Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία στο ΟΞΥΓΟΝΟ (Ιανουάριος-Μάιος 2013)

Και τη νέα χρονιά, το ΟΞΥΓΟΝΟ (Ολύμπου 81, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης) υποδέχεται τις πρωινές ώρες τα σχολεία της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών. 
Το ΟΞΥΓΟΝΟ προσκαλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να το επισκεφθούν και να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Διαπιστώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον σχολικών ομάδων να λάβουν μέρος στις παιδικές εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στο πατάρι του ΟΞΥΓΟΝΟΥ, σχεδιάσαμε με τους συνεργάτες μας και παρουσιάζουμε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται σε σχολικές ομάδες της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Εάν είστε εκπαιδευτικός και ενδιαφέρεστε να επισκεφθείτε το ΟΞΥΓΟΝΟ με τους μαθητές σας για να παρακολουθήσετε κάποιο από τα ειδικά διαμορφωμένα για σχολικές ομάδες εκπαιδευτικά προγράμματα, μπορείτε να στείλετε e-mail στο info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία), όπου θα σημειώνετε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει, προτεινόμενες ημερομηνίες, το σχολείο στο οποίο εργάζεστε, το όνομά σας, τηλέφωνο επικοινωνίας και e-mail). Στη συνέχεια, θα επικοινωνήσουμε μαζί σας και θα σας ενημερώσουμε για τη διαθεσιμότητα του προγράμματος. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το ΟΞΥΓΟΝΟ στο τηλέφωνο 2310 260085 (Τρίτη-Παρασκευή 10.00-21.00). 

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται την Τρίτη, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή μεταξύ 10.00-11.00 και 11.30-12.30. Τα θέματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μπορείτε να τα δείτε στο συνημμένο αρχείο. Το κάθε πρόγραμμα διαρκεί μία ώρα και τα παιδιά μπορούν να παραμείνουν στον χώρο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ μισή ώρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Το κόστος του προγράμματος ανά σχολική ομάδα σημειώνεται στην αναλυτική παρουσίαση κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος και εξοφλείται με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή, αν η κατάθεση δεν είναι εφικτή, μετρητοίς από τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό στο ταμείο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ πριν από την έναρξη του προγράμματος. 

Εκτός από τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα, υπάρχει η δυνατότητα επανάληψης ορισμένων παιδικών εκδηλώσεων που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο ΟΞΥΓΟΝΟ για σχολική ομάδα, έπειτα από εκδήλωση ενδιαφέροντος και εφόσον είναι εφικτό για τον εμψυχωτή/συγγραφέα. 

Το ΟΞΥΓΟΝΟ έχει τη δική του σελίδα στο fb. Kάντε like και μάθετε όλα τα νέα του νέου χώρου.
Επίσης, μπορείτε να ακολουθήσετε το ΟΞΥΓΟΝΟ στο twitter. ΟΞΥΓΟΝΟ
Ανάσες πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
Ολύμπου 81, 54631 Θεσσαλονίκη 
τηλ.: 2310 260085, e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη-Παρασκευή: 10.00-21.00 
Σάββατο: 10.00-15.00

Εκπαιδευτικά Προγράμματα


Για το νηπιαγωγείο και τις τάξεις Α’- Β’- Γ’ Δημοτικού 

«Γνωρίζοντας τη Θεσσαλονίκη μέσα από τις τέχνες» 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τα 100 χρόνια που συμπληρώθηκαν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1922-2012). 

Τα παιδιά μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες ζωντανεύουν πίνακες ζωγραφικής, ποιήματα και τραγούδια με θέμα τη Θεσσαλονίκη. 

Μέσα από θεατρικές τεχνικές οι μικροί μας φίλοι δίνουν ζωή στα παλιά μαγαζάκια της Θεσσαλονίκης, διασχίζουν τα σοκάκια της, ταξιδεύουν με το τρένο στην ιστορία της και γεμίζουν χρώματα τη μοναδική της παραλία. Συνοδοιπόροι στην ξεχωριστή αυτή καλλιτεχνική προσπάθεια είναι η ποίηση και οι μαγικές νότες αγαπημένων κομματιών που παίρνουν τα παιδιά από το χέρι και τα καλούν να δημιουργήσουν τη Θεσσαλονίκη των ονείρων τους. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί η μουσικός-θεατροπαιδαγωγός Ρένα Αθανασοπούλου και το πραγματοποιεί η εμψυχώτρια Ευδοξία Λαπατά.

Διάρκεια: 1 ώρα 
Κόστος: 60 ευρώ + ΦΠΑ (μέγιστος αριθμός παιδιών: 30) 

Για τις τάξεις Γ’-Δ’-Ε’ Δημοτικού 

«Απ' το κεφαλαίο μέχρι την τελεία, να σου ξετυλίγεται μια τρελή ιστορία!» 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής για παιδιά Δημοτικού. 

Ελάτε να παίξουμε ένα διαφορετικό παιχνίδι! Σας παρουσιάζουμε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για ομαδικές-τρελές-φανταστικές-μίνι ιστορίες. Φέρτε απλώς τη φαντασία σας και το ομαδικό σας πνεύμα, ξύστε τα μολύβια σας και ετοιμαστείτε για απογείωση στον κόσμο της Φαντασίας. 

Σχηματίζουμε ομάδες, κάνουμε θύελλα ιδεών, γράφουμε, εικονογραφούμε και φυσικά... περνάμε καλά! 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν σχεδιάσει οι εκπαιδευτικοί Θεοδώρα Τζιαμπάζη και Νατάσα Χαλκιά, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το εργαστήριο δημιουργικής γραφής για παιδιά «Μία μαγική ουσία που τη λένε φαντασία» του ΟΞΥΓΟΝΟΥ. 

Διάρκεια: 1 ώρα 
Κόστος: 60 ευρώ + ΦΠΑ (μέγιστος αριθμός παιδιών: 25) 

«Ιστορίες για ντετέκτιβ!» 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής για παιδιά Δημοτικού. 

Μπες στη θέση ενός ντετέκτιβ, γράψε τι του αρέσει και γίνε συμμέτοχος σε μια μυστήρια, τρομακτική ή αστεία ιστορία... εσύ θα επιλέξεις! Ο ήρωάς μας είναι ένας τρομερός, πανέξυπνος και πανούργος ντετέκτιβ. Η ιστορία του καλύπτεται από ένα αξεδιάλυτο μυστήριο... 

Οι μαθητές θα επινοήσουν τον δικό τους ντετέκτιβ, θα φτιάξουν μια συναρπαστική αστυνομική ιστορία και στο τέλος θα την αφηγηθούν στους υπόλοιπους. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν σχεδιάσει οι εκπαιδευτικοί Θεοδώρα Τζιαμπάζη και Νατάσα Χαλκιά, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το εργαστήριο δημιουργικής γραφής για παιδιά «Μία μαγική ουσία που τη λένε φαντασία» του ΟΞΥΓΟΝΟΥ. 

Διάρκεια: 1 ώρα 
Κόστος: 60 ευρώ + ΦΠΑ (μέγιστος αριθμός παιδιών: 25) 

Για τις τάξεις Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού 

«Το παιχνίδι των πόλεων :Αναζητώντας τις άλλες πόλεις στον χάρτη της Θεσσαλονίκης» 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τα 100 χρόνια που συμπληρώθηκαν από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (1922-2012). 

Πού κρύβονται οι άλλες πόλεις μέσα στη Θεσσαλονίκη; Ο χάρτης της πόλης ζωντανεύει με τις ιστορίες έξι παιδιών που πέρασαν από αυτήν: αναζητούμε τα ίχνη τους, που μπορεί να κρύβονται σε κτίρια, τόπους, εικόνες ή ήχους της πόλης. Ψάχνοντας και συνδυάζοντας τα στοιχεία, οι αφηγήσεις των παιδιών θα μας οδηγήσουν στην ανακάλυψη των πόλεων μέσα στην πόλη. 

Βασισμένο στο βιβλίο Αόρατες Παρενθέσεις: 27 Πόλεις στη Θεσσαλονίκη, το παιχνίδι είναι μια πολυφωνική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής ιστορίας της πόλης. Ως εκπαιδευτικό στόχο έχει να έρθουν τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε επαφή με τις ιστορίες που μας λένε οι τόποι της πόλης για τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς που συνθέτουν το παζλ της ιστορίας της. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν σχεδιάσει η αρχιτέκτονας και συγγραφέας του βιβλίου Φυλλιώ Κατσαβουνίδου και η μουσικοπαιδαγωγός-συγγραφέας Εύα Ιεροπούλου. 

Διάρκεια: 1 ώρα 
Κόστος: 60 ευρώ + ΦΠΑ (μέγιστος αριθμός παιδιών: 30) 

«Μπορείς να παίξεις με ένα ποίημα; Γνωρίζω και μαθαίνω να αγαπώ την ποίηση» 

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν, θα παίξουν και θα δημιουργήσουν με αφορμή την ποίηση του Κωστή Παλαμά, του Γιάννη Ρίτσου και του Οδυσσέα Ελύτη. 

Τι μπορούμε να κάνουμε με ένα ποίημα (εκτός απ’ το να το απαγγείλουμε στις σχολικές γιορτές;) 

· Να εκφραστούμε μουσικά; 
· Να παίξουμε παιχνίδια με λέξεις; 
· Να ζωγραφίσουμε μια πελώρια ζωγραφιά; 
· Να δοκιμάσουμε έναν θεατρικό αυτοσχεδιασμό; 
· Να δούμε τον κόσμο αλλιώς, με ομορφότερα χρώματα; 
· Να γίνουμε εμείς οι ίδιοι οι μικροί ήρωες αυτού του νέου κόσμου; 
· Να ανακαλύψουμε μέσα μας σκέψεις και συναισθήματα πρωτόγνωρα; 
· Ή μήπως όλα τα παραπάνω; 

Αν η απάντησή σου είναι η τελευταία, τότε έχεις απαντήσει σωστά!!! 

Σε περιμένουμε λοιπόν με το σακούλι σου γεμάτο λέξεις, εικόνες και ιδέες, να δοκιμάσουμε μαζί εκείνες τις σπάνιες συγκινήσεις που μόνο η ποίηση μπορεί να προσφέρει. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί η μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας Εύα Ιεροπούλου. 

Διάρκεια: 1 ώρα 
Κόστος: 60 ευρώ + ΦΠΑ (μέγιστος αριθμός παιδιών: 30) 

Για τις τάξεις Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και για την Α’ και Β’ Γυμνασίου 

Εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων για την Αρχαία Ιστορία «Ο συλλέκτης» 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη χρήση παιχνιδιού ρόλων βασισμένο στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία όπως αυτή διδάσκεται μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια. 

Σενάριο 

Τα παιδιά που συμμετέχουν είναι αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Με αυτή την ιδιότητα καλούνται να μεταβούν σε μια πολυτελή έπαυλη, τόπο διαμονής του περιβόητου αρχαιοκάπηλου-συλλέκτη Μάρκου. 

Εκεί εντοπίζουν την υπόγεια κρύπτη του συγκροτήματος όπου φυλάσσεται η παράνομη συλλογή του. Η ομάδα εισέρχεται στην κρύπτη για να καταγράψει και να επανακτήσει τα παράνομα αποκτηθέντα αντικείμενα. Η λατρεία του Μάρκου για οτιδήποτε αρχαίο και συλλεκτικό, σε συνδυασμό με την εμμονή του για αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μετέτρεψαν την κρύπτη σε έναν απόρθητο χώρο. Οι παίκτες ξαφνιασμένοι θα μπλέξουν σε μια επικίνδυνη περιπέτεια, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με την τεχνητή νοημοσύνη του Η/Υ ασφαλείας της κρύπτης Α.Δ.Η.Σ. Σε αυτή την αναμέτρηση, μοναδικό τους όπλο είναι οι γνώσεις και η ευστροφία τους. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί η ομάδα Gamecraft. 

H Gamecraft είναι μια ομάδα που δραστηριοποιείται στον χώρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης πρωτότυπων εκδηλώσεων, βασισμένων σε μοντέρνες και ενδιαφέρουσες τεχνικές, όπως τα ζωντανά παιχνίδια ρόλων (L.A.R.P – Live Action Role Playing), τα παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας (A.R.G – Alternate Reality Games) και τα διαδραστικά παιχνίδια σε ανοιχτό ή κλειστό χώρο. Επίσης συμμετέχει σε εκδόσεις σχετικού αντικειμένου. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2009, έχοντας προλάβει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να παρουσιάσει δείγματα δουλειάς σε μουσεία και χώρους εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Τα στελέχη της ειδικεύονται στα παιχνίδια ρόλων, καθώς αποτελούν ιδρυτικά μέλη συλλόγων παιχνιδιών φαντασίας, έχουν σχετικές ειδικότητες ή κατάρτιση (μουσειοπαιδαγωγοί, φοιτητές σχολών θεάτρου, διοργανωτές εκδηλώσεων, πολιτιστικοί διαχειριστές κ.λπ.). 

Διάρκεια: 2 ώρες 
Κόστος: 70 ευρώ + ΦΠΑ (μέγιστος αριθμός παιδιών: 35) 


Εκπαιδευτικό παιχνίδι ρόλων για τη Βυζαντινή Ιστορία «Στα ίχνη του πορφυρού κώδικα» 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη χρήση παιχνιδιού ρόλων βασισμένο στη Βυζαντινή Ιστορία, όπως αυτή διδάσκεται μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια. 

Ο «Πορφυρούς κώδικας» (5ος αιώνας μ.Χ) είναι το δεύτερο αρχαιότερο σωζόμενο ευαγγέλιο στον κόσμο. Ανήκει σε βίβλο που δημιουργήθηκε κατά παραγγελία από τον Μ. Κωνσταντίνο για να δοθεί ως δώρο στη νεοϊδρυθείσα αρχιεπισκοπή Κωνσταντινούπολης. Κλάπηκε από τους σταυροφόρους το 1204 μ.Χ. και κομμάτια της βρέθηκαν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Το 1895 μ.Χ. ο τσάρος Νικόλαος ο 2ος τη συγκέντρωσε και τη μετέφερε στη Ρωσία. Η σελίδα που εκτίθεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών βρισκόταν στην κατοχή προσφυγών της Καισαρείας που τη διέσωσαν και την παρέδωσαν κατόπιν ζήτησης από την αρχαιολογική υπηρεσία. 

Σενάριο 

Η άλωση της Πόλης από τον στρατό της Δ΄ σταυροφορίας είναι γεγονός (Απρίλιος 1204 μ.Χ.), με τους παίκτες να είναι βυζαντινοί πολίτες της Θεσσαλονίκης που βρισκόταν ήδη υπό κατοχή από το 1185 μ.Χ. Σύντομα η ομάδα των παιδιών που συμμετέχουν θα γίνει μάρτυρας μιας εκπληκτικής ανακάλυψης. Μπροστά τους ξετυλίγεται ξαφνικά και με αναπάντεχο τρόπο ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Ένα αντικείμενο αμύθητης πνευματικής και υλικής αξίας, ένα βιβλίο πίστης και μεγαλοπρέπειας που κινδυνεύει να πέσει στα φιλάργυρα χέρια των Νορμανδών. Οι τελευταίοι φύλακές του το έχουν κρύψει με αριστοτεχνικό τρόπο, που μόνο οι πραγματικά άξιοι και ικανοί θα μπορούσαν να ανακαλύψουν. Μόλις ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου ανάμεσα σε Βυζαντινούς και Νορμανδούς για την απόκτησή του... 

Οι παίκτες θα επιλύσουν γρίφους βασισμένους στη Βυζαντινή Ιστορία και με ελεύθερο θεατρικό αυτοσχεδιασμό, παρουσία αφηγητή, θα μιλήσουν με χαρακτήρες της εποχής, προσπαθώντας να φτάσουν στην τελική λύση. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί η ομάδα Gamecraft. 

Διάρκεια: 2 ώρες 
Κόστος: 70 ευρώ + ΦΠΑ (μέγιστος αριθμός παιδιών: 35) 

Για όλες τις τάξεις του Δημοτικού και για την Α’ Γυμνασίου 

Ταξιδεύοντας με τον Οδυσσέα 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στη σειρά ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ σε GRAPHIC NOVEL του Τάσου Αποστολίδη και του Γιώργου Ακοκαλίδη. 

Μια συνάντηση των παιδιών με τη συναρπαστική μεταφορά σε graphic novel του έπους του Ομήρου, από τους δημιουργούς της πολυβραβευμένης κλασικής σειράς Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς. 

Έμπειροι εμψυχωτές συζητούν με μαθητές και μαθήτριες για τον Οδυσσέα, ενώ οι μαθητές τοποθετούν σε χάρτη την περιπετειώδη διαδρομή της επιστροφής του στην Ιθάκη, σκιαγραφούν τον χαρακτήρα του Οδυσσέα, της Πηνελόπης και του Τηλέμαχου, αναγνωρίζουν σκηνές της Οδύσσειας σε προβολή DVD, επινοούν μια υποτιθέμενη χαμένη ραψωδία και την αφηγούνται. Τέλος μαθαίνουν τι απέγιναν οι ήρωες όπως και άλλες εξελίξεις... 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχουν σχεδιάσει ο Νίκος Κυριακίδης και η Ειρήνη Αργυριάδου, σε συνεργασία με τον Τάσο Αποστολίδη. 

Διάρκεια: 1 ώρα 
Κόστος: 60 ευρώ + ΦΠΑ (μέγιστος αριθμός παιδιών: 30) 

Από το newsletter του ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου