Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Συνέδριο «Καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία: Πραγματικότητες και προοπτικές»

Tο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.) του Πανεπιστημίου Πατρών συνδιοργανώνουν στην Αθήνα ένα τριήμερο Συνέδριο με θέμα: «Καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία: Πραγματικότητες και προοπτικές». Το Συνέδριο έχει ως στόχο να εξετάσει τα ζητήματα προώθησης της ανάγνωσης στα παιδιά και θα διεξαχθεί στις 7-9 Μαρτίου 2013 στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε δέκα συνεδρίες. Δύο συνεδρίες είναι αφιερωμένες στις σύγχρονες θεωρητικές αναζητήσεις για τη μετάβαση από την Ανάγνωση στη Φιλαναγνωσία, ενώ σε δύο ακόμη συνεδρίες θα παρουσιαστούν έρευνες και προγράμματα που ρίχνουν φως στη σχέση της Φιλαναγνωσίας με την Εκπαίδευση. Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στο εξωσχολικό περιβάλλον αποτελεί αντικείμενο ειδικής συνεδρίας, ενώ δύο συνεδρίες είναι αφιερωμένες στην ανάδειξη καλών φιλαναγνωστικών πρακτικών που υλοποιούνται σε σχολεία και βιβλιοθήκες της χώρας μας. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί της Π.Ε., βιβλιοθηκονόμοι, ερευνητές και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Στο συνεδριακό διάλογο θα συνεισφέρουν, επίσης, με την κατάθεση της εμπειρίας τους (στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίας) εκπρόσωποι φορέων που με μεγάλη επιτυχία προωθούν την ανάγνωση στη Γαλλία, στην Ιταλία και στη Γερμανία. Πρόκειται για: τον κ. Jacques Vidal-Naquet, (Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Λογοτεχνίας για τη Νεότητα La joie par les livres της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας Francois Mitterand), την κα Stefania Manetti, (παιδίατρο, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του προγράμματος Nati per Leggere στην Ιταλία), και την κα Gerlinde Buck (Διευθύντρια του Τμήματος Πληροφόρησης και Βιβλιοθήκης του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας).

Δύο από τις συνεδρίες θα διεξαχθούν με τη μορφή Στρογγυλού Τραπεζιού. Στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι θα συμμετάσχουν άτομα από τον ευρύτερο χώρο του βιβλίου και στόχος του είναι η διερεύνηση των ελλειμμάτων στις πολιτικές ανάγνωσης που ασκούνται στη χώρα μας, καθώς και η διατύπωση προτάσεων για αποτελεσματικότερες πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Στο δεύτερο στρογγυλό τραπέζι θα συμμετάσχουν μέλη Δ.Ε.Π. από όλα τα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας και στόχος του είναι η αναζήτηση διαύλων επικοινωνίας και η ανάπτυξη μορφών συνεργασίας μεταξύ των εν λόγω Τμημάτων, με αντικείμενο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας των φοιτητών και τη βελτίωση της φιλαναγνωστικής τους κατάρτισης.

Το Συνέδριο έχει ελεύθερη είσοδο. Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις.

Πηγή: diorismos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου