Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Οι Αγρι-άνθρωποι, πολίτες του μέλλοντος

Το καινούργιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με τίτλο «οι Αγρι-άνθρωποι, πολίτες του μέλλοντος», σχεδιάστηκε από την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας και την αειφορική διαχείρισή τους.

Ένα αλλιώτικο ξεχωριστό παιχνίδι ερωτήσεων όπου όλοι κερδίζουν γνώση και ευαισθησία για το περιβάλλον και την άγρια ζωή της χώρας μας που υποβαθμίζεται και απειλείται σχεδίασε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για τους μαθητές.

Απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε΄, ΣΤ΄) και του Γυμνασίου. Έχει τη μορφή διαδραστικής παρουσίασης και στην σχολική τάξη υλοποιείται ως τηλεπαιχνίδι. Όλοι οι μαθητές/τριες συμμετέχουν και έχουν ενεργό ρόλο, ενώ η γνώση παρουσιάζεται με παιγνιώδη και ψυχαγωγικό τρόπο. Πέραν των περιβαλλοντικών ζητημάτων που αναφέρονται -και αφορούν στην ηπειρωτική Ελλάδα-, τα παιδιά παίζουν με ερωτήσεις Οικολογίας, Γεωγραφίας και Πολιτισμού που είναι κατανεμημένες σε κάθε διοικητική περιφέρεια. Το παιχνίδι συμπληρώνεται και με εικαστικά βίντεο που οπτικοποιούν με πρωτότυπο και καλλιτεχνικό τρόπο τις πληροφορίες. Βασικός στόχος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών αλλά και η προβολή της ελληνικής περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, σε μια εποχή που η χώρα μας δοκιμάζεται.

Όσοι συμμετέχουν γίνονται… Αγρι-Άνθρωποι
Η χρήση του τίτλου του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι συμβολική. Στο λογότυπο εμφανίζονται παιδιά εφηβικής ηλικίας. Όσοι νέοι παρακολουθούν το πρόγραμμα μπαίνουν στη διαδικασία να ταυτιστούν με τους ήρωες και να γίνουν Αγρι-άνθρωποι. Είναι παιδιά της σύγχρονης εποχής που αναθεωρούν τη σχέση τους με τη φύση και την άγρια ζωή.

Ποιοι, όμως, είναι οι Αγρι-άνθρωποι;
Πρόκειται για ανατροπή της έννοιας «αγριάνθρωπος», καθώς δεν είναι ο βίαιος άνθρωπος, ο απολίτιστος, ο ακοινώνητος.

Οι Αγρι-άνθρωποι είναι άνθρωποι που, όπως και στο αρχαίο παρελθόν (άνθρωποι του αγρού), αγαπούν και σέβονται τη φύση είτε ζουν κοντά σε αυτήν (ύπαιθρος) είτε μακριά της (πόλη).Έχουν γνώσεις τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα υπόλοιπα ζητήματα του ανθρώπινου πολιτισμού και βρίσκουν λύσεις που εξασφαλίζουν την αρμονική συνύπαρξη άγριας ζωής και φύσης χωρίς να επιβαρύνεται είτε η φύση είτε ο ανθρώπινος πολιτισμός. Βασικός γνώμονας της δράσης αυτής είναι η αειφορική ανάπτυξη και η πρόοδος των ανθρώπων αλλά και της φύσης.

Ένας άνθρωπος που κάνει την άγρια ζωή κομμάτι της ζωής του, έρχεται πιο κοντά στη φύση και διαμορφώνει διαφορετικά το μέλλον της Ελλάδας και γενικότερα της ανθρωπότητας, γι’ αυτό και γίνεται Πολίτης του μέλλοντος.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος υλοποιήθηκε από μια μεγάλη διαθεματική επιστημονική ομάδα (βιολόγοι, δασολόγοι, φιλόλογοι-παιδαγωγοί, γεωλόγος, περιβαλλοντολόγοι, δασολόγοι, κτηνίατρος).
Το cd περιλαμβάνει την παρουσίαση, η οποία είναι σε μορφή παιχνιδιού και τον οδηγό δασκάλου. Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες-αγέλες και αρχίζουν το παιχνίδι. Η ηπειρωτική Ελλάδα είναι χωρισμένη σε διοικητικές περιφέρειες και η κάθε περιφέρεια περιλαμβάνει κλειστές ερωτήσεις τύπου multiple choice. Υπάρχουν επίσης εισαγωγικά εικαστικά βίντεο που κάνουν το παιχνίδι πιο διασκεδαστικό. Στο τέλος του παιχνιδιού τα παιδιά έχουν αποκομίσει πολλές εμπειρίες περιβαλλοντικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Για να δηλώσετε τη συμμετοχή της τάξης ή του σχολείου σας, οι εκπαιδευτικοί επικοινωνήστε με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στο 210 6412006, Νίκη Μπουλάκη, Μαρία Κυρίτση.

Περισσότερες πληροφορίες...
 
Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου