτίνες φωτός και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικούς παλμούς, τους οποίους αποστέλλει μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.
Για να λειτουργήσει το τσιπ συνδέεται ασύρματα με εξωτερική μπαταρία (δεν βρίσκεται μέσα στο σώμα του ασθενούς) και έτσι η νέα εφεύρεση παραμένει απολύτως αόρατη. Επιπλέον, ένας μικρός πίνακας ενδείξεων βρίσκεται στο πίσω μέρος του αυτιού προκειμένου να προσαρμόζει τη φωτεινότητα ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού που επικρατούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης δίνουν ελπίδα στα 15 εκατ. άτομα στον κόσμο, τα οποία χάνουν την όρασή τους εξαιτίας της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Πηγή: Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου