Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Δήμος Αχαρνών : Πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας για τα παιδιά

Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια εξωστρέφειας και κοινωνικής προσφοράς στη δύσκολη οικονομική περίοδο που βιώνει η ελληνική οικογένεια, το Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορικής Έρευνας θα υλοποιήσει χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που απευθύνονται στους μαθητές του νηπιαγωγείου, της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και στους ενήλικες που θα ήθελαν να τις παρακολουθήσουν.

Οι χριστουγεννιάτικες αυτές εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν στο χώρο του Τμήματος, στην Αρχαιολογική Συλλογή και στο Λαογραφικό Μουσείο και περιλαμβάνουν παραστάσεις Θεάτρου Σκιών, Κουκλοθέατρου, εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ταινιών, κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών, αφηγήσεις παραμυθιών.
Αναλυτικά :
Στο χώρο του Τμήματος κατά τις ημέρες που δηλώνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα:
α) θα προβληθούν ταινίες στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Τις ταινίες θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους και οι γιαγιάδες με τα εγγόνια τους. Μετά από κάθε προβολή θα έχουν τη δυνατότητα με τη βοήθεια των υπαλλήλων να κατασκευάσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια με απλά και οικονομικά υλικά.
β) θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις θεάτρου Σκιών με τίτλο « Τα Μαγικά Χριστούγεννα του Καραγκιόζη» από τους υπαλλήλους του Τμήματος. Μετά την παράσταση οι μικροί μας φίλοι θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στον μπερντέ, θα συζητήσουν για το πνεύμα των Χριστουγέννων, θα τραγουδήσουν τα κάλαντα, θα ζωγραφίσουν χριστουγεννιάτικες εικόνες και θα κατασκευάσουν στολίδια για το δέντρο τους.
γ) Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις κουκλοθέατρου με τίτλο «ο Πλούτος και η Ευτυχία». Τα παιδιά μετά την παράσταση θα μιλήσουν για τις δικές τους ευχές, θα τις ζωγραφίσουν και θα τις κρεμάσουν στο δέντρο των ευχών. Θα κατασκευάσουν τον ¶η Βασίλη που αυτές τις μέρες περιμένουν να πραγματοποιήσει τις ευχές τους.
δ) Με αφορμή την προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστέρι» του Ευγένιου Τριβιζά που ευγενικά μας παραχώρησε η ΕΡΤ τα παιδιά καλούνται να αγγίξουν το δικό τους αστέρι μέσα από ψυχοκινητικές δραστηριότητες πλημμυρισμένες με πολύ κέφι και πολύ μουσική.
Στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών κατά τις ημέρες που δηλώνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα:
α) Με αφορμή τις λαϊκές παραδόσεις για τους Καλικάντζαρους, τα ήθη και τα έθιμα του Δωδεκαημέρου τα παιδιά παρακολουθούν το πρόγραμμα «Ο καλικάντζαρος Ξεναιτέτος υιός Μανδρακούκου το γένος Κωλοβελόνη αναζητεί το γενεαλογικό του δέντρο στην Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών». Οι μαθητές μέσα από την αφήγηση της γιαγιάς- κούκλας, κυράς Καλή, γίνονται οι ίδιοι βοηθοί του μικρού καλικάντζαρου που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τις ρίζες του. Οδηγός τους τα ελληνικά κάλαντα που τόσο αγαπά αυτός ο τόσο αλλιώτικος καλικάντζαρος.
Στο Λαογραφικό Μουσείο Αχαρνών κατά τις ημέρες που δηλώνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα.
α) θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ««Να τα πούμε; Ήθη και Έθιμα του Δωδεκαημέρου. Ένα ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο.» Οι μαθητές τραγουδούν τα κάλαντα, μαθαίνουν τα ιδιαίτερα έθιμα της περιοχής κατά τις ημέρες των γιορτών και αναπαριστούν το έθιμο του ποδαρικού και το τάισμα της βρύσης στον Κάραβο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Παρακαλούμε όσα σχολεία θέλουν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις να δηλώσουν συμμετοχή στο Αρχαιολογικό Τμήμα. Τηλ. Επικ . Φαξ. 210-2322878. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου