Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Εφαρμογή που κάνει τις εφημερίδες… κατάλληλες για παιδιά

Το περιεχόμενο των εφημερίδων, πολύ συχνά, δεν ενδείκνυται για…παιδιά, καθώς, ως γνωστόν, ο κόσμος δεν έχει «κατάλληλο» και «ακατάλληλο». Ωστόσο, μία ιαπωνική εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) φιλοδοξεί να αναλάβει το χρέος της «μετατροπής» τους, έτσι ώστε να μπορούν να διαβαστούν με «ασφάλεια» και από μικρά παιδιά.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε για λογαριασμό της ιαπωνικής Tokyo Shimbun, σε συνεργασία με τη διαφημιστική Dentsu. Το λογισμικό, ονόματι AR News, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να «δουν» την εφημερίδα μέσω της κάμερας και της οθόνης ενός smartphone. Αυτό που φτάνει στα μάτια τους είναι μία πιο «κατάλληλη» έκδοση της εφημερίδας, καθώς, όπως λέγεται σε σχετικό διαφημιστικό βίντεο, «οι εφημερίδες δεν φτιάχτηκαν για παιδιά…αν μπορούν να διαβαστούν και από παιδιά, τότε θα συνεισφέρουν στην οικογενειακή επικοινωνία και την εκπαίδευσή τους».

Στην οθόνη εμφανίζονται καρτουνίστικοι χαρακτήρες, οι οποίοι «εξηγούν» το εκάστοτε άρθρο και εφιστούν την προσοχή σε σημαντικές λέξεις. Σκοπός της Dentsu είναι να κάνει «βαρετά» θέματα όπως τα κοινωνικά ζητήματα, η οικονομία και η πολιτική, ενδιαφέροντα για τα παιδιά.
Μιλώντας στο BBC,ο Πωλ Μπράντσο, λέκτορας πανεπιστημίου και blogger ο οποίος ειδικεύεται στο θέμα της επίδρασης της νέας τεχνολογίας στη δημοσιογραφία, χαρακτήρισε την ιδέα ως εντυπωσιακή.

«Είναι κάτι για το οποίο γίνονταν συζητήσεις εδώ και πολύ καιρό, σχετικά με διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης υλικού, ανάλογα με τον εκάστοτε χρήστη…σημαίνει ότι υπάρχουν δύο ‘εκδόσεις’, μία για μεγάλους και μία για παιδιά. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες, ενώ επίσης ασχολείται με την αντιμετώπιση του μεγάλου ‘κενού’ στο νεαρό αναγνωστικό κοινό. Τα παιδιά θα ενδιαφερθούν για τα ίδια θέματα που ενδιαφέρονται και οι ενήλικες, ακόμα και αν παρουσιαστούν διαφορετικά;».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου