Τις τελευταίες ημέρες η πίεση στο υπουργείο Παιδείας είναι ασφυκτική. Είναι πολιτική πίεση αλλά ταυτόχρονα και προσωπική. Και δεν είναι για την «Αθηνά». Οι αλλαγές στα πανεπιστήμια αφορούν χιλιάδες πολίτες, αλλά πολλούς από αυτούς μόνο… εγκυκλοπαιδικά. Το νέο μεγάλο «συμβόλαιο» αφορά τα Πειραματικά σχολεία, σε μια χώρα όπου η ιδιωτική εκπαίδευση αφορά πια λίγους και η δημόσια παλεύει να σταθεί στα πόδια της. Και το αίτημα είναι ένα: να μείνουν «μέσα» χωρίς επιπλέον αξιολόγηση όσοι ήδη φοιτούν εκεί (μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί), αλλά όποιος μπορεί να βάλει στα κατάλληλα χέρια και το «χαρτάκι» με το όνομα όποιου επιθυμεί να μπει σε αυτά.
Το συνολικό σχέδιο για τη λειτουργία των Πειραματικών σχολείων ανακοινώνεται πιθανότατα αύριο Δευτέρα από το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνει σειρά αλλαγών. Μεταξύ αυτών, η δημιουργία και Τεχνολογικών Πειραματικών Λυκείων που θα συνδεθούν με τα αντίστοιχα ΤΕΙ και θα φέρνουν τους μαθητές τους κατευθείαν σε επαφή με τηναγορά και η σύσταση δεύτερης Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (στα πρότυπα της επιτροπής των πανελλαδικών εξετάσεων) που θα δημιουργήσει «τράπεζα θεμάτων» για την επιλογή των μαθητών. Οπως έχει ήδη γράψει «Το Βήμα» οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών θα γίνονται σε δύο επίπεδα: στην τελευταία τάξη του Δημοτικού για την εισαγωγή στο Γυμνάσιο και στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου για την εισαγωγή στο Λύκειο.
Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν την εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στα Πρότυπα και Πειραματικά για το σχολικό έτος 2013-14.
Τι θα ισχύει από την επόμενη χρονιά
Οπως έχει αποφασίσει η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) σε σχέδιό της, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα», για την επόμενη σχολική χρονιά θα ισχύσουν τα παρακάτω για την εισαγωγή των μαθητών και των μαθητριών στα Πειραματικά σχολεία.
- Η επιλογή των υποψηφίων στα Πρότυπα Πειραματικά νηπιαγωγεία θα γίνει με κλήρωση. Για τα Πειραματικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία τα οποία συνδέονται μεταξύ τους οι απόφοιτοι του νηπιαγωγείου θα εγγραφούν στο συνδεδεμένο δημοτικό σχολείο. Ο αριθμός των παιδιών που μπορεί να εγγραφούν στο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο είναι ίσος με τον αριθμό των αποφοίτων του συνδεδεμένου Πρότυπου Πειραματικού νηπιαγωγείου, προσαυξημένος ως και κατά 50%. Αν το Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο δεν συνδέεται με Πρότυπο Πειραματικό νηπιαγωγείο, η εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών θα γίνει με κλήρωση.
- Η εισαγωγή όλων των μαθητών και των μαθητριών στην Α' Γυμνασίου στα Πρότυπα Πειραματικά γυμνάσια θα γίνει με τεστ δεξιοτήτων. Στην ίδια διαδικασία συμμετέχουν και οι μαθητές και μαθήτριες από τα υφιστάμενα δημοτικά και γυμνάσια που συνδέονται μεταξύ τους.
- Η εισαγωγή όλων των μαθητών και των μαθητριών σε κάθε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο γίνεται ύστερα από δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων) όπου θα συμμετέχουν και οι μαθητές ή οι μαθήτριες από τα υφιστάμενα γυμνάσια και λύκεια που συνδέονται μεταξύ τους.
Οι γονείς των υποψήφιων μαθητών θα καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις μέσα στον Μάιο και οι σχετικές εξετάσεις θα γίνουν τον Απρίλιο.
Χωρίς φαγητό ένας στους τρεις μαθητές
Αποκαλυπτική έρευνα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σε 88 σχολεία της χώρας
«Για μερικά παιδιά αυτό είναι το μοναδικό γεύμα της ημέρας... Οσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο. Ακόμη και σε ένα παιδί να συμβαίνει αυτό, καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης» λέει ο ένας. «Μια μέρα ένα παιδί θα πεινάει περισσότερο και κάποιο άλλο λιγότερο. Θα του δώσει το γεύμα του, θα πιει και το δεύτερο γάλα από ένα άλλο παιδί που δεν το θέλει... Κινούνται ομαδικά» συμπληρώνει ένας συνάδελφός του. Είναι εκπαιδευτικοί από σχολεία όπου παιδιά πεινούν και βρίσκουν καταφύγιο στις δωρεές ιδρυμάτων και ιδιωτών. Ηδη ξεπέρασαν τα 1.000 τα αιτήματα από δημοτικά σχολεία της Αθήνας προς το Δημοτικό Βρεφοκομείο της πόλης για μερίδες φαγητού.
Μοντέρνα συσσίτια
Η κατάσταση στα σχολεία πάντως αποκαλύπτει μια κοινωνία που μαστίζεται από φτώχεια: σε έρευνα του Ιδρύματος Νιάρχου τρεις στους δέκα μαθητές (29,32%) δηλώνουν ότι αισθάνονται επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας. Επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς πείνα νιώθει το 36,54% και σιτιστική ασφάλεια το 34,15%. Η συγκλονιστική εικόνα αποτυπώνεται από μια πρώτη συλλογή στοιχείων την εφετινή σχολική χρονιά από 88 σχολεία (9.500 ερωτηματολόγια).
Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο μεγάλου προγράμματος που έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο το Ιδρυμα Νιάρχου, το οποίο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής «Prolepsis» προσφέρει μικρογεύματα σε σχολεία της χώρας όπου έχουν διαπιστωθεί κρούσματα ασιτίας. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται (6 εκατ. ευρώ ως σήμερα) αποκλειστικά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Κατά την πρώτη περίοδο πιλοτικής εφαρμογής του σε 34 σχολεία και σε 6.272 μαθητές συλλέχτηκαν από τις οικογένειες περίπου 4.000 ερωτηματολόγια πέρυσι τον Απρίλιο και επιπλέον 3.400 τον Ιούνιο. Κατά την ανάλυσή τους προέκυψε:
Σοβαρή ύπαρξη πείνας δήλωνε ένα 23%. Τρεις μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος «έπεσε» στο 16%.
Σιτιστική ασφάλεια αισθάνεται το 21,91% τον περασμένο Ιούνιο από το 16,25% τον Απρίλιο.
Επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας (μέτρια ή σοβαρή) δήλωσε το 52,56% στην αρχή του προγράμματος και το 41,28% στο τέλος του.
Υγιεινά γεύματα
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των γονέων εκτιμά ότι το πρόγραμμα καλύπτει υπαρκτή ανάγκη για τις περισσότερες από τις μισές οικογένειες του σχολείου. Το 89% των γονέων δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι, ενώ το 57% θεωρεί ότι το πρόγραμμα βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την οικογένεια να τρώει πιο υγιεινά.
«Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται για να εκπληρώσει έναν διττό στόχο. Να παρέχει αφενός μεν τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν μικρό, υγιεινό γεύμα, ενισχύοντας αφετέρου δε την προαγωγή της υγείας μέσω της υγιεινής διατροφής» λέει στο «Βήμα» η υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κυρία Λένα Βλαβιανού.
Στόχος την εφετινή σχολική χρονιά είναι η αρωγή 20.000 μαθητών. Ηδη συμμετέχουν 124 σχολεία και περίπου 20.676 μαθητές σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με το μενού προσφέρονται σάντουιτς με τυρί και ντομάτα ή γαλοπούλα, τοστ με τυρί, σπανακόπιτα με ελαιόλαδο (ή πρασόπιτα), λευκό γάλα τρεις φορές την εβδομάδα και καθημερινά φρέσκο φρούτο εποχής. Συμμετείχαν μάλιστα όλοι οι μαθητές των σχολείων που επελέγησαν, «καλλιεργώντας τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και την ισοτιμία στη μαθητική κοινότητα», όπως λένε οι υπεύθυνοι.
Ενάμιση χρόνο πριν, το υπουργείο Παιδείας (Αννα Διαμαντοπούλου, Εύη Χριστοφιλοπούλου) σχεδίασε ένα πρόγραμμα προσφοράς μοντέρνων συσσιτίων για περίπου 300 σχολεία Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας για να δοθούν τελικά σε επτά σχολεία στο τέλος της σχολικής χρονιάς! Εφέτος εξαγγέλθηκε ανάλογο πρόγραμμα, με κοινοτικά κονδύλια και δεν έχει ξεκινήσει ακόμα - ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας δηλώνουν στο «Βήμα» ότι είναι θέμα ημερών.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου