Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ανοιχτή γιορτή των γλωσσών και των πολιτισμών

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (FM100, Fm100.6 & TV100) φιλοξενεί, οργανώνει και προωθεί τη γιορτή «Οι γλώσσες στο δρόμο- Γλωσσικές Διαδρομές της Θεσσαλονίκης», η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου του 2013. Μία σειρά από εκδηλώσεις για τις γλώσσες και με τις γλώσσες στοχεύουν στο να φέρουν σε επαφή τους Θεσσαλονικείς με τις γλώσσες του καθημερινού τους περιβάλλοντος, τις λιγότερο ή περισσότερο διαδεδομένες. Γλώσσες γειτονικές, γλώσσες μετανάστευσης, τοπικές διαλέκτους και παραλλαγές, ίσα πολύτιμες και σημαντικές για όλους μας.

Το δημοτικό ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης και η εθελοντική συχνότητα του FM 100.6 θα φιλοξενεί καθημερινά μέσα από την ιστοσελίδα του και εβδομαδιαία κάθε Δευτέρα από τις 15.00 έως 16.00 μέσα από την εκπομπή «Συναντήσεις πολιτισμών», σχέδια και προτάσεις δραστηριοτήτων από εκπαιδευτικούς, ερευνητές και πολιτιστικά Σωματεία και φορείς, εκδηλώσεις και συνεντεύξεις που θα οργανωθούν με άξονα την πολυγλωσσία της πόλης.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με βάση τις αναζητήσεις του σε θέματα πολυγλωσσίας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στηρίζει επιστημονικά την πρωτοβουλία και προτίθεται να οργανώσει μία σειρά από παρουσιάσεις σε θέματα επαφής Γλωσσών και Πολιτισμών.

Επίσης, μία σειρά από επιμορφωτικά σεμινάρια και εργαστήρια με θέμα τη διαπολιτισμική αξιοποίηση των Γλωσσών θα οργανωθούν με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Παιδείας και δια βίου μάθησης και τα οποία και θα κορυφωθούν στις εκδηλώσεις της Γιορτής των Γλωσσών.

Προσκεκλημένοι στη Γιορτή των Γλωσσών είναι όλοι οι πολιτιστικοί φορείς, τα προξενεία και οι πρεσβείες που φιλοξενούνται ή εκπροσωπούνται στη Θεσσαλονίκη, τα ξενόγλωσσα Ινστιτούτα, τα ενδιαφερόμενα σχολεία, τα Σωματεία και οι Ενώσεις που ασχολούνται ή που ανήκουν σε αλλόγλωσσες κοινότητες, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με τις δράσεις του.

Με τη συνδρομή και τη συμπαράσταση της Ερευνητικής Ομάδας Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας και τα μέλη της Ομάδας του Έργου «Οι γλώσσες στον δρόμο- Γλωσσικές Διαδρομές της Θεσσαλονίκης», όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εκπροσωπώντας μία γλώσσα-έναν πολιτισμό, θα μπορούν να οργανώσουν για την τελική γιορτή δράσεις σχετικές με τη συγκεκριμένη γλώσσα και τον πολιτισμό που αυτή διαχέει. Ο κυρίος στόχος είναι η παρουσίαση και η ευαισθητοποίηση των Θεσσαλονικέων επισκεπτών και των μαθητών των σχολείων και των τυπικά διαπολιτισμικών σχολείων στις γλώσσες και στους πολιτισμούς που διασταυρώνονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η Αντιδημαρχία Παιδείας και δια βίου μάθησης προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα : θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά πρότζεκτ, γλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές και γλωσσικές διαδρομές της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια καλλιγραφίας, επικοινωνία με προϊόντα πολιτισμού άλλων γλωσσών, εργαστήρια graffitis σε άλλες γλώσσες, δημιουργία κόμικς…

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: amoumtz@nured.auth.gr, υπόψη της κ. Μουμτζίδου και v.politi@thessaloniki.gr υπόψη της κ. Πολίτη.

Αγαπητοί φίλοι, συνοδοιπόροι και συνάδελφοι ο διάλογος αρχίζει. Το έτος 2013 θα ανακηρυχτεί από τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ως Έτος του Κύριλλου και Μεθοδίου προκειμένου μεταξύ άλλων να ενεργοποιηθούν όλες οι θετικές σχέσεις μεταξύ των πόλεων των γειτονικών κρατών με τη Θεσσαλονίκη. Ο καιρός καλός λοιπόν για μία επαναγνωριμία με τους αλλόφωνους συμπολίτες και συνανθρώπους μας.

Μετά τιμής
Αργυρώ Μουμτζίδου (Α.Π.Θ.) επιστημονική υπεύθυνη του Έργου.
Σοφία Ασλανίδου (Αντιπρόεδρος των Δημοτικών Μέσων Ενημέρωσης ΔΕΠΘΕ).
Αντώνης Καρούμπης (Αντιδήμαρχος Παιδείας και διά βίου μάθησης).
Σταύρος Καμαρούδης Επ. καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Ερευνητική Ομάδα Εκπαιδευτικής Πολυγλωσσίας
 
Πηγή: Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου