Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

«Σχολεία Μαλάλα» για φτωχά παιδιά

Οι πακιστανικές αρχές επιθυμούν να τιμήσουν τη νεαρή μαθήτρια Μαλάλα Γιουσουφζάι, που μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και δέχθηκε επίθεση πριν από ένα μήνα από τους Ταλιμπάν, χτίζοντας σχολεία με το όνομά της για τα φτωχά παιδιά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Πακιστάν.

Τα «σχολεία Μαλάλα» θα ανεγερθούν σε 16 επαρχίες του Πακιστάν που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν ή από φυσικές καταστροφές, δήλωσε η Ναφίσα Σαχ, πρόεδρος της κρατικής Εθνικής Επιτροπής για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη.

Στόχος του σχεδίου αυτού είναι να δημιουργηθούν σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για φτωχά παιδιά που μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση, πρόσθεσε η Σαχ διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί οι απαραίτητοι πόροι για το έργο αυτό.

«Έχουμε καταλήξει στις περιοχές (που θα κατασκευαστούν τα σχολεία) και σύντομα θα ξεκινήσουμε μια εκστρατεία συγκέντρωσης πόρων», σημείωσε η ίδια. Αυτά τα μεικτά σχολεία θα αποτελούνται από δύο τάξεις, ένα μπαλκόνι και μια τουαλέτα και το κάθε ένα θα κοστίσει περίπου 800.000 ρουπίες (6.500 ευρώ).

Στο Πακιστάν περισσότερα από 5 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, από τα οποία τα 3 εκατομμύρια είναι κορίτσια. Η κυβέρνηση επενδύει λιγότερο από το 2,5% του ΑΕΠ της στην παιδία, ένα από τα πιο χαμηλά ποσοστά παγκοσμίως. Εξάλλου οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο, με την ευκαιρία της ημέρας της Μαλάλα, την έναρξη ενός προγράμματος το οποίο προβλέπει την καταβολή ενός μικρού χρηματικού ποσού σε τρία εκατομμύρια παιδιά φτωχών οικογενειών με την προϋπόθεση ότι θα φοιτούν σε σχολείο. 
 
Πηγή: pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου