Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Αυστηρότερα τα κριτήρια για τα δώρα στα άτομα με αναπηρία

Τρεις αυστηρότερες διατάξεις για το ΕΚΑΣ, τις συντάξεις των ατόμων με αναπηρία και τα εφάπαξ προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ειδικότερα οι αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:
Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα καταβάλλεται από 1ης Ιανουαρίου 2014 με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας (η αρχική ρύθμιση προέβλεπε το 64ο έτος). Σημειώνεται πως σήμερα καταβάλλεται στα 60.
Η διάταξη που επέτρεπε να «βελτιώνεται» το ύψος της περικοπής στο εφάπαξ καταργείται. Σε 23 Ταμεία Πρόνοιας έρχονται μειώσεις στο καταβαλλόμενο βοήθημα μέχρι και 83%.

Στον νόμο που πέρασε ο υπουργός είχε τη δυνατότητα να περιορίζει το ποσοστό της μείωσης μέχρι και κατά 35%. Η ευνοϊκή αυτή διάταξη δεν πρόκειται ωστόσο να τεθεί σε ισχύ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως «κλείδωσαν» οι μειώσεις, οι οποίες αφορούν περίπου 60.000 άτομα που είναι στην αναμονή για το εφάπαξ. Ειδικότερα η περικοπή θα αγγίξει όσους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Αυγούστου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.
Τα κριτήρια για τη διατήρηση των δώρων στα άτομα με αναπηρία γίνονται αυστηρότερα. Οι μόνοι που διασώζονται είναι όσοι λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα, δηλαδή περίπου 15.000 άτομα. Σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 καταργούνται τα δώρα και το επίδομα αδείας σε όλες τις συντάξεις. Για τα άτομα με βαριά αναπηρία -εξωιδρυματικό επίδομα- προβλέπεται πως το ποσό των δώρων και του επιδόματος επιμερίζονται σε 12μηνη βάση, που προσαυξάνει τη μηνιαία σύνταξή τους.

Οσον αφορά το ύψος της εισφοράς στις συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ, επεκτείνεται και στο Δημόσιο η επιβολή εισφοράς 20% (όπως προβλέπεται για τα ασφαλιστικά ταμεία).

Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 2.550,01 ευρώ.

Παράλληλα, από 1ης Ιανουαρίου 2013 θα υπάρχει ενιαία ημερομηνία για την καταβολή των συντάξεων από τα Ταμεία. Ειδικότερα οι συντάξεις θα καταβάλλονται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου