Το θέμα της ευθανασίας επανέρχεται στην πολιτική επικαιρότητα του Βελγίου. Ιατρικοί εμπειρογνώμονες έδωσαν το παρόν την Τετάρτη στη Γερουσία καθώς το ανώτατο όργανο της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει σε ανήλικους το δικαίωμα να επιλέγουν ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
«Ως γιατροί κληθήκαμε, επειδή εμείς αρχικά φροντίζουμε για τη θεραπεία των ασθενών. Αυτός είναι πάντα ο στόχος μας. Αλλά φυσικά, σε δεύτερο επίπεδο, οφείλουμε να νοιαζόμαστε για εκείνους. Το να νοιαζόμαστε σημαίνει επίσης να τους παρέχουμε τις συνθήκες να πεθαίνουν με αξιοπρέπεια», ανέφερε η γιατρός Ντομινίκ Μπιαράν.
Ωστόσο, η Ντομινίκ Μπιαράν επισημαίνει ότι οποιαδήποτε νομιμοποίηση της ευθανασίας στο Βέλγιο δεν θα οδηγήσει σε αυτό που αποκαλούν τουρισμό της ευθανασίας.
«Είναι μία μακρά διαδικασία. Δεν μπορείς απλά να αγοράζεις ένα εισιτήριο και να λες εντάξει, θα πάω για ευθανασία. Αυτό είναι αδύνατον και κανείς δεν θα το επιτρέψει. Ποτέ», είπε χαρακτηριστικά.
Η συζήτηση με τους εμπειρογνώμονες ξεκίνησε από τον Γερουσιαστή Φιλίπ Μαού που θέλει να επεκτείνει το νόμο. Ήταν ο πολιτικός ο οποίος συνέγραψε το βελγικό νόμο του 2002 που έδινε σε ενήλικες το δικαίωμα να πεθαίνουν κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
«Όταν συζητήσαμε το νόμο για την ευθανασία ήμασταν πολλοί που είπαμε ότι υπήρχαν παιδιά, έφηβοι οι οποίοι είχαν τέτοια διαύγεια πνέυματος σε σχέση με την ασθένεια και σε σχέση με το θάνατο, ακριβώς επεισή ζούσαν τέτοιες καταστάσεις, πολύ πιο ανεπτυγμένη ακόμη και σε σχέση με πολλούς ενήλικες», επεσήμανε.
Στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η Καθολική Εκκλησία που με κάθε τρόπο προβάλλει αντιρρήσεις στη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Η Καθολική Εκκλησία του Βελγίου μάλιστα υπήρξε ένας από τους πιο ηχηρούς πολέμιους απέναντι σε αυτή τη νομοθεσία.
«Προτείνουμε ένα συνδυασμό ιατρικής φροντίδας με φάρμακα και σε τελική ανάλυση τη νάρκωση που είναι ένας τρόπος να μην υποφέρει ο ασθενής», ανέφερε ο εκπρόσωπος της βελγικής καθολικής εκκλησίας Τόμι Σολτ.
Οποιεσδήποτε αλλαγές στο νόμο θα πρέπει να λάβουν την έγκριση του Κοινοβουλίου, της Γερουσίας και του Συμβουλίου των Αντιπροσώπων.
Πηγή: euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου