Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Όταν το παιδί αυθαδιάζει

Η αυθάδεια αποτελεί μια μορφή ασέβειας του παιδιού προς τους γονείς και συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχουν καλεσμένοι στο σπίτι. Οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται τι έχουν κάνει λάθος και το παιδί τους βγάζει γλώσσα, ειρωνεύεται, μιλάει άσχημα ή είναι επιθετικό. Κι όμως, τα παιδιά ηλικίας 3- 4 ετών δεν αντιλαμβάνονται ότι αυθαδιάζουν, γι’ αυτό είναι ευθύνη των γονιών να τους επισημάνουν το λάθος τους.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, η αιτία της αυθάδειας είναι συνήθως η εκδίκηση. Το παιδί είναι θυμωμένο με τους γονείς του και προσπαθεί να τους εκδικηθεί, βγάζοντας γλώσσα. Αν νιώθει ότι το παραμελούν ή ότι το μαλώνουν άδικα, τότε η αυθάδεια είναι ο δικός του τρόπος, για να τους πληγώσει.

Επίσης, αν οι γονείς τού μιλάνε άσχημα ή μιλάνε άσχημα μεταξύ τους, τότε το παιδί θα αντιγράψει τη συμπεριφορά που βλέπει. Γι’ αυτό καλό είναι οι γονείς, πριν προσπαθήσουν να διορθώσουν την συμπεριφορά του παιδιού, να εξετάσουν τη δική τους συμπεριφορά.

Καμιά φορά τα παιδιά αυθαδιάζουν, γιατί είναι παραχαϊδεμένα, δηλαδή θεωρούν τον εαυτό τους το μεγάλο αφεντικό της οικογένειας και τον γονέα κατώτερο, άρα μπορούν να του μιλάνε όπως θέλουν.

Περισσότερα στο mother.gr
 
Πηγή: CapitalHealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου